Det går mot kaldere tider for store og små, og vi mennesker er ikke de eneste som hutrer og fryser i høstværet. Også små mus søker seg mot lune steder, og i disse dager er både boliger, hytter, garasjer og uthus yndede steder for smågnagerne å forsøke å ta seg inn i.
Museår
Om du bor i Østlandsområdet er det god grunn til å være litt ekstra oppmerksom i år. Det er nemlig museår. Nettstedet forskning.no melder at det er født svært mange mus i Østlandsområdet i løpet av denne sommeren, og at det er spesielt mange klatremus og skogmus.
Begge er typer som godt kan tenke seg å trekke inn i hus og hytter om høsten på jakt etter mat og ly.
Viktigst: Tett igjen åpningene
Har du hørt små føtter tasle i veggene, eller funnet muselort i kjeller eller på loft?
Det viktigste tiltaket mot mus er å hindre dem i å komme inn.
Mus trenger bare åpninger som er 6 millimeter høye for å kunne presse seg igjennom, så dersom du har fått mus i hus, må du gå nøye til verks og tette alt du kan av små åpninger.
Kledning - grunnmur
Først kan det lønne seg å ta en runde rundt huset og sjekke i overgangen mellom grunnmur og kledning. Er det vanskelig å komme til slik at du får sett, kan mobilkameraet være et godt hjelpemiddel – sett det på selfiefunksjon og følg med på skjermen mens du filmer oppunder kledningen. Svært ofte finner musene, som er gode klatrere, en liten åpning her et sted som fører dem videre inn i huset.
Det finnes musebørster som selges metervis – disse kan legges oppunder kledningen rundt hele huset som en sikring.
Rørføringer og hjørnekasser
Andre steder du bør sjekke er rundt alle rørføringer inn i huset – at det ikke er åpninger og glipper rundt disse. Lufteluker bør være dekket med netting.
Sjekk også alle hjørner der to bord møtes. Ofte er det glipper og åpninger i topp eller bunn av slike hjørnekasser.
Ved bør du ikke lagre inn mot husveggen, da mister du oversikten over hva som foregår der. Kanskje er det nettopp der gnagerne har funnet ly og en vei inn?
Klassiske klappfeller best
I tillegg til å tette igjen musenes inngang er det de gode, gamle klappfellene som fungerer best dersom du vil bli kvitt mus i hus og hytter.
Med mindre du vil leve med lukten av mus som ligger og dør og råtner inne i vegger og skjulte sprekker, bør du ikke bruke gift.
Klappfeller har du kontroll på, og du risikerer ikke at musene blir liggende døde over tid et sted hvor du ikke får tak i dem.
Ikke sett fellene midt på gulvet, da kan musene være for redde til å gå i dem. Sett dem langs fotlisten slik at de klapper inn mot den. Da er sjansen større for å fange dyrene.
Bur
Dersom du ikke ønsker å drepe musa, finnes det også feller som stenger dem inne i et bur, slik at du kan slippe dem ut. Dette vil også fungere fint – så sant du har tettet alle museinnganger ordentlig, så de ikke bare spretter inn igjen.
Mus spiser mye rart, så akkurat hva du bruker som åte, spiller ikke så veldig stor rolle. Men en sjokoladebit vil nok være populær og raskt lokke sultne smådyr i fella.
Profesjonell hjelp
Dersom du har gått gjennom boligen eller hytta og tettet alle steder du kan, og musene fortsatt kommer seg inn uten at du skjønner hvordan, kan det være på tide å tilkalle et skadedyrfirma.
Det firmaet i første omgang da vil bistå med, er å finne ut hvor og hvordan gnagerne kommer seg inn. De siste årene har bruken av gift i skadedyrbransjen gått kraftig ned.
Det vil ikke være noen grunn til å bruke gift mot musene hvis man får stengt dem ute.
Rotter
Heldigvis er det ikke særlig vanlig at rotter tar seg inn i boliger eller hytter, men på uteområder kan de være et problem.
Det viktigste du gjør for å hindre at din tomt blir attraktiv for rottene, er å unngå å mate dem. Både rotter og mus kan bli tiltrukket av fuglemat på bakken, for eksempel. Dersom du komposterer er det viktig at kompostbeholderen er rottesikker, og det er også viktig å holde det rent og ryddig rundt søppelkassene.
Har du mye nedfallsfrukt liggende i hagen, vil det være god mat for rottene, så pass på å plukke opp epler, bær og annet som kan ha falt ned og blitt liggende i gresset.
Det handler om hjemmet ditt!
Medlemmer i Huseierne får:
→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter
Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!