Vi må tilbake til 2010 for å finne flere frostskader på hytter enn for vinteren 2020-2021. De som følger godt med på været vet kanskje hva som kjennetegner både 2010- og 2021-vinteren – de var iskalde. Med kulda fulgte frosne vannrør.
- Det var spesielt for hytter med innlagt vann at vi så en stor økning i skader i fjor, og årsaken var frosne vannrør. Når rørene fryser på hytta blir skadene gjerne utrolig omfattende, fordi hytta står uten tilsyn over lang tid, sier Cecilie Huneide, produktsjef i Storebrand forsikring.
Flommer når det tiner
Kort fortalt oppstår skadene slik: Vannrørene fryser i en kuldeperiode. Vann som fryser til is øker med ca. 10 prosent i volum, vannet vil dermed sprenge rørene. Når kulden slipper, tiner vannet igjen. Da vil det strømme uten stopp ut av sprekken i røret.
Det blir omtrent som å åpne en kran. Hytta kan bli til et basseng om vannet får flyte fritt over tid. Eller det kan fryse på igjen, og hytteeieren kommer opp til en fiks ferdig innendørs skøytebane. Ingen av delene er særlig artig. Den gode nyheten er at det er lett å forebygge slike omfattende skader.
- Det er to ting som er viktig i hytter med vann: Det ene er å la det stå på noe varme i rom med rør. Sett panelovnen på minst ti grader. Skal du være rustet for en skikkelig kuldeperiode må du kanskje enda noen grader høyere. Det andre – og kanskje viktigste – er å skru av hovedstoppekranen når du ikke er på hytta, sier Huneide.
La vannet i kranene på bad og kjøkken renne til det ikke kommer mer ut etter at du har stengt hovedstoppekranen, slik at rørene blir tømt for vann.
Skru av stoppekranen
Skrur du av hovedstoppekranen og tømmer rørene, unngår du at vannet flommer utover mens du ikke er der. Dersom det har oppstått en sprekk i et rør mens du har vært borte, har du mulighet til å oppdage det tidlig når du er på hytta og skrur på vannet. Da kan du unngå at det blir for store skader.
Det er alt vannet som kan flomme når du ikke er der, som virkelig gjør de store skadene.
- At ikke flere gjør det til en vane å stenge av vannet når de forlater hytta, og ha på litt varme, er nesten litt vanskelig å forstå, kommenterer Huneide.
Hvis du kommer på hytta og mistenker at det er blitt brudd på et rør, kan du prøve å finne det med det blotte øye eller ved å lytte etter susing i rørene.
– Hører du suselyd uten at kranene er i bruk, er det et tegn på lekkasje. Steng stoppekranen og kontakt rørlegger, sier Huneide.
Rustet for strømbrudd
Det er altså ikke nok å ha på litt varme. Husk også at varmen kan forsvinne dersom det blir strømbrudd.
Særlig fjernstyrte systemer kan være følsomme for strømbrudd. Et strømbrudd kan gjøre at systemene nullstiller seg, slik at hytta blir stående helt uten varme også når strømmen er tilbake. Det kan være en smart med en enkel termostatstyrt panelovn i rom med rør i slike hytter.
Et ekstra lag med isolasjon på rørene vil også være smart der det er mulig.
Trygghet for deg som eier hytte og fritidsbolig
→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Tips og råd fra våre eksperter
→ Rabatter på byggevarer og andre nyttige produkter og tjenester
→ Gratis utleiekontrakt for hytte- og fritidsbolig
Bli en trygg boligeier for 639 kroner i året!
Du risikerer avkortning på forsikringen
Ikke bare kan skadene bli store dersom du ikke stenger hovedkranen når du forlater hytta – du risikerer også avkortning fra forsikringsselskapet. Dette kan du finne ut av ved å lese vilkårene.
- De fleste forskringsselskaper forventer at kunden bidrar til at det ikke skjer skade på hytta deres. Å stenge hovedkranen, tømme rørene og sette på varme er et bidrag til å hindre skade, påpeker Huneide.
Rens takrenner, måk taket
Det er ikke bare vann fra rør som kan skade hytta. Også vann utenfra kan trenge inn i bygningskroppen og gjøre skade.
- Pass på at takrennene ikke er fulle av løv, barnåler og rusk. Tette takrenner fører ofte vannet på ville veier, og det kan lett trekke inn i bygningskroppen, sier Huneide.
Les mer i vedlikeholdskalenderen: Rens takrennene!
Hun minner også om viktigheten av å måke taket om vinteren. Det er lurt å måke taket i god tid før tålegrensen for hva taket tåler er nådd. Fjern snøen før den blir våt og tung.
- Vi har mye snøskader på tak. Mange glemmer hvor tung snø blir når det regner. Det er store forskjeller på hvor mye hytter tåler. Generelt er det slik at tak som er bygd i perioden 1950-1979 tåler vesentlig mindre enn de som er fra 1980 og fremover, sier Huneide.
Dersom du selv ikke kan følge med jevnlig, er det lurt å skaffe seg en «hyttevenn». Avtal med noen fastboende eller noen som er mye på hytta, som kan se til den og til hyttetaket når du ikke er der.
Les mer: Måk taket, men gjør det riktig!
Fjern maten fra rotter og mus
Andre typiske hytteskader står mus og rotter for. Kommer de først inn og får etablert seg, kan de forårsake store skader både i møbler, kjøkkenskap og på bygningsmassen.
- Det er når det blir kaldt at de trekker inn. Det viktigste er å sørge for at de ikke får mat. Husk å ikke la noe mat bli liggende ute – fuglemat, søppel, dyremat eller lignende. Følg også med når dere er der – muselort og skrape- og taslelyder bør du ikke overse, sier Huneide.
Mus trenger ikke mer enn 6 millimeter store åpninger. I eldre hytter kan slike sprekker lett oppstå om panelet krymper. Sjekk spesielt langs gulvlister og ved rørgjennomføringer. Svært ofte finner de små gnagerne veien inn langs et rør det ikke er tettet ordentlig rundt.
Les også: Skalk lukene for mus
Husk lufting
Et siste tips til vinterhytta: Ikke lukk luftelukene selv om det blir kaldt. Mange hytter har dårlig lufting, noe som fører til duggende vinduer innvendig vinterstid. Stadig fuktige vinduskarmer kan føre til mugg i vinduskarmene.
Når temperaturen synker ute blir også husets innvendige flater kaldere, og det gjør risikoen for fuktskader større. God ventilasjon er viktig for et godt inneklima og du bør lufte selv om det er kaldt ute.
Du må forberede deg på dyrere forsikring
- Det blir sannsynligvis dyrere forsikring på hus og hytter de neste årene. Skader som følge av våtere og villere vær har mye av skylden.
- Huseiernes bokostnadsindeks viser at en huseier som betalte en forsikringspremie på 7.500 kroner årlig i 2020 trolig må ut med 8.600 i 2024.
- Det samme vil vi se på hytter. De ligger ofte enda mer værhardt til, og dermed vil forsikringene kunne øke mer.
- Skadeforebygging er et viktig tiltak for å hindre ytterligere økninger i forsikringspremien.
Stiger: Statistikken fra Finans Norge viser at vannskader på hus og hytter i de første månedene av året var mye høyere i 2021 enn tidligere år.