Sankthansbål? Nei, ikke i år

Gå til hovedinnhold

Sankthansbål? Nei, ikke i år

Helt siden oldtiden har nordmenn tent bål for å feire sommersolverv, men i år advares det om skogbrannfare over store deler av landet. Mange steder er det totalforbud mot å gjøre opp ild.

Sankthans eller jonsok er de kirkelige navnene på høytiden til minne om døperen Johannes’ fødsel, 24. juni. Ved å legge sankthans til tiden rundt sommersolverv hadde kirken et håp om å erstatte den førkristne midtsommer- og fruktbarhetsfesten med en kristen tradisjon, slik de også gjorde ved å legge julefeiringen til det tradisjonelle juleblotet. Frem til 1770 var sankthansdagen hellig. I vår tid feirer vi sommersolverv, som vanligvis faller mellom 20. og 22. juni, sankthanskvelden – altså den 23. juni. Dette er nå en folkelig ikke-religiøs feiring, og stort sankthansbål er tradisjon mange steder i landet. Men nå advarer Brannvernforeningen mot uvettig bålbrenning og ber folk respektere forbudet mot å gjøre opp ild nær skog og utmark.

– Det er ikke fritt frem å tenne bål på sankthansaften. Hva som er tillatt av åpen ild er regulert i forskrift i den enkelte kommune. Hvis man planlegger et sankthansbål, må dette meldes inn og søkes tillatelse for, slik at unødige utrykninger unngås. Hvis du ikke allerede har søkt tillatelse, er nok fristen ute for i år, men sjekk hva som gjelder for din kommune, oppfordrer administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Han minner om at det i perioden fra 15. april til 15. september gjelder et generelt forbud mot å gjøre opp ild i eller nær skog og utmark. Mange steder i landet har det vært knusktørt i lang tid, og flere kommuner har derfor trukket tilbake tillatelsen for sankthansbål. Sjekk derfor hva som gjelder der du bor.

 

Gjelder også engangsgriller

– Etter lange perioder uten betydelig nedbør er det knusktørt i bakken. Nå er det svært viktig at man respekterer det generelle bålforbudet, følger med på skogbrannvarselet og gjør seg kjent med lokale bestemmelser, sier Søtorp.

I mange kommuner er det innført en midlertidig forskrift. Det gjelder for eksempel i Vestfold-byene Larvik og Sandefjord, som har lange sankthanstradisjoner med båtkortesjer og bål på strendene. Årsaken til det skjerpede forbudet er mangel på nedbør og høy risiko for skogbrann. På grunn av den overhengende skogbrannfaren har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap satt 11 ekstra skogbrannhelikoptre i beredskap over hele landet.

Ålesund kommune har imidlertid gitt tillatelse til å fyre opp det tradisjonelle Slinningsbålet på Slinningsodden. Målet i år er ny rekord. Bålet bygges i hovedsak av paller, kasser og tønner, og verdensrekorden fra 2016 er på 47,4 meter.

Selv om det har vært noe nedbør de siste dagene, har det hatt liten betydning for skogbrannfaren. Brannfaren er fortsatt overhengende i hele Sør-Norge, både på Østlandet og Vestlandet, i Trøndelag og Finnmark.

Forbud mot å gjøre opp ild gjelder også all bruk av engangsgriller, stormkjøkken, kokeapparater og bålpanner – også på tilrettelagte grill- og bålplasser. Det vil som regel være mulig å bruke grill eller bålpanne i egen hage.

Spill, dans og alkoholholdige drikkevarer har også vært en del av den folkelige feiringen. Kirken i Danmark-Norge motarbeidet derfor iherdig det de anså som umoralsk feiring. Ikke-kristne sommersolvervskikker har derfor vært mer fremtredende i Sverige og Finland enn her i landet. Midtsommer er svenskenes svar på 17. mai, og feires med brask og bram på en fredag mellom 20. og 26. juni.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer