Nytt år: 9 økonomiske ryddetips

Gå til hovedinnhold

Nytt år: 9 økonomiske ryddetips

Bruk vinteren til å rydde i privatøkonomien. Her har du noen enkle tips som kan gi deg mer å rutte med i det nye året.

En liten januar-opprydning i økonomien kan gi deg litt færre bekymringer i vinter! Foto: Ryan Hoffman / Unslpash

1. Bytt bank eller prut

Det er en god grunn til at rådet om å bytte bank, eller prute på boliglånet, så ofte gjentas: Det er nemlig så enkelt å spare tusenlapper på dette – helt uten at du selv må ned i forbruk på noen som helst måte!

Vi i Huseierne holder øye med boliglånsrenta for deg, måned for måned. Dersom du følger med på våre nettsider og i nyhetsbrevet, har du sikkert fått med deg at renten i 2021 har vært rekordlav. Men i 2022 skal renten gå opp.

Rentehevingen som kom i desember 2021 får virkning på boliglånet ditt i slutten av januar. Og det kommer flere rentehevinger gjennom året. Derfor bør du ikke sove i timen!

Les mer: Du finner oppdatert rentebarometer her! 

Du sparer 7 200 kroner i året – eller 600 kroner i måneden – hvis du får et halvt prosentpoeng lavere rente på et lån på 2 millioner kroner.

Dersom du ikke har så lyst til å bytte bank, har du uansett ikke noe å tape på å forsøke å prute ned renten. Det er nemlig ikke slik at du som har vært kunde der en stund automatisk settes ned på den laveste renten de har å tilby – det må du sørge for selv.

Er du ikke en pruter? Det trenger du ikke å være. Følg bare denne enkle oppskriften:

1. Skaff deg oversikt over vilkårene du har nå

2. Sammenlign med andre banktilbud

3. Ring banken din og fortell om hvilke vilkår du kan få andre steder, og be den komme med et tilbud som kan matche.

 

2. Gå gjennom forsikringene dine

Har du oversikt over hvilke forsikringer du har, og hva du betaler for dem? Det er fort gjort å miste oversikten, både over dekning og pris. Pass på så du ikke er dobbelt forsikret, (for eksempel ved at du gjennom jobb eller medlemskap i organisasjoner har en forsikring som du også har tegnet privat) - og at du betaler minst mulig for ellers like produkter.

Visste du at du som medlem i Huseierne får hele 20 prosent rabatt på hus-  og hytteforsikring, inkludert dobbel dekning på rettshjelp? Les mer om vårt nye medlemstilbud her! 

 

3. Sjekk alle abonnementer og automatiske trekk

Er du støttemedlem hos en treningskjede? Trekkes du månedlig for Netflix, selv om du så godt som bare ser på HBO? Hvilke aviser abonnerer du på?

Hvor mange strømmetjenester trenger du? Foto: Nicolas J. Leclercq / Unsplash

De aller fleste av oss har godt av jevnlig å gå gjennom autotrekk og abonnementer, og se om det er noe vi kan kutte ut. For eksempel er det absolutt mulig å kutte ut en av strømmetjenestene på TV for en stund – og dersom du savner det, er det bare å åpne det igjen (det er som regel utrolig mye lettere å åpne enn å avslutte!)

Telefonabonnementer er også i evig forandring, og det kan være lurt å sjekke at du har ett som er tilpasset din bruk og dine behov.

 

4. Sjekk om du sparer smart

Sparer du? Hvis ikke, så er 2021 kanskje det året hvor du skal begynne med det! Husk bare å sette deg et tydelig mål for hva du sparer til, slik at du har en realistisk tidshorisont. Da er det lettere å velge riktig sparemåte.

Skal du spare til pensjonsalder, er dette kanskje et mål som ligger 20 år frem i tid. Setter du et fast beløp inn på sparekonto over så lang tid vil du miste kjøpekraft. Et fast beløp i en egnet fondssparing derimot, vil kunne gi god avkastning.

Sparer du derimot til sommerferien, vil det beste å sette pengene på sparekonto, fordi tidshorisonten er så kort.

Les mer om smart sparing her!

 

5. Bruk gavekortene du fikk til jul

Tenk over det: Synes du de store sportskjedene, elektrokjedene eller handelsstanden generelt trenger bistandshjelp direkte fra din lomme? I disse koronatider er svaret kanskje ikke entydig nei, men i de aller fleste tilfeller skal det vel mye til at noen av oss gikk innom nærmeste butikk og sa «Vær så god, her har dere en tusenlapp fra meg. Nei, bare ta den, jeg skal ikke ha noen varer.»

Moralen er: Bruk gavekortene du fikk til jul!  

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

6. Få hjelp av apper

De fleste store banker tilbyr i dag gode apper som hjelper deg med den daglige økonomiske oversikten. Nordea har for eksempel appen Wallet som kategoriserer ditt innkjøp hver gang du drar kortet, og som også sier ifra når kortet trekkes automatisk for Spotify, Netflix og lignende.

Et lite varsel som sier hvor mye du har brukt i måneden på for eksempel mat, er faktisk nokså bevisstgjørende for de av oss som ikke har stålkontroll i det daglige.

Andre banker har lignende apper, for eksempel har Storebrand appen Dreams, som hjelper deg å spare mot et tydelig mål, mens DNB har appen Spare.

Det finnes også apper som ikke er tilknyttet banker, som for eksempel You Need A Budget (YNAB), som hjelper deg med å sette opp budsjett og holde det. (Pass bare på ikke å kjøpe apper du ikke får nytte av!)

7. Selg det du ikke trenger

Det du ikke lenger har bruk for, kan være gull verdt for andre. Klær, møbler, verktøy og hobbyutstyr som støver ned hos deg kan andre være villige til å gi deg penger for. For privatpersoner er det gratis å legge ut annonse på torget hos finn.no, så dersom det er ting du skal kvitte deg med, er det absolutt verdt et forsøk å selge det der.

For klær har appen Tise også blitt svært populær, så dersom du har mye ubrukt i klesskapet er det verdt å sjekke denne.

8. Sjekk og bytt strømavtale

Når sjekket du sist om du betaler for mye for strømmen? Energikostnader er en av de største utgiftene til norske husholdninger. Det er ingen grunn til å betale for mye for strøm, som jo er det samme produktet uansett hvilken leverandør du velger.

Å velge strømavtale kan være vanskelig: Mange leverandører sponser den første måneden, men skrur deretter opp prisen, så det gjelder å skaffe seg en oversikt over hva din valgte avtale vil koste i det lange løp.

Dersom du synes det er vanskelig å velge riktig avtale, kan du som medlem i Huseierne stole på at vi har gjort jobben for deg. Les mer om medlemstilbudet på strøm fra Glitre her!

9. Kutt all kredittkortgjeld

Er det noe som spiser seg inn på privatøkonomien, så er det kredittkortgjeld! Dersom du har kredittkortgjeld, så nedbetal denne så raskt som mulig, og sørg deretter for å holde balansen i null fra måned til måned.

 

BONUSTIPS: Skriv samboeravtale!

Er du samboer uten noen avtale? Vet du hva du sitter igjen med hvis forholdet ryker? Undersøkelser viser at særlig kvinner har det med å komme uheldig ut av samboerskap uten avtaler, fordi det i mange tilfeller er mannen som eier, og blir sittende igjen med, boligen.

En samboeravtale sikrer trygghet for begge parter og er en god investering i fremtidig økonomisk trygghet!

Les mer: 7 ting du må ha med i samboerkontrakten

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer