Sju tips til fyringssesongen

Gå til hovedinnhold

Sju tips til fyringssesongen

Vinteren står for dør, og mange av oss kommer til å fyre mer med ved enn vanlig for å holde varmen. Vi gir deg noen gode fyringstips på veien.

POPULÆRT: Mange satser for fullt på vedfyring for å komme seg gjennom en vinter der strømprisene spås å bli rekordhøye. Foto: Shutterstock. 

Er du blant de mange som kommer til å fyre litt ekstra mye med ved i år? Les våre sju tips for trygg og god fyring!

1 Bruk kun tørr ved

Det kan være fristende å «spe ut» veden med ting som strengt tatt ikke er ved: Det gamle juletreet, pappavfall, gavepapir og melkekartonger. Dette er dessverre ikke særlig smart.

Du skal kun fyre med tørr ved. Andre ting vil legge igjen sot og avfallsstoffer i pipa, og i tillegg forurense utelufta i nærområdet med svevestøv.

Bruk kun tørr ved når du fyrer!

Grunnen til at dette er så viktig, er for å unngå pipebrann. Vinteren 2021 økte antall pipebranner med nesten 40 prosent mot tidligere år. Muligens går vi mot et nytt rekordår – om vi ikke passer på.

Pipebrann oppstår når avfallsstoffer, eller beksot, etter ufullstendig forbrenning har blitt sittende fast i pipa og tar fyr på grunn av den høye varmen.

Det er altså viktig å sørge for fullstendig forbrenning dersom du vil unngå pipebrann.

Fyrer du med rå eller ikke ordentlig tørr ved, vil du få beksot i pipa. Dersom du ikke har ved fra produsent du stoler hundre prosent på, kan det være smart å kjøpe en enkel fuktmåler. Veden skal ikke ha en fuktighet på over 20 prosent.

2 Tenn opp riktig

Hvordan får du fyr i peisen – er det et slit hver gang du skal tenne opp? Det er ikke alltid så lett som man skulle tro å få de varme, sprakende flammene i gang.

Mange vet for eksempel ikke at man skal fyre fra toppen: Flammene skal arbeide seg ovenfra og ned.

Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, og da får man hurtig god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur.

Bygg opp slik at du har de største vedkubbene nederst og mindre opptenningsved oppå. Legg gjerne i en opptenningsbrikett eller to, som sikrer rask antenning.

Se hvordan du tenner opp i peisen her!

3 Pass på trekken

Husk at flammer trenger luft for å leve. Særlig når du tenner opp er det viktig at ildstedet får nok luft. Har du åpen stue- og kjøkkenløsning, må du passe på at ikke kjøkkenvifta står på og trekker ut all luften som ildstedet trenger!

Mange moderne boliger er svært tette. Har du problemer med å fyre opp, kan det hjelpe å sette terrassedøren eller et vindu i nærheten på gløtt.

4 Lukk peisen

Har du en stor, gammel, åpen grue? Da er det gode grunner til å oppdatere ildstedet ditt. Slike åpne ildsteder er nemlig verken bra for innemiljøet, utemiljøet eller lommeboka: 1 kubikk stablet bjørkeved vil gi 200 kWh i en åpen peis, mens den gir 950 kWh i en lukket, ny peis eller en rentbrennende vedovn.

Prosentvis vil fyring i en åpen peis gi en virkningsgrad på 10 til 15 prosent av energien, mens en ny og rentbrennende ovn vil ha nesten full virkningsgrad fra 90 prosent og over.

I tillegg er det slik at en åpen grue vil slippe ut flere partikler både i innemiljøet og til uteluften i nærområdet.

En åpen peis kan du enkelt modernisere ved å få satt inn en peiskassett. 

Lurer du på hvordan du kan lukke en åpen peis? Les mer her!

5 Vurder ny peisovn

Har du en gammel peisovn fra før 1998, bør du vurdere å bytte den ut med en moderne, rentbrennende ovn. En rentbrennende ovn varmer betraktelig mer for mindre ved, og kan spare deg for penger både på kort og lang sikt.

Vi har gjort regnestykket for deg! Klikk her og se hvor mye du kan spare! 

6 Les bruksanvisningen!

Er du en av de mange som allerede har skiftet til nytt ildsted? I så fall kan det lønne seg å gjøre noe så kjedelig som å lese bruksanvisningen! Dette er det nok mange som hopper over – for er det noe vi kan, så er det jo å fyre med ved – eller?

Poenget er at nye, rentbrennende ovner ofte skal fylles med mindre ved enn de eldre ildstedene. Riktig vedmengde for akkurat ditt ildsted skal du finne i bruksanvisningen.

7 Rengjør enkelt

Vet du hvor enkelt det er å fjerne sot fra ovnsdører i glass? Krøll sammen litt avispapir, dypp det i vann og gni. La det virke en liten stund før du tørker av med en ren klut. Gjenta om nødvendig.

Husk også å tømme ildstedet for aske i ny og ne, men ikke alt for ofte. Det er faktisk fordelaktig å la det ligge et lag aske igjen på bunnen av ildstedet. Denne asken isolerer og beskytter bunnen, og gulvet under, mot den sterke varmen fra bålet.  

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer