Se opp for lokkepriser på strøm

Gå til hovedinnhold

Se opp for lokkepriser på strøm

Hvis du vil ha en strømavtale som er konkurransedyktig over tid, bør du unngå de øverste på topplisten til strømpris.no. Vi viser deg hvordan du finner billigst strømabonnement.

Siden vi tok ut priseksempler i slutten av januer, fortsetter strømselskapene øverst på strømpris.no å selge deg strømavtaler med tap. Der du fikk strømmen for -139 kroner 27. januar, kan samme selskaper i dag friste med en forventet månedspris på utrolige -182 kroner. Så her må du med andre ord bare slå til, lene deg bakover, varme opp huset ditt gratis og i tillegg få betalt for gildet. Eller, høres det kanskje litt for godt ut til å være sant.....?

Tekst: Linda Ørstavik Öberg.

"Forbrukere blir systematisk lurt når de kjøper strøm", raste Forbrukerrådets direktør Inger Lise Blyverket i januar i år. 

Hun er med rette sterkt kritisk til noen av strømselskapenes praksis hvor du med lokkepriser lures inn i kortvarige avtaler, for deretter å flyttes over på dyrere avtaler. 

Men hvordan bør du egentlig gå frem for avsløre lokkeprisene?

Det er penger å spare på å bytte strømselskap ofte for å hele tiden sikre seg den billigste kampanjeavtalen. Men det er for de fleste av oss en tidkrevende og kjedelig oppgave for å spare noen kroner på strømregningen.

Løsningen blir derfor en stabil, god og trygg avtale som holder seg konkurransedyktig over tid.

 

Satser på at du blir værende

Strømpris.no er Forbrukerrådets oversikt over alle strømavtalene i markedet.

Hvilken avtale som er billigst akkurat i dag og troner øverst på listen, er høyst sannsynlig en avtale som ikke er konkurransedyktig på pris på sikt.

Trikset med å «lure» inn kundene på veldig gunstige og billige avtaler for så å endre betingelsene og avtalen etter en måned eller to, såkalte kampanjeavtaler, har man dessverre fremdeles ikke fått helt bukt med.

Hvis du blir informert, er det i beste fall med veldig liten skrift. Ofte må du gå inn på strømselskapets nettside selv og aktivt lete etter informasjon om avtalen du rutes inn på etter kampanjemåneden er ferdig.

Forbrukerne får derfor ofte ikke med seg det som er den aller viktigste informasjonen for å kunne avgjøre om avtalen er god på sikt.

Når du først har hoppet på, er sjansen liten for at du bytter avtale like raskt igjen når prisen øker måneden etter. På den måten tjener strømselskapene gode penger på deg, selv om du fikk strømmen gratis den første tiden.

 

 

Negativt påslag

Vi kan ta et eksempel fra topplisten. Med en enebolig på 120 kvm i Oslo kommune, beregnes det årlige forbruket til 16 800 kWt. Vi velger spotpris siden det er det vi anbefaler.

På topplisten på Strømpris.no finner vi 27. januar* disse tre:

  • Agva Kraft - «Agva Spot Vinterkampanje»
  • GNP Energy -  «Marked Kampanje»
  • Lærdal Energi med sin «SpotOn»

Alle tre kan friste med en forventet månedspris på -139 kroner (!).

De tilbyr alle et negativt påslag på strømprisen på 31,50 øre/kWt. Med en anslått spotpris på 24,91 øre kWt, blir summen -6,59 øre kWt.

Beregnet strømutgifter vil denne måneden derfor være på -138,50 kroner.

Det betyr i praksis at strømselskapet selger strømmen til deg med en lavere pris enn de kjøper den inn for selv. Du går altså i pluss, mens strømselskapet går i minus.

Hvordan er det egentlig mulig?

 

Lokkeprisene avsløres

Når noe virker for godt til å være sant, er det som regel det. I strømbransjen er dette definitivt tilfelle.

Det viktigste å merke seg med de beste avtalene, er nemlig at de ikke er best over tid. De er alle kampanjetilbud som kun varer i en måned.

Når festen er over etter første måned, rutes man over på avtalene «Agva spotpris», GNP Energy går over til ordinær spot. Lærdal energi velger å rute deg først inn på en fastprisavtale som de kaller prøvepakka, altså en helt annen avtale enn den du ville bestille. Du må selv navigere deg over på «Spot ordinær» for å se hvilken avtale du settes over på etter "gratismåneden".

De spotprisavtalene du rutes inn på etter at kampanjemåneden er over, har helt andre priser enn lokketilbudene.

Dette er det du må betale etter at at lokkemåneden er over:

  • Hos Agva betaler du et månedsgebyr på 19 kroner, og et påslag på strømprisen på 8,9 øre/kWt.
  • Hos GNP får du fastledd på 39 kroner, i tillegg til et påslag på strømprisen på 9,25 øre/kWt.
  • Hos Lærdal energi betaler du fastpris på 39 kroner måneden pluss påslag på 7,9 øre/kWt. De byr vel og merke på månedsgebyret og setter påslaget til 4,9 øre/kWt første tre månedene.

 

Dette er ikke noe spesielt gode avtaler. En rekke strømleverandører har avtaler med lavere fastpriser og/eller lavere påslag. 

 

Glitre Energi har lokal og fornybar strømproduksjon på våre vannkraftverk, men selger strøm til hele landet. Huseiernes valg av Glitre Energi er et kvalitetsstempel vi er stolte av. Hvis du som medlem er opptatt av miljø og bærekraft, ta et bærekraftig valg og velg Glitre Energi som din strømleverandør. Velkommen til oss!

 

 

Den riktige prisen når lokkeprisene er over

Hvis du legger samme strømforbruk til grunn sammen med likt påslag og faste gebyrer, vil forventet månedspris en helt vanlig måned da være: 

  • Agva: 748,60 kroner (888 kroner dyrere enn kampanjeavtalen du slo til på med forventet månedspris på -139 kroner)
  • GNP: 775,96 kroner (915 kroner dyrere enn kampanjeavtalen du slo til på med forventet månedspris på -139 kroner)
  • Lærdal energi: 747,58 kroner (887 kroner dyrere enn kampanjeavtalen du slo til på med forventet månedspris på -139 kroner)

Altså helt andre priser enn de du slo til på i oversikten på Strømpris.no.

*Alle eksemplene er hentet ut mandag 27. januar 2020. Forutsetningen er en enebolig på 120 kvm i Oslo, anslått spotpris 25,81. Årlig forbruk: 16.800 kWT. Beregnet forbruk denne måneden: 2102 kWt. Vær obs på at prisene er kun for strømmen, nettleien kommer i tillegg.

 

Regn ut årspris fremfor månedspris!

Det er nettopp denne prisen som er den faktiske månedsprisen du må forholde deg til. Først da får du et begrep om hva strømavtalen egentlig koster, og kan sammenligne den opp mot månedsprisen på avtaler med lengre varighet, eksempelvis 12 måneder.

På Strømpris.no må man helt ned til 50. plass for å finne en strømleverandør som garanterer for at prisvarigheten varer det nærmeste året, i dette tilfellet er garantien på 14 måneder.

De 8 første på listen har negativt påslag, og mange har i tillegg heller ikke noe månedlig fastbeløp. Med andre ord så selger de strømmen med tap. Noen har også null i påslag, men opererer med et lavt fastbeløp første måned.

Før du hopper på et kampanjetilbud som virker for godt til å være sant, bør du regne ut faktisk månedspris etter kampanjemåned og sammenligne årsprisen med de andre på listen som har en varighet på minst 12 måneder.

Først da vil du finne ut hvilken strømleverandør som er billigst på sikt, hvis du altså ikke er en av dem som er interessert i å bytte avtale hver eneste måned.

 

Slik avslører du lokkepriser!

Her er noen tips til å avsløre strømavtaler som over lang vil gi deg en mye høyere strømpris enn det ser ut til med en gang:

  • Navnet: Når navnet inneholder ord som "kampanje" eller "vinter", er det en kortvarig avtale.
  • Årstall: Når navnet inneholder et årstall så vet du at tilbudet kommer til å gå ut/endre seg.
  • Varighet: Hvis varigheten på strømpris.no er kun én måned, styr unna!

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer