Tips mot fluer og mygg

Gå til hovedinnhold

Tips mot fluer og mygg

Er du av dem som får fnatt når det summer og suser rundt deg? Vi har samlet noen råd mot fluer og mygg på hytta og hjemme.

Kjerringrådet som virker: Blanke poser fylt med vann. Mange opplever god effekt av dette enkle tiltaket mot irriterende insekter.  

Tekst: Rikke Åserud

Summer det rundt deg både ute og inne? Noen lar seg ikke merke med det, mens andre går helt i spinn. Denne artikkelen er først og fremst for sistnevnte gruppe.

Mygg

Mygg som stikker

Noen mennesker er rene myggmagneter, men hva det kommer av er foreløpig usikkert. Foto: Pixabay.

Er det myggår i år, tro? Hvert år lurer folk på dette. Folkehelseinstituttet påpeker at det er myggår hvert år, men at hvor aktiv myggen er, kommer an på vær og vind. Er det mye vind, blåser den rett og slett bort, mens dersom det er lummert, varmt og stille, blir den hissig.

Myggen tiltrekkes av CO2 fra pusten vår, dernest av lukter fra huden, for eksempel melkesyre som finnes i svette.

Dersom du føler at du alltid er den som blir stukket massivt, mens andre slipper unna med et par små bitt, er det sannsynligvis riktig. Det er en kjent sak at noen personer har myggtekke, men akkurat hva dette skyldes, har forskningen ennå ikke funnet noen helt gode svar på. 

Fluer

Husflue

Husflue er hårete, mens spyflue er blank og metallisk. Foto: Pixabay. 

Av fluer finnes det mange ulike typer, men spyfluer og husfluer er kanskje de mest kjente og vanlige i boligområder i Norge. De kommer stort sett inn i boligene og hyttene våre gjennom åpne vinduer.

Den norske husflua lever i tilknytning til gårdsbruk der de formerer seg i husdyrgjødselen. Det kan også være andre forhold i et område som gjør at de trives ekstra godt, for eksempel søppelcontainere som tømmes eller rengjøres for sjelden, åpne komposthauger eller lignende. Dersom det er varmt om sommeren, kan antallet husfluer bli enormt.

Spyfluer er metallisk glinsende og ofte ganske store. De formerer seg blant annet i søppel som blir stående, og i døde dyr.

Klegg tilhører fluefamilien, og er kjent for sine smertefulle bitt. 

Blanke saker

Et råd som er helt giftfritt, og som skal fungere mot både mygg, fluer og andre flygende plageånder, er å henge opp vanlige, gjennomsiktige brødposer fylt med vann på uteområdet – rundt terrassen, ved verandadøren og så videre. Legger du i noen blanke mynter også, skal det forsterke effekten. Man kan også henge opp gamle, blanke CD-plater.

Dette er et typisk kjerringråd som trolig ikke har noen dokumentert effekt, men mange opplever at det faktisk virker. Det skal være refleksjonene av lys fra vannposene / CD-platene som gjør at det føles ubehagelig for insektene, slik at de holder seg unna.

Netting

Er du plaget med insekter som kommer inn, er netting i vinduene både enkelt og effektivt. Det finnes fluenetting som kan festes rundt vinduskarmene med borrelås, noe som kan være en enklere løsning enn de tradisjonelle nettingrammene.

Dersom myggen plager deg om natten, så hvorfor ikke gjøre som på safari – heng myggnetting over sengen, og nyt nettene uten å klaske vilt om deg akkompagnert av den velkjente bzzz-lyden mot øret.

Enkelte løser også insektsproblemer med å henge myggnetting rundt hele uteplassen.

Ulike dupeditter

Dupeditt: Det finnes en rekke mygg- og insektsfangere på markedet. De fleste virker slik at insektene blir tiltrukket av ultrafiolett lys, for så å få dødelig støt fra elektriske tråder når de flyr mot lyset. Denne er fra Power. 

Mange setter sin lit til ulike maskiner som skal fange eller jage myggen. Ofte vil slike maskiner bare skrape toppen av isfjellet. Man bør derfor vurdere hvor mye man eventuelt vil legge i slike maskiner.

Dersom du setter din lit til teknologien, er kanskje lysfeller med utlrafiolett lys noe du vil forsøke deg på mot flyvende plageånder. Men pass på å kjøpe et kvalitetsprodukt hvor du kan få byttet lyspære eller lysrør, slik at de virker også neste sommer.

En maskin som faktisk kan hjelpe, er en helt enkel vifte. Den vil skape bevegelse i luften slik at i hvert fall myggen i mindre grad får navigert mot huden din.

Fluepapir

Mange har god erfaring med det gode, gamle fluepapiret. Særlig lekkert er det kanskje ikke, men så trenger man heller ikke å ha strimlene hengende ned fra taket i stua og på kjøkkenet. Fluepapir kan du feste i vinduskarmen eller rundt blomsterpottene, og det skal effektivt ta både store og små fluer.

 

Duft mot mygg

Mygg misliker røyklukt, noe som gjør myggspiralen effektiv, men dessverre er det ikke sunt for mennesker å sitte og sniffe myggspiralrøyk i for store mengder. Giftstoffer tas opp lettere gjennom lungene enn gjennom huden, så her gjelder det å finne en balansegang mellom myggspiral og eventuelt myggmiddel til huden.

Sitronmelisse

Sitronmelisse dufter nydelig - men ikke for mygg. Foto: Victor Serban / Unsplash

Mange hudprodukter skal brukes med forsiktighet, særlig på barn.

Vil du heller forsøke med naturlige lukter mot mygg, er det mange som påstår at sitron, mynte og basilikum er blant dufter den lille blodsugeren misliker. Du kan sette sitronmelisse eller basilikum i vinduskarmen, og gni sitronmelisse på huden.

Litt vademecum munnvann på gardinene skal også holde myggen unna.

Husk også at dersom du uansett skal tenne i utepeisen, grillen eller bålpannen, vil disse også skape røyklukt som myggen misliker.

Rydd opp 

Mygglarver klekkes i stillestående vann. Dersom du har fuglebad som blir stående utømt, små dammer og lignende i hagen, kan dette være gode steder for myggen å yngle. Sviknotten trives også i slike fuktige områder. Døde trær og busker, kompost og lignende kan også være flotte steder for en rekke insekter. En rydderunde i hagen kan altså hjelpe mot insektsplager i huset og på terrassen. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer