Røykvarsler: Slik skal det ikke gjøres!

Gå til hovedinnhold

Røykvarsler: Slik skal det ikke gjøres!

Det er noen helt typiske monteringsfeil som går igjen i mange norske hjem, og som gjør at røykvarslerne ikke virker som de skal. Er du en av dem som har gjort feil?

OPPÅ SKAPET: Har du røykvarsleren liggende oppå skapet - i påvente av at du skal orke å få festet den i taket, eller få byttet batteri? Bruk røykvarslerdagen 1. desember til å få orden på dette! 

- En feil som vi dessverre ser går igjen, er at folk legger røykvarsleren oppå et skap. Og der blir den liggende. Det er faktisk overraskende vanlig.

Det sier sikkerhetsrådgiver Magnus Larssen i Sector Alarm. Han har vært i en rekke hjem for å montere brann- og innbruddsalarmer, og har sett mange av de typiske feilene folk flest gjør med røykvarsleren.

Blir liggende

Nå er det trolig ikke særlig mange som tror at røykvarslerne faktisk er ment for å ligge oppå skap.

- De fleste har jo en slags plan om å få festet den. Men så kvier man seg kanskje for å bore i betonghimlingen, eller skru inn noe på nymalte flater. Overraskende mange lar også det estetiske veie tungt. De vil rett og slett ikke ha varsleren i taket fordi de ikke synes det ser pent ut. Så legger de den oppå skapet som et slags kompromiss, sier Larssen.

Dessverre vil en røykvarsler som ligger oppå et høyt skap fungere mye dårligere enn en som sitter i himlingen. Det at den blir liggende feil vei kan påvirke funksjonaliteten. Dessuten skal det mer til før røyk og varmepartikler når frem inn over skapet, enn ute i fritt rom.

Ikke i hjørnet!

- Jeg har også sett røykvarsler montert innerst i hjørnet i et rom, for at den skal være minst mulig synlig, eller sidelengs oppe på veggen. Til og med inni skap. Ingen av disse løsningene er særlig gunstige, dessverre, sier Larssen.

Så hvordan skal det egentlig gjøres?

I forskrift om brannforebyggende tiltak, §7, står det at «Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.»

Helhetsvurdering

Larssen forteller at når han og medarbeidere i alarmselskapet er ute og monterer varslere, gjør de en helhetsvurdering av boligen.

Minstekravet på én varsler i hver etasje er i de fleste tilfeller bare en start.

Når stue- og kjøkkensone er dekket, samt teknisk rom, bør man se på resten av boligen.

- Vi anbefaler at hvert soverom har sin alarm som seriekobles med resten av systemet, slik at alle våkner dersom én utløses. I tillegg ville jeg – dersom jeg bodde i et hus med kjeller og hadde for eksempel en fryseboks i kjelleren – hatt en røykvarsler der, sier Larssen. Han legger til at dersom man har separat vaskerom, bør også dette utstyres med en varsler.

Vask/tørk er versting-apparater

Vaskemaskin/tørketrommel topper statistikken over hva slags elektrisk apparat i hjemmet som oftest starter branner, det viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

RIKTIG: I skråtak skal røykvarsleren ikke monteres helt i toppen, men litt ned fra øverste punkt. 

I skråtak skal brannvarslere monteres et stykke ned fra det øverste punktet. I flate tak skal varslerne monteres i god avstand fra veggene.

På badet bør man ikke ha røykvarsler, fordi der er det ofte varm damp som vil forstyrre varsleren. Da bør røykvarsleren heller monteres litt utenfor rommet.

Forskjell på optiske og ioniske

De fleste eldre røykvarslere er ioniske, mens det som dominerer på markedet nå, er optiske varslere.

Dersom du har eldre røykvarslere av den gamle typen, er det gode grunner til å bytte dem ut med optiske, seriekoblede varslere: Optiske røykvarslere «ser» nemlig partiklene som utvikler seg ved ulmebrann og branner som utvikler seg sakte. Ionisk derimot, reagerer på gasspartikler i luften fra høyenergibrann.

I boliger er det langt vanligere med ulmebranner og lavenergibranner fra elektrisk utstyr. Derfor bør man ha røykvarslere som gir beskjed om nettopp denne typen brann i boliger.

Vet du ikke hva du har, så ta ned varsleren og se bakpå. Ioniske røykvarslere har ofte et radioaktivt symbol bak, mens optiske skal være merket med «optical smoke detector.»

Ekstra sikkerhet

Har du brannvarslere som er tilkoblet en alarmsentral eller et vaktselskap, har du en ekstra sikkerhet.

- Vi har nå utstyr som tar bilder av rommet når brannvarsleren utløses. Da kan folk på sentralen raskt analysere disse, og ser vi flammer, kontakter vi brannvesenet umiddelbart, sier Larssen.

Fakta:

Rett plassering av røykvarslerne

  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
  • Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
  • I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

(Kilde: Sikkerhverdag.no)

Bytte batterier?

1. desember har i mange år vært datoen da vi blir minnet om å bytte batterier i røykvarsleren. For varslere av eldre type kan dette fortsatt være relevant.

Men mange nyere røykvarslere er utstyrt med batteri som ikke kan skiftes. Det er fordi batteriet varer i hele alarmens levetid (som gjerne er 10 år.) Når batteriet er ferdig, anses også de andre komponentene som så gamle at varsleren ikke fungerer som den skal, og hele varsleren bør byttes.

Uansett bør du benytte denne tiden av året til å sjekke at varslingsutstyret ditt fungerer som det skal, og er tilstrekkelig for din bolig.

Fakta:

Røykvarslere redder liv

  • I perioden 2000 til og med 2021 har det omkommet 1 174 mennesker i brann i Norge.
  • Siden DSB startet registreringene av omkomne i brann i 1979 har det i snitt omkommet 61 personer hvert år.
  • Over 80 prosent av alle de omkomne i brann har omkommet i boligbrann. Etter at røykvarsleren ble påbudt i 1991 har antallet som omkommer i boligbrann gått ned.

(Kilde: Brannvernforeningen)


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_Sector.jpg

Medlemspris på boligalarm!

Som medlem i Huseierne får du fri installasjon av 1 ekstra røykvarsler og 1 ekstra magnetkontakt i tillegg til avtalt pakke. Kontakt med oss for et av markedets beste tilbud.

Kontakt oss her

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer