Skjeggkre: Slik kan du bekjempe dem med gift og andre metoder

Gå til hovedinnhold

Skjeggkre: Slik kan du bekjempe dem med gift og andre metoder

I mange år trodde vi at de var nærmest udødelige, men det er mulig å bekjempe skjeggkre. Særlig forgiftet åte med et spesielt virkestoff har vist seg å være effektivt.

Skjeggkre i en taklampe. Foto: Mycoteam. 

Tekst: Rikke Åserud

Har du skjeggkre i boligen? Du er ikke alene. Disse små, nattaktive insektene som for noen år siden var helt ukjente i Norge, har spredt seg med rekordfart. De finnes nå i boliger, kontorbygg, på skoler, i barnehager og ikke minst i lagerhaller, butikker og lignende, og de sprer seg særlig med gjenstander som fraktes fra ett sted til et annet.

Fagpersoner antar at rundt 40-50 prosent av alle boliger i Norge vil ha skjeggkre i løpet av fire til fem år.

Den gode nyheten er at forskning på skjeggkre har ført frem, og at ekspertene har funnet gode måter å bekjempe dem på. Folkehelseinstituttet anbefaler at man kombinerer flere bekjempelsesmetoder og bruker dem samtidig. Her er en oversikt over de viktigste metodene:

1) Forgiftet åte

En av de mest effektive måtene å bekjempe skjeggkre på, er å legge ut forgiftet åte. Forskning viser at spesielt åte som inneholder virkestoffet indoxacarb er effektivt mot skjeggkre.

Noe av grunnen til at dette er så effektivt, er trolig at det forgifter skjeggkre i flere ledd: Først dør det skjeggkreet som spiser åten. Deretter dør også det skjeggkreet som spiser det døde skjeggkreet. (For ja, de spiser sine døde artsfrender!)

Folkehelseinstituttet opplyser at det foreløpig bare er skadedyrfirmaer som kan bruke slik åte. Det er altså ikke noe du får kjøpt på nærmeste butikk eller kan bestille uten videre som privatperson.

Det kan derfor være lurt å involvere et skadedyrfirma tidlig i prosessen dersom du oppdager skjeggkre i boligen, for eventuelt å gjøre en avtale om utplassering av giftig åte. Ofte vil åten plasseres i små «dråper» langsmed gulvlistene i rommene der skjeggkreene oppholder seg.

2) Rengjør godt og støvsug ofte

Noe annet du bør gjøre så snart du oppdager skjeggkre, er å rengjøre boligen, eller området der de oppholder seg, godt. Deretter gjelder det å holde området så rent som mulig mens annen bekjempelse (helst med giftig åte) pågår.

Støvsug ofte og nøye. Da suger du ikke bare opp de skjeggkreene som ikke har rukket å skjule seg bak lister eller inne i sprekker, men du fjerner også mattilgangen deres: Skjeggkre liker nemlig godt å knaske på smuler, støv og annet som gjerne blir liggende på gulvet og i kriker og kroker. Å fjerne annen skjeggkremat og samtidig bruke forgiftet åte er en veldig god kombinasjon!

Husk at dersom du støvsuger opp skjeggkre bør du kaste støvsugerposen med en gang, eller putte den i fryseren, slik at de ikke rømmer ut igjen av støvsugeren!

Les også: Skjeggkre eller sølvkre - slik ser du forskjell

3) Limfeller mot skjeggkre

Mange forhandlere av midler mot skadedyr tilbyr limfeller – gjerne kombinert med åte – til bekjempelse av skjeggkre. Limfeller kan fange en del skjeggkre, og kan være et godt supplement til forgiftning og god rengjøring, men limfeller er sjelden nok alene. Skadedyrbransjen bruker primært limfeller for å finne ut hvor stor en skjeggkrebestand er, og hvor langt den har utviklet seg.

4) Temperaturbehandling

Skjeggkre dør raskt i temperaturer over 50 grader. Oppvarming med tørr luft i hulrom kan derfor være en måte å bekjempe skjeggkre på, men Folkehelseinstituttet anbefaler i så fall metoden i kombinasjon med andre metoder.

Det vil nemlig være vanskelig å få varmet ordentlig opp alle kriker og kroker der skjeggkre vil kunne skjule seg i bygninger. Man bør for all del unngå å bruke varm damp mot skjeggkre, da risikerer man å lage lett fuktige forhold som gjør at de på sikt bare trives enda bedre, eller som kan ødelegge konstruksjonen.

Nedfrysning tar også knekken på skjeggkre. Dersom du mistenker å ha skjeggkre for eksempel i et teppe eller lignende, kan en tur i fryseren fungere godt.

5) Fjerne eller tette skjeggkreenes gjemmesteder

Det kan også være effektivt å forsøke å redusere skjeggkreenes gjemmesteder. Hulrom bak lister og i overganger mellom bygningsmaterialer er yndete områder for skjeggkreet. En runde med silikon eller annet tettemateriale kan derfor være effektivt.

Les også: Gode råd - hvordan du blir kvitt sølvkre

6) Fuktreduksjon stopper skjeggkre

I motsetning til sølvkreet er ikke skjeggkre avhengig av en viss luftfuktighet for å trives – skjeggkre kan ha det helt fint i tørre boliger.

Men for å formere seg effektivt vil de likevel foretrekke litt fuktige miljøer. Det kan derfor være verdt å sjekke om du har et fuktproblem i boligen som bør utbedres, slik at bestanden i så liten grad som mulig får vokst.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 639 kroner i året! 

Ikke ta skjeggkreene med hjem

Dersom du vil forebygge skjeggkre hjemme, bør du være forsiktig med hva du tar inn.

Et spesielt yndet gjemmested for skjeggkre er bølgepapp av den typen nesten alle varer man bestiller leveres i.

Skjeggkreene kan ligge og skjule seg inne i pappbølgene så lenge det er dagslys. Når mørket faller på blir de aktive, og kryper frem.

Et smart triks er derfor å åpne alle pakker og forsendelser utendørs så langt det lar seg gjøre, og å kvitte seg med pappen så raskt som mulig. Unngå i hvert fall at pappen blir liggende inne over natten.

Har du skjeggkre i kontorbygningen, bør du unngå å ha vesker, klær eller annet stående der over natten.

Siden skjeggkre ikke er uvanlig på skoler og i barnehager, bør du også være nøye med skiftetøy som har vært på skolen eller i barnehagen over natten. Særlig fuktig skiftetøy kan være et sted skjeggkreene trives godt på nattestid.

Ny dom i Høyesterett om skjeggkre

Skjeggkre har forårsaket en rekke tvister etter boligkjøp de siste årene: Boligkjøpere som trodde de hadde skaffet seg drømmeboligen har raskt skiftet mening når de har oppdaget at de ikke var alene om å trives der. I rettssaker har boligkjøpere og -selgere kranglet om store pengebeløp, og forsøkt å fastsette ulempene og ubehaget skjeggkreene forårsaker i kroner og øre.

Det kan det imidlertid være slutt på nå, for skjeggkreet har gått helt til høyesterett. Der ble det slått fast at boligkjøpere ikke kan kreve mer enn at selger retter mangelen, altså bekjemper skjeggkreene.

Med andre ord: Kjøper du en bolig, og får skjeggkre med på kjøpet uten at selger opplyser om det, er det en mangel ved boligen. Som kjøper kan du kreve retting av denne mangelen. Men dersom selger retter mangelen, det vil i praksis si betaler for skadedyrbekjempelsen, vil du som kjøper ikke kunne kreve noe mer etter at bekjempelsen er gjennomført.

- Skjeggkre er et ufarlig innsekt, både for mennesker og bygninger, og forekommer i boliger over hele landet. Høyesterett tar utgangspunkt i at skjeggkre kan utgjøre en mangel ved et boligkjøp, og at selger da har krav på å få rettet mangelen, kommenterer advokat Anders Leisner i Huseierne. 

AndersLeisner_1600.jpg

Ingen erstatning: Høyesterett har nå avgjort at man ikke får erstatning hvis man kjøper bolig med skjeggkre. Det holder at selgeren fjerner skjeggkreene, forteller Huseiernes advokat Anders Leisner.

Han peker på at domstolen la vekt på at det nå går an å bekjempe skjeggkre:

- Bekjempelse av skjeggkre har vist seg å være langt enklere enn man trodde for noen år siden. Når en selger sørger for retting av mangelen, altså bekjempelsen av skjeggkreene, så har selger i gjort opp for seg, forteller advokaten, og fortsetter:

- Kjøper har ikke i tillegg krav på noe prisavslag fordi en risiko for at skjeggkreene dukker opp igjen gjør boligen mindre verdt, kommenterer advokat Anders Leisner i Huseierne om dommen.

 

Fakta:

Kjøpt bolig med skjeggkre? Slik går du frem

  • Ta kontakt med Huseierne! Her får du gratis juridisk rådgivning og svar på det du lurer på!
  • Reklamer snarest overfor selger. Henvend deg skriftlig til selger, opplys om at boligen er mangelfull fordi den inneholder skjeggkre, og at du vil gjøre prisavslagskrav gjeldende som følge av dette.
  • Ta kontakt med ditt kjøperforsikringsselskap dersom du har det.
  • Hvis du ikke har kjøperforsikring, så ta kontakt med boligforsikringsselskapet ditt. En rettshjelpsforsikring der dekker ofte deler av utgifter til rapporter og juridisk rådgivning.
  • Sjekk om du har forsikringsdekning for sanering av skadedyr.
  • I forbindelse med sanering bør du forhøre deg med flere skadedyrbekjempelsesfirmaer, slik at du får en oversikt over hva de kan tilby og til hvilken pris.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler