Oppvarmingskostnader er en av de store budsjettpostene i hjemmet. Det er slett ikke sikkert at vinterens antatte strømpriser vil gjøre det lønnsomt å fyre med ved.
Dette kan bli strømtoppen
Administrerende direktør Jan Vidar Thoresen i Å Strøm, som er en av Huseiernes samarbeidspartnere, har tanker om hva vi kan forvente oss av strømpriser fremover.
– Det positive er at prisene ikke kommer til å nå samme nivå som høsten 2022. Da tok det helt av, men vi må nok regne med større svingninger enn vi har vært vant til historisk, sier han.
Prognosen, som selvfølgelig ikke er helt sikker, gjør at Thoresen forventer en vinter med strømpriser på rundt 150 øre per kWh.
- Det er høyere enn hva vi historisk er vant til, men altså mye lavere enn det vi så i deler av 2022, sier han.
I Norge er det fyllingsgrad i vannmagasinene og gassprisene i Europa som i størst grad påvirker strømprisene.
– Det har vært mye regn, noe som hjelper med å redusere strømprisene. I tillegg har prisen på gass stor innvirkning på kraftprisen, avslutter han.
Har du gratis ved er du heldig
Har du gratis ved, eller får kjøpt billig ved ute i distriktet er du heldig, og antagelig ikke veldig bekymret for kostnadene knyttet til oppvarming.
Da strømkrisen inntraff i 2022, økte samtidig prisen på ved, spesielt i- og rundt store byer.
I sommer og i høst har strøm vært billig, og da er det slett ikke sikkert at det lønner seg å fyre med ved sammenlignet med å bruke strøm til oppvarming.
Dersom du betaler mer enn 1500 kroner for en storsekk med bjørkeved, og prisen per kilowattime strøm ikke overstiger 2 kroner inkludert avgifter (og strømstøtte), vil prisen per kilowattime være tilnærmet lik for strøm og ved.
Regn ut hvor mye vedfyring koster
Hvor mye vedfyringen vil koste deg kan du finne ut ved hjelp av en snedig vedkalkulator som Energiportalen AS har opprettet.
Dette legger du inn i kalkulatoren:
- Mengde ved
- Vedsort
- Hvor mye veden koster
- Type vedovn
Du bør også oppgi hvor mye fukt veden inneholder:
- Er den «ekstra tørr»? (15 prosent fuktighet)
- Er den «tørr»? (20 prosent fuktighet)
- Er den «rå»? (35 prosent fuktighet)
Når du har fått resultatet kan du sammenligne prisen på kilowattimen vedfyring med prisen på kilowattimen strøm fra din leverandør, og får dermed svaret på hva som lønner seg.
Dersom en storsekk med tørr bjørkeved (løs) koster 1500 kroner, vil det i beste fall utgi en pris per kilowattime på 198 øre hvis du har en rentbrennende ovn med tilluft.
Det handler om hjemmet ditt.
Har du en varmepumpe?
En varmepumpe kan levere fire ganger så mye varme som hva den bruker av strøm i løpet av et år.
Men varmepumper er mindre effektive på veldig kalde dager, og det kan derfor være fint å kombinere bruk av varmepumpen med vedfyring i den perioden dersom du har den muligheten.
Sørg i så fall at varmepumpen aldri står på «auto», for da vil den begynne å kjøle dersom varmen i rommet overstiger temperaturen som termostaten er innstilt på.
Dersom du ikke allerede har en varmepumpe, kan du gå inn i Varmepumpeforeningens varmepumpekalkulator for å beregne mulig lønnsomhet i akkurat din bolig.
Ved som beredskap
Å ha et lite lager med ved, vil alltid være smart. Betrakt det som en form for beredskap til en situasjon hvor det oppstår strømbrudd, eller vi plutselig får skyhøye strømpriser igjen.
Dersom du har muligheten til å lagre veden selv, vil det ofte være billigere å kjøpe veden rå om våren, når etterspørselen er lav, og tørke den selv i sommerhalvåret.