På hyttejakt? Dette påvirker prisen - og dette må du sjekke!

Gå til hovedinnhold

På hyttejakt? Dette påvirker prisen - og dette må du sjekke!

Med fortsatte reiserestriksjoner er det mange som ønsker seg hytte. Her er Huseiernes beste tips til deg som skal på hyttejakt i høstferien.

Hva avgjør prisen på en hytte?
BELIGGENHET: Hyttens beliggenhet og nærhet til bilvei er blant de tingene som er avgjørende for prisen.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne


De neste ukene er det høstferie, og mange bruker ferien til å lete etter sin drømmehytte. Ofte på fjellet. Her er tipsene du trenger for å jakte på drømmehytten.

Les papirene godt!

Før du drar på hyttejakt er det viktig at du har lest papirene om hytten du ønsker å kjøpe. Da er du godt forberedt, og du unngår en bomtur til hytter som viser seg å være mareritt og ikke en ønskedrøm.

Start med tilstandsrapporten. Denne er laget av en fagmann, og vil gi deg god informasjon om hyttens bygningstekniske tilstand. Det er ofte større variasjon i hvordan hytter er bygget og hvor godt de er vedlikeholdt. Derfor gir tilstandsrapporten uvurderlig informasjon.

Som med boliger er det delen med høyest risiko og kostnad du må titte på:

  • Tak
  • Vinduer
  • Isolasjon
  • Panel og konstruksjon (særlig på fuktutsatte områder)
  • Grunnmur og kjeller

Se særlig etter om hytten er bygget på eller bygget ut i flere etapper. Da er det viktig å lese hvordan takstmannen beskriver skillet mellom nye og gamle deler. Her kan det fort være noen skader. Dette gjelder særlig hvis noen av bygningsdelene er laget ved egeninnsats.

Hvem eier tomten? Er det festetomt?

Sjekk også eieforholdet til tomten. Dette finner du informasjon om i salgsoppgaven som er laget av eiendomsmegleren. Noen har eietomt, men mange hytter står på festetomt.

For festetomter må du sjekke hva det står om festeavtalen. For eksempel om det er lenge til festeavgiften øker, om den øker hvert år, eller om det går an å løse inn avtalen.

 

carsten_f_2000x1333.jpg

EKSPERT: Carsten Henrik Pihl er forbrukersjef i Huseierne og gir her råd om hva du skal se etter når du skal kjøpe hytter.

 

Hva følger med hytten?

Mange hytter selges med innbo. Men her er det viktig å sjekke hva som faktisk følger med. Eiendomsmeglere og selgere kan ofte være litt dårlige til å spesifisere hva som faktisk følger med.

Antakelig skal selgeren ha med den rosemalte kisten! Spør eiendomsmegleren for å være på den sikre siden!

Glem oppussingskuppet for hytter!

Det er fristende å tenke at det er mulig å gjøre et kupp på hytter med oppussingsbehov. Men for hyttemarkedet som ellers er det beliggenheten som er avgjørende.
Det viser blant annet en undersøkelse gjort av Eiendomsmeglerforbundet for noen år tilbake. 

I undersøkelsen sier eiendomsmeglere at nærhet til alpinanlegg, strand og mulighet for bilvei helt frem er det som spiller størst inn på etterspørselen etter hytter - og dermed også prisen.

Mens oppussingsbehov og nærhet til naboer har mindre betydning for etterspørselen eller prisen.

 

Fakta:

Sjekkliste for hyttejakten

Her er Huseiernes syv viktige punkter å sjekke når du skal sjekke drømmehytten på fjellet.

1. Sjekk eiendomsskatt og kommunale avgifter i kommunen: Er det egne satser for hyttefolket som gjør det ekstra dyrt?

2. Hvordan er det med vann- og avløp? Er det lokale løsninger eller er hytta knyttet til kommunalt anlegg? Hvordan er eventuelt kvaliteten på det private vannet, og må man i snarlig fremtid koble seg på kommunal kloakk? Det er ofte dyrt.

3. Hvis det er aktuelt å bygge på, hvilke muligheter har man til det på tomten? Sjekk ut reguleringsplanen for området, ta kontakt med kommunen og spør.

4. Er det festetomt? Hvordan er i så fall betingelsene? Er det mulighet for utløsning av festetomten eller er bortfester bonde og trenger pengene?

5. Sjekk taket og kjeller/krypkjeller: Se etter fukt- og vannskader. Se også på bjelke laget under hytten for å se om de ser ok ut. Å bytte ut disse er en dyr affære.

6. Hvordan er forholdene for kommunikasjon? Er det ok mobildekning, og er det mulighet for bredbånd e.l. Er det mulig å se tv med det digitale bakkenettet? Hvordan er muligheten for å utvide strømkapasiteten til for eksempel lading av elbil?

7. Hvordan er parkeringsforholdene og hva med adkomstvei, er det et veilag? Hvor mye koster det å vedlikeholde og måke i året? Måkes det adkomst hver helg? Og er veien vanligvis stengt i vårløsningen eller åpen hele året?

Kilde: Huseierne

Mer fra Huseierne

Se alle artikler