Rengjør ovn og brennkammer

Gå til hovedinnhold

Rengjør ovn og brennkammer

Sjekk hvordan ovnen har klart seg gjennom fyringssesongen.

Denne artikkelen er et av våre tips for hva du må passe på av vedlikehold i boligen din. Se flere tips her:
Huseiernes vedlikholdskalender for leilighet > April

 

Fyringssesongen er over for de fleste. Nå bør du ta en skikkelig rengjøring, og sjekke at ildstedet er i god stand etter vinteren.

Støvsug ovnen både utvendig og innvendig med en egnet støvsuger.

Det er ikke alltid så lett å komme godt til i brennkammeret, men så lenge du får tatt mest mulig av støvet som er lagret og kan «brenne», så er du godt på vei.

Sjekk tettelistene i ovnsdøren, er de fillete eller slitne, bør du skifte dem. Sjekk også brennkammeret og se spesielt etter eventuelle sprekker.

Har brennkammeret sprekker, bør du undersøke om brennkammeret kan skiftes ut.

Har du ikke lest våre tips om god vedfyring før, så kan du jo ta en titt og være bedre forberedt til neste vedfyringssesong :)

Følg våre 9 tips for god vedfyring

 

1 Bruk tørr ved

Tørr ved lager en skarp lyd når du slår to vedskier hardt mot hverandre, mens våt ved lager en dump lyd. Du ser også tydelige tørkesprekker i endene.

Tørr ved er første bud når du skal fyre. Når treet hugges, er det rundt 50 prosent fuktighet i veden.

Skal du fyre optimalt, må fuktigheten ned i 15 – 20 prosent. Og jo tørrere den er, desto bedre!

Det er derfor ikke særlig lurt å fyre med ved som er felt samme år.

2 Velg passe størrelse

Skal du få veden tørr, bør den deles i passe størrelser. Ovnene bestemmer lengden, og om du bør velge 30, 40 eller 50 cm lange kubber.

Med det er sjelden lurt å ha ved som er særlig kraftigere enn en voksen underarm.

Jo større overflate du har på veden, desto bedre brenner den. 

3 Fyr fra toppen

Bruk alltid opptenningsved for å få i gang fyringen. Men fyr fra toppen. Da halverer du partikkelutslippet fra skorsteinen, og du utnytter energien i veden mer effektivt.

Når vedkubbene begynner å bli varme, avgir de organiske gasser. Halvparten av energien ligger i disse gassene.

Tenner du fra toppen vil gassene fra de nederste kubbene stige opp, møte flammene og antennes. 

4 Sjekk piperøyken

Røyken som kommer ut når du fyrer forteller mye om hvor rent du brenner. Du må fyre slik at alt forbrennes i ildstedet.

Det er viktig å få temperaturen i ovnen opp fort, og da må ikke vedkubbene være for store.

Den optimale røyken skal være luktfri og nesten som damp.

5 Tett hus?

I moderne hus kan det bli veldig tett. For å få nok oksygen til forbrenningen kan det være lurt å sette opp et vindu eller en dør akkurat når du fyrer opp.

Da unngår du også undertrykk som gjør at det trekker dårlig.

6 God trekk

God trekk er nødvendig. Det er lite lurt å strupe lufteventilen. Har du for lite trekk blir temperaturen inni ovnen for lav, veden brenner dårligere, og det soter mer.

7 Unngå giftstoffer

Brenn aldri malt eller trykkimpregnert trevirke eller klorholdig plast, PVC, da dette avgir svært giftige gasser.

Bruk heller ikke vrakved fra sjøen som brensel, da den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning.

For å vaske ut vrakveden bør den ligge ute i vær og vind i minst to år.

8 Fyr moderat

Unngå å legge for mye ved inn i ovnen. Fyres det for kraftig, kan varmepåkjenningen i skorsteinen bli unødvendig stor.

9 Tøm asken, men ikke for ofte

Det er fordelaktig å la et lag aske ligge igjen. Asken isolerer og beskytter bunnen på ildstedet og gulvet under mot den sterke varmen fra bålet.

Fordi aske isolerer godt, finner man ofte små, glødende kullbiter mange timer etter at bålet har slukket.

Bruk en metallbøtte med lokk når du skal tømme asken, og la den stå til du er helt sikker på at det ikke er glør igjen.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer