Dårlig kommuneøkonomi presser stadig flere kommuner til å innføre eiendomsskatt. Av Norges 357 kommuner, er det nå 250 som har eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger. I 2022 utgjorde dette 8 milliarder kroner, og var nesten en halv milliard mer enn året før.
Kommuner som har eiendomsskatt på bolig, kan velge å taksere eiendommene selv eller bruke Skatteetatens sjablongdata for markedsverdi. For at skattegrunnlaget ikke skal bli for høyt, og skatten for stor, skal det fra 2020 brukes en obligatorisk reduksjonsfaktor for å redusere verdien når kommunene bruker Skatteetatens data. Men det er strid om hvordan skattegrunnlaget skal beregnes. Kommunene har ment at beregningsgrunnlaget skal være takst minus enten lokalt fastsatt reduksjonsfaktor eller den lovbestemte reduksjonsfaktoren på 30 prosent, ikke begge deler.
I Elverum ble den obligatoriske reduksjonsfaktoren innført etter at kommunen hadde vedtatt sin lokale reduksjonsfaktor. De benyttet da den nasjonale og la ikke til den lokale.
Dette mente Mastmoen borettslag måtte være feil, og gikk til sak mot kommunen.
Elverum kommune tapte både i tingretten og lagmannsretten, og Høyesteretts ankeutvalg ville ikke slippe saken inn til ankebehandling. Dommen, som slår fast at både lokalt fastsatt reduksjonsfaktor og lovbestemt reduksjonsfaktor må trekkes fra, er derfor rettskraftig. Elverum hadde krevd inn for mye eiendomsskatt gjennom tre år, og måtte tilbakebetale rundt 35 millioner kroner.
En rekke andre kommuner har gjort som Elverum, blant annet Lillestrøm, Tvedestrand, Kragerø og Ringerike - etter råd fra KS og departementet. Men enn så lenge nekter de å tilbakebetale!
I juni uttalte Tvedestrand-ordføreren (H) at kommunen ikke hadde økonomi til å betale de 20 millionene de hadde krevd inn ekstra. Nylig bestemte de at huseierne ikke skal få tilbakebetalt. Isteden reduseres eiendomsskatten fra og med i år. Nå har deler av kommunestyret bedt om lovlighetskontroll av vedtaket og håper Statsforvalteren vi se med friske øyne på saken.
Samme måned konkluderte Romerike og Glåmdal tingrett med at Lillestrøm kommune hadde tatt for mye i eiendomsskatt. I kommunestyremøte denne uken ble det bestemt at Lillestrøm ikke vil anke dommen. De blir da nødt til å tilbakebetale 200 millioner kroner.
Ringerike kommune har ventet spent på en ny rettskraftig dom. De kan måtte tilbakebetale 38 millioner. Kragerø skjelver også.
Vi håper kommunene det gjelder nå aksepterer dommene, og tilbakebetaler det de skylder innbyggerne. Vi må unngå flere rettssaker. Det er vanskelig å se at jussen ikke ble klarlagt da Elverum-dommen ble rettskraftig – og nå også Lillestrøm-saken.