Huseiernes byggtekniske ekspert Anders Stensrud understreker at det viktigste når man skal bygge platting, er å velge materialer som tåler å stå ute. Det betyr at det som minimumsstandard bør være trykkimpregnert materiale.
Sjekk ekspertens råd i videoen over!
CU-impregnert eller trykkimpregnert
Trykkimpregnert tre er furu som er behandlet med vannløste salter for å øke holdbarheten. Impregneringsmiddel presses inn i treverket under høyt trykk. Det vanlige i dag er å impregnere med kobberholdige stoffer (CU).
CU-impregnert treverk er det rimeligste alternativet i trelasthandelen. Det betyr ikke nødvendigvis at det er så mye mer vedlikehold, eller mye dårligere holdbarhet, på dette materialet sammenlignet med alternativene.
- Når en trykkimpregnert terrasse får stått noen år, så blir den grå. Noen velger å sette den inn med olje eller beis. Dette vil endre fargen, men da blir det også hyppigere vedlikeholdsintervaller, sier Stensrud.
Du må altså på’n igjen og beise eller olje med noen års mellomrom. Intervallene avhenger av hvor værutsatt terrassen er.
- Derfor kan det ofte lønne seg å bare la terrassen stå og bli grå, og ta en lett pussing på den når det er gått en fire-fem år, sier Stensrud.
Pussingen vil dempe tendenser til oppflising.
- Så man MÅ ikke olje eller beise en trykkimpregnert terrasse for holdbarhetens skyld?
- Nei. Det må man ikke, understreker Stensrud.
En trykkimpregnert terrasse har en holdbarhet på rundt 30 år.
For deg som pusser opp!
Medlemskap i Huseierne er smart når du pusser opp:
→ Gode rabatter på maling, materialer og interiør!
→ Gratis byggteknisk rådgivning før du setter igang!
→ Gratis kurs om hva du kan bygge uten søknad!
Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!
Royalimpregnert
Når vi beveger oss oppover i prisklassene, kommer vi etter hvert til det som kalles royalimpregnert.
- Det er impregnerte materialer som er kokt i linolje, forklarer Stensrud.
Når materialet er kokt i olje fra starten av, tar det gjerne litt lenger tid før du må etterbehandle med olje for å beholde utseendet på treverket. I stedet for å vente 2-3 år med å olje, kan du kanskje vente 5-6 år.
Du kan også la være å olje, men da vil også dette treverket gråne med årene.
Levetiden på produktet er omtrent det samme, rundt 30 år.
Termofuru
Termofuru er ikke kokt, men bakt på høy varme. Denne prosessen skal gjøre at det fliser og sprekker opp mindre enn det ellers ville gjort. Treverket kan settes inn med olje eller beis, men det kan også stå og gråne som de andre variantene.
Levetiden skiller seg ikke særlig mye fra de to andre.
Kebony
Kebony er et norsk varemerke som har blitt populært også utenfor landets grenser. Kebony er treverk som er behandlet med en biobasert olje og varme. Behandlingen skal gjøre at kebony i mange tilfeller kan erstatte tropiske tresorter på omrader hvor man virkelig trenger holdbart treverk.
Ulempen med Kebony er at det stort sett ligger godt over de andre alternativene i pris.
- Men til gjengjeld får du et eksklusivt utseende og lang levetid, sier Stensrud.
Leverandøren opererer med 30 års garanti mot råte.
Kebony trenger ikke annet vedlikehold enn jevnlig vask, men også dette vil gråne over tid.
Alt må vaskes
Konklusjonen er i grunnen: Alt vil gråne med tiden om du ikke behandler med olje eller beis. Ingen av alternativene MÅ behandles med olje eller beis – det er først og fremst noe man gjør for utseendets skyld.
Hvor mye terrassen sprekker opp og fliser avhenger en del av værforhold, men på dette området gjør trolig den vanlige CU-impregnerte det dårligst i klassen, og man må være forberedt på en lett pussejobb etter noen år.
Og så det aller viktigste: Alle terrasser må vaskes jevnlig. Organisk materiale som løv, frø, pollen og så videre som får bli liggende på bordene er terrassens verste fiende, og vil bryte ned terrassen raskere enn nødvendig.
Selv med kompositt, som vi ikke har gått inn på her, men som kort fortalt er en blanding av plast og tre og er helt vedlikeholdsfritt, kommer du ikke unna: Terrassen må vaskes.
Lykke til med terrassen!
Medlemsfordel