Styrtregn: Ekstremværet «Hans» vil føre til skader

Gå til hovedinnhold

Styrtregn: Ekstremværet «Hans» vil føre til skader

Når styrtregnet for alvor slår inn i løpet av kvelden og natten bør du være forberedt. Disse tingene kan du gjøre nå for å minske faren for skade. Vi gir tipsene hvis skaden har skjedd.

Med enkle grep kan du selv minske faren for skader på boligen din. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Du har det travelt dersom du ikke allerede har forberedt deg på styrtregnet som vil gi store vannmengder i løpet av svært kort tid.

Vi gir deg de kortfattede tipsene du trenger for å handle raskt:

  • Sjekk at takrennene gir fritt leide til takvannet, ved propper i takrennene kan vannet trenge inn i huset.
  • Sjekk at kumlokk i nærheten er åpne og kan evakuere vannet.
  • Bor du i nærheten av vannveier og bekkeløp, sjekk at de er åpne, fjern eventuelt det som kan føre til oppdemning av vann, som greiner eller hageavfall.
  • Rydd vekk det som ikke tåler styrtregn, eller sett det i ly.
  • Lad opp mobil og PC før tordenværet starter, og trekk ut støpsler til sårbar elektronikk.
  • Sørg for at ting som kan skades ikke står direkte på gulvet i kjelleren.
  • Følg med i nærområdet og ring om nødvendig kommunen som er i beredskap.

Ser du at det er risiko for vanninntrengning i boligen, skru av sikringene til etasjen hvor vann kan komme inn, da vann leder strøm og kan føre til kortslutning og overledning.

 Følg værsituasjonen i sanntid på https://www.yr.no/nb 

Når du får bedre tid

Vi må være forberedt på våtere og villere vær.

Derfor har vi laget en liste over hva du selv kan gjøre for å forebygge på din bolig i artikkelen 9 grep mot vannskader.

Hvis du allerede har fått vann i huset

Har du vært så uheldig å ha fått vann inn i bolig og kjeller, slå av sikringene i etasjen det gjelder. Vann leder strøm og kan føre til kortslutning og overledning.

Først og fremst: Vær forsiktig. Ikke sett i gang med rydding hvis du kan skade deg selv.

  • Ser du at for eksempel varmtvannsberederen eller annen elektrisk installasjon har vært i kontakt med vann, kan det ikke tas i bruk før en elektriker har sjekket anlegget.
  • Ta bilder og film med telefonen i den tilstanden du finner den delen av boligen som har hatt vanninntrengning. Da vil forsikringsselskapet enklere kunne beregne skaden.
  • Pump ut vann, sett opp vinduer og dører slik at området kan begynne å tørke. Jo tidligere du kommer i gang med å tørke opp, desto mindre blir skaden.
  • Rydd unna inventar og gjenstander.

- Du bør fjerne mest mulig fra områder som skal tørke ut slik at tørkeprosessen går raskere. Dersom du har vegger og gulv er dekket av panel eller belegg som har fått skader og ikke kan brukes på nytt kan du fjerne dette etter avtale med forsikringsselskapet. Opptørking går raskere dersom man fjerner f.eks. veggpanel og tregulv i en kjellerstue, råder biolog og byggteknisk rådgiver i Huseierne, Ingeborg Bjorvand Engh.

  • Bruk gjerne en luftavfukter. Du kan sannsynligvis få leid store luftavfuktere hos en byggevarekjede, maskinutleie eller lignende.

- Du kan også bruke en vifte for å sirkulere lufta i rommet, presiserer Engh, og legger til at luftsirkulasjon i rommet gjør at tørkeprosessen går raskere, men advarer mot å varme opp rommet fordi det kan gi økt oppvekst av muggsopp på overflater.

  • Selv om du tømmer skadeområdet, ta vare på alt som er skadet i oversvømmelsen til en fagperson har vurdert skadene. Ta gjerne bilder av gjenstandene.
  • Vask bort skitt og slam som har kommet inn.
  • Når forsikringsselskapet kommer på befaring, gjerne ved en takstmann, vis frem bilder og film.

Du kan selv velge hvem som skal ta seg av oppryddingen; deg selv, håndverkere eller at du overlater alt til forsikringsselskapet.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler