Eksperten svarer: Slik blir du kvitt dugg på vinduene

Gå til hovedinnhold

Eksperten svarer: Slik blir du kvitt dugg på vinduene

Har du dugg i vinduskarmene i ditt hus? Det kan gjøre at du får mugg og dårlig inneklima. Dårlig ventilasjon er ofte årsaken, forklarer Huseiernes byggtekniske rådgiver Ingeborg Bjorvand Engh. Her ser du hva du kan gjøre med dette.

EKSPERT: Huseiernes byggtekniske rådgiver Ingeborg Engh er ekspert på inneklima og muggsopp. Her er hennes råd for å unngå dugg på vinduer - og eventuelle muggskader som kan følge med.

Av: Carsten Henrik Pihl

Mange opplever at det samler seg mugg i vinduskarmene i løpet av vinteren. Enda vanligere er det at det samler seg vanndråper eller dugg på nederste del av vinduene, spesielt på soverom og vinduer nær både badet og kjøkkenet.

Faren er at dette kan føre til mugg og dårlig inneklima, forteller sier Ingeborg Bjorvand Engh, byggteknisk rådgiver i Huseierne.

-Vinteren er den verste tiden for både fukt og muggsopp i boliger. Muggsopp vokser fram der det er nok fuktighet, og vanndråper i vinduskarmen er derfor et tydelig tegn på at det er for høyt fuktnivå inne, sier Ingeborg Engh og advarer mot økt muggvekst:

-De fleste norske hus og leiligheter er utsatt for å få muggvekst innendørs i vinterhalvåret. I løpet av ganske kort tid kan mugg og sopp få grobunn på overflater i vinduer, på vegger, listverk og på baksiden av møbler, sier hun.

Les også: Radonmåling i utleieboligen - pass på dokumentasjonen!

Fuktigheten må luftes ut!

Dårlig ventilasjon på vinteren er hovedårsaken, sier Ingeborg Engh, byggteknisk rådgiver i Huseierne: 

- Vinteren er høysesong for å begrense lufting, og denne vinteren er det nok mange av oss som lukker godt igjen for å spare strøm. Lave utetemperaturer og mye vind gjør at det blir trekk gjennom ventiler og rundt både vinduer og dører, og vi har derfor montert nye tettelister og stengt igjen ventilene for å unngå både trekk og nedkjøling. Samtidig som vi sparer strøm og forhindrer trekk, begrenser vi også utluftingen i boligen.

imageqdsqq.png

BØR UNNGÅS: Slik kan vinduskarmene se ut hvis du ikke får luftet ut godt nok. - På kortsikt er det ingen fare, sier Ingeborg Bjorvand Engh i Huseierne. Men du bør sørge for å lufte bedre for å unngå skader på vinduer og vinduskarmer. Er det slik over tid, kan det bli mugg i boligen.

 

Ingeborg Engh peker også på at økt bruk av hjemmekontor fører til mer fuktighet hjemme:

- Det er også mange som tilbringer dagene hjemme på hjemmekontor, vi bruker boligene våre en større andel av tiden og lager mer mat hjemme. Dette bidrar til at vi produserer mer damp, og behovet for utlufting og ventilasjon øker av den grunn, sier hun.

Mye av årsaken til at mange opplever kondens og muggsopp i moderne hus skyldes en endring i rutinene våre. Vi vasker oss oftere og vi vasker også klærne våre oftere enn tidligere. Klesvask og dusjing avgir mye fuktighet til innelufta:

-Stengte vinduer og lufteluker gjør at damp og fukt fra hjemmetilværelsen blir værende i boligen. Det er kort vei til at denne fuktigheten blir til kondens som legger seg mot kalde flater. Når fuktighet i innelufta treffer en kald flate vil det dannes kondens. På vinduer blir dette lett synlig som damp, dråper av dogg og etter hvert større vanndråper som samler seg i bunnen av vinduet og ned mot vinduskarmen, forklarer Ingeborg Bjorvand Engh.

Vanligvis vil kondens samle seg på den kaldeste delen av ytterveggen, gjerne ned mot gulvet. Det kondenserer lettere på flater der det er lite bevegelse og luftsirkulasjon, slik som bak møbler som står tett på ytterveggen.

Les også: Bedre inneklima med luftavfukter

Sjekk for kondens, luft ut!

-Det er lurt å ta en runde og sjekke om det er dugg eller vanndråper i vinduskarmene i boligen. Dette gjelder for alle slags boliger, både om du har ventilasjonsanlegg eller bare lufter med luker og vinduer. Spesielt takvinduer er veldig utsatt for kondens siden de er plassert høyt opp mot kald takflate. Ellers er det nok vinduene nærmest der vi oppholder oss mest som får størst belastning.

Det er ingen umiddelbar krise om du oppdager at du har mugg i vinduskarmene. Ofte er det bare et tegn på at boligen er for fuktig, og at du bør gjøre noe med det.

- Bedre lufting og ventilasjon er den viktigste løsningen på problemet, forklarer Huseiernes byggtekniske rådgiver. 

Under ser du ulike tips om hvordan du kan unngå dugg på vinduer, og dermed også få bedre inneklima hjemme hos deg!

 

Fakta:

Dette kan du gjøre med dugg i vinduskarmen

  • LUFTING: Vi anbefaler at du lufter ut av soverom på morgenen for å få ut fuktighet fra både luft og sengetøy. Brett til side dyna eller heng den over en stol, sett opp vinduet og luft godt ut i noen minutter.

 

  • ÅPEN SOVEROMSDØR: Før du går på jobb bør du lukke vinduet og la døren til soverommet stå åpen for å slippe inn varmen i rommet. Oppvarming av soverommet gjør at kondensen tørker raskere ut.

 

  • BRUK VIFTENE: Bruk avtrekksvifta på badet og kjøkkenet. Vifta trekker fuktighet ut av boligen, og bidrar til at frisk luft trekker inn gjennom åpne ventiler. Det er smart å åpne luker og ventiler iblant, så åpne gjerne opp lukene på soverommet om natta, eller sett vinduet på gløtt hvis du foretrekker det.

 

  • VENTILASJONSANLEGG: Har du ventilasjonsanlegg i boligen, lønner det seg å øke hastigheten på ventilasjonen i perioder der mange er hjemme samtidig.

 

  • VENTILASJON DER DU TØRKER TØY: Vi anbefaler også å tenke over hvordan du tørker klesvasken. Det aller beste er å tørke klesvask i et varmt rom med god avtrekksventilasjon, slik som på badet eller i et eget vaskerom med avtrekk.

    Det er en god ide å sette tørkestativet inn på badet og skru på avtrekksvifta. Har du ikke plass på baderomsgulvet, fins det tørkestativ til å henge opp fra taket eller på veggen.

 

  • VASK BORT: Dersom du allerede har fått mugg i vinduskarmen kan du vaske det bort med en mikrofiberklut. Du skal fjerne mest mulig at det som er synlig på flatene.

    Hvis du har fått misfarging på treverk som ikke går bort, kan du slipe ned flaten med sandpapir før du maler over.

 

 


Medlemsfordel

VB-logo_boks_PMS300EC_CMYK.AI.png

Mycoteam - Gode råd lønner seg

Mycoteam er et rådgivende firma innen bygningsskader som skyldes fuktproblemer og biologiske skader. Mycoteam har bred erfaring med alle typer skader som oppstår i bygninger. Som medlem i Huseierne får du 10 % rabatt på inspeksjoner og analyser.

Les mer om tilbudet

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer