Planter og blomster som trives i skyggen

Gå til hovedinnhold

Planter og blomster som trives i skyggen

Den skyggefulle delen av hagen blir ofte litt glemt, eller den blir bare et sted for en evig dragkamp mellom pjuskete gress og fremadstormende mose. Men det er ingen grunn til å gi opp de skyggefulle områdene!

En plass i skyggen kan være gull verdt på de varmeste sommerdagene. Med god planlegging får du mest mulig ut av plassen. Foto: Shutterstock / Makenamedia.

Vi nordmenn elsker sol, og det gjør også mange av hageplantene våre. Men slett ikke alle – mange trives godt i skyggen! Det er altså ingen grunn til å la den skyggefulle delen av hagen bli glemt eller å la det bli et område der ugresset får regjere.

Tar du kontroll over skyggeområdet vil du sannsynligvis få stor glede av det. De fleste av oss trenger faktisk et sted å trekke oss tilbake når solen står på som mest på solsiden.

Frodig krok i skyggen. Foto: Fryd Hagedesign. 

Full skygge og tørke er en dårlig kombinasjon

Skygge er ikke bare skygge. Det er forskjell på vandrende skygge fra store trær, og mer permanent skygge som forårsakes av høye bygninger eller lignende.

Steder der solen kommer til i hvert fall noen timer hver dag, eller der lyset filtreres gjennom bladverk, er lettere å hanskes med enn områder der solstrålene aldri kommer til. Men også disse områdene er mulig å beplante.

Det viktige da, er å passe på at jorden ikke tørker. Full skygge og tørke er en kombinasjon svært få planter tåler. I tørr skygge under et takutstikk eller under et stort, tett bartre er det stort sett bare enkelte mose- og gresstyper som trives, men har du et slikt område, kan du for eksempel prøve deg med gulltvetann (Lamium galeobdolon). Den er flerårig og har vakre, gule blomster.

Men generelt vil det beste være om du klarer å tilrettelegge for at jorda ikke tørker ut. Du kan forbedre egenskapene for dyrking ved hjelp av kompost, kugjødsel og barkmuld, slik at jorda blir næringsrik og god. Sørg for jevnlig vanning.

Krokus. Foto: OBP.

Sett løkblomster der det blir skygge sommerstid

Har du et område av hagen hvor det ikke blir skygge før bladene springer ut på trærne, vil det være ideelt for tidlige løkblomster. Snøklokker, krokus, narsisser og påskeliljer egner seg fint i områder som først blir skyggefulle av trærnes bladverk.

Løkblomster blir finest om de plantes tett i tett – avstandsanvisningen på pakkene du kjøper på hagesenteret er ofte alt for stor om du vil ha et fint blomsterteppe eller et fargerikt bed til våren. Dybdeanvisningen kan det derimot være lurt å følge, slik at løken ikke blir liggende for høyt og kaldt om vinteren, eller så dypt at den ikke springer skikkelig ut om våren.

Stauder med vakre blader i skyggen

Planter som er tilpasset lite lys fra naturens side, har ofte små blomster, og ikke nødvendigvis de aller mest fargesterke. Derfor er det ikke gitt at du får et fargesprakende bed i den skyggefulle delen av hagen. Da kan det være lurt å satse på planter med vakkert bladverk eller struktur.

Hosta er en staude med vakre, dekorative blader, som nettopp blir aller finest når den utsettes for lite sollys. Bronseblad og nøkketunge er også egnede stauder med blader som blir fine når plantene står i skyggen.

Ulike hosta-planter. Foto: OBP

Bregner har flotte, skulpturelle blader som vokser høyt og fint og kan egne seg i bakkant av et bed.

Blant busker som tåler skygge godt finner vi barlind, tuja, alperips og mahonia.

Og så må man selvsagt ikke glemme den blomstrende busken rhododendron, som gjerne vil ha en god del skygge og sur jord. Rhododendron er hardføre og trenger lite stell, men den vil helst ha en god del vann, så pass på at området ikke tørker.

Fargerike stauder som tåler skygge

Selv om utvalget er mindre, er det slett ikke umulig å få en god dæsj farger i hagens skyggekrok.

Julerose. Foto: Fryd Hagedesign

- Hvis jeg skulle velge meg en staudefavoritt til skyggeområdene i hagen må det bli julerose. Den blomstrer tidlig og lenge med flotte blomster og er grønn hele året. Bispelue er også en fin staude, den er bunndekkende og får vakre hvite, rosa eller røde blomster, sier hagedesigner Jannicke Kaase i Fryd Hagedesign.

Blant andre skyggetolerante stauder med blomster, finner vi vortemelk med sine lysende, grønngule blomster og bispelue, som får blomster i hvit-rosa, gult eller lilla.

- Har du en skråning eller lignende i skyggeområdet, vil klatrehortensia være fin. Den tar litt tid å etablere, men når den først begynner å vokse, kan den bli kjempestor, tipser Kaase.

Alpeklematis og pipeholurt er andre klatreplanter som skal tåle skygge godt.

Er du fargeglad, kan du forsøke deg med revebjelle i skyggeområdet. Den har kraftige rosa blomster, men husk at den er giftig. Også storkenebb er en skyggetolerant og hardfør staude, som kan få kraftige rosa/lilla farger på blomstene.

Sommerblomster til krukker og bed i full skygge

Dersom du liker å ha sommerblomster på den nordvendte siden av huset, der det gjerne er skygge det meste av dagen, har du litt å velge i til krukker og bed. Sommerblomster i skygge kan helt fint overleve og trives, bare du velger riktige sorter. Blant andre har hagesenterkjeden Plantasjen laget en oversikt over sommerblomster som overlever i full skygge. På listen finner vi flittig lise, bidens, tåre, lobelia, petunia, buskstråblomst, sommerbegonia og bacopa. Også stemorsblomst kan leve fint i skyggen. Fordelen med den er at den også er tolerant for kulde, den kan derfor plantes ut tidlig i sesongen. 

Begonia.

Ha en plan

Dersom du har en skyggefull plass det aldri riktig blir noe ut av, er det muligens fordi du mangler det grunnleggende: En plan.

- En typisk «feil» folk gjør, er at de ikke har noen klar plan for området. Man drar kanskje bare på hagesenteret og handler det som ser fint ut, etter innfallsmetoden. Da er det vanskelig å få dreisen på området, sier hagedesigner Jannicke Kaase i Fryd Hagedesign.

Du risikerer å bli sittende med pjuskete planter som trives dårlig.

Kaase mener du heller bør begynne med å stille deg selv spørsmålet: Hva skal jeg bruke denne plassen til?

- Kan det passe å ha en liten benk der, et bord og et par stoler, eller trenger du området til oppbevaring av sykler, for eksempel? Eller skal det kun være et bed der? Kan det kanskje være egnet med en fontene, et fuglebad eller en skulptur?

Har du et utgangspunkt, er det lettere å gå videre med hva du trenger av beplanting for å få området brukbart, sier Kaase. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler