Vær en aktiv bankkunde!

Gå til hovedinnhold

Vær en aktiv bankkunde!

KOMMENTAR: Huseiernes bankundersøkelse viser at du har mange alternativer når du skal finne de beste rentevilkårene. Bruk dem og vær en aktiv bankkunde, oppfordrer vår forbrukersjef Carsten Pihl.

PRUT PÅ RENTEN: Bruk Huseiernes nye bankundersøkelse til å prute på renten, oppfordrer Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

 

Av 111 banker som gir boliglån til vanlige kunder er det 52 banker som har begrenset områdene de gir lån. Nå har Huseierne laget den første oversikten over hvilke banker som gir lån i hvilke kommuner.

Hovedfunnene i undersøkelsen er ellers:

  • Stadig flere banker tilbyr lån til forbrukere i hele landet.
  • Færre regional og lokalbanker er bare «lokale».
  • Banktettheten – og dermed konkurransen – er størst på Sørlandet, på det sentrale Østlandsområdet og i Trøndelag.
  • Bankkonkurransen er dårligst i Troms og Finnmark.
  • I mange kommuner i landet er det bare én lokalbank, kun få steder har mange.
  • Bankmarkedet er uoversiktlig fordi bankene ikke tydeliggjør sine markedsområder.

Les mer om undersøkelsen her: Se hvilke kommuner du får lån i!

Nå er det opp til deg som aktiv bankkunde å bruke oversikten for å få bedre lånerente.

Uoversiktlig bankmarked gir lavere konkurranse

Med 59 landsdekkende banker og lokale banker i de fleste kommuner, skulle man tro at bankkonkurransen var god i Norge.

Men i rapporten som Huseierne har laget viser vi at bankmarkedet er veldig uoversiktlig. Det i seg selv, gjør at konkurransen blir lavere.

Det er få lokale og regionale banker som markedsfører seg utenfor sitt primærområde, selv om de sier de er landsdekkende. Dette medfører også lavere konkurranse om forbrukerne. Visste du for eksempel at Grong sparebank gir lån til hele Norge?

De få gangene disse bankene er synlige for en stor del av befolkningen, er i renteoversikter som Huseiernes månedlige rentebarometer og ved søk i Finansportalen, slik som Totens sparebank som står i Huseiernes rentebarometer fra november. (Se lenger ned i saken.)

Videre er det 52 banker som er registrert som «lokale/regionale» i Finansportalen. Her er det vanskelig å vite hvilke banker som gir lån der man bor – og hva som skjuler seg bak at en bank er «lokal/regional». Som undersøkelsen viser, kan det være alt fra én kommune til godt over 20 kommuner.

Les også: Huseiernes rentebarometer for november 2020

I siste rentebarometer fra november (bildet under) er det fem lokale sparebanker som ligger inne. Men du må vite hvor disse gir lån. Visste du for eksempel at Skue sparebank på Geilo gir lån i Buskerud, slik at du også kan få lån i banken hvis du bor i Drammen eller Lier?

imagemh2i.png

HVOR FÅR DU LÅN: Huseiernes rentebarometer for november viser de beste bankene. I listen finnes det flere lokale banker, og det er ikke lett for forbrukere å vite hvor du kan få lån hos disse bankene. For eksempel at Skue sparebank på Geilo gir lån helt ned til Lier og Drammen, eller at Hjelmeland sparebank også gir lån i Stavanger og Sandnes. 

For få bytter bank!

For forbrukerne er faren at man forholder seg til bankene som er godt synlige i lokalmiljøet. Dette vil i mange kommuner bare være en håndfull banker, i noen kommuner så få som to til tre. Dette gjør at bankkonkurransen i dag fortsatt kan bli bedre.

Funnene i denne rapporten understøttes av undersøkelsen «Forbruker- og finanstrender» fra Finans Norge og Kantar (mars 2020), som viser at konkurransen i bankmarkedet kunne vært langt bedre:

  • Bare 10 prosent oppgir at de byttet bank i 2019. Riktignok en økning fra 8 prosent i 2018.
  • 17 prosent oppgir at de har forhandlet på lånerenten i 2019.
  • Hele 40 prosent oppgir at de ikke har vurdert å bytte bank noen gang.
  • 24 prosent oppgir å ha byttet hovedbank mer enn to ganger.

Utnytt digitaliseringen til din fordel!

Men digitaliseringen i bankene fører til at bankene dropper sitt personlige møte med bankkundene. Det gjør igjen sitt til at flere banker blir landsdekkende.

Det betyr at du som kunde ikke må gå til en lokalbank for å finansiere boligkjøpet ditt.

Bruk våre kart over banker og rentebarometeret til å prute på renten din!

 

Fakta:

Slik pruter du på boliglånsrenten renten din!

Du kan i mange banker få bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

 

Les mer: Slik bytter du bank på 1-2-3!

 

Last ned rapporten! Du kan laste ned Huseiernes bankundersøkelse for 2020 her

Les mer: Se oversikt over hvor du kan få lån der du bor her!

 

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer