Ny utlånsforskrift: Du trenger mindre egenkapital for å låne til bolig i 2025!

Gå til hovedinnhold

Ny utlånsforskrift: Du trenger mindre egenkapital for å låne til bolig i 2025!

Regjeringen senker kravene for hvor stor egenkapital du må ha når du skal kjøpe bolig. Fra 1. januar trenger du 10 prosent egenkapital, mot 15 prosent før. Huseierne ser positivt på tiltakene og mener de vil gi flere mulighet til å komme inn på boligmarkedet.

Morten Andreas Meyer i Huseierne smiler
FORNØYD: – Disse endringene vil være bra både for førstegangskjøpere som ikke har mulighet til å bruke foreldrebanken, og ikke minst for de som skal reetablere seg etter samlivsbrudd, understreker Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Av: Karoline Blix Henriksen og Carsten Pihl

-Det er gode endringer som kommer i utlånsforskriften nå. Ved å senke egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent gjør regjeringen det lettere å få lån til bolig, særlig for de som har ingen eller lite oppsparte midler, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Endringene er spesielt viktige de som sliter med å oppfylle kravene i dagens boligmarked:

– Disse endringene vil være bra både for førstegangskjøpere som ikke har mulighet til å bruke foreldrebanken, og ikke minst for de som skal reetablere seg etter samlivsbrudd, understreker Meyer.

Samtidig påpeker Huseierne at det fortsatt gjenstår store utfordringer i boligmarkedet, særlig med tanke på boligprisene.

– Hovedutfordringen nå er at boligprisene er veldig høye, særlig i sentrale strøk. Dette gjør at folk flest må låne mye penger når de skal kjøpe bolig. Politikerne må få ned boligprisstigningen, for eksempel med mer og raskere bygging i sentrale strøk, sier Meyer.

Maks lån på fem ganger inntekten

Utlånsforskriften setter ikke bare krav til egenkapital. Den sier også at du ikke får låne mer enn fem ganger brutto inntekt. Det betyr at hvis du har 500.000 kroner i inntekt, kan du maks låne 5 x 500.000 = 2,5 millioner kroner.

_NB: Pass på at all gjeld skal regnes med i hvor mye lån du har. Det vil si at studielån, billån mm skal regnes inn i maks lånesum. Det samme gjelder kredittrammene for kredittkort!_

Sjekk dine tall!

Bruk tabellen under for å se hva du trenger av egenkapital.

Husk at hvis du låner sammen med andre - for eksempel samboer eller ektefelle - er det felles inntekt som er utgangspunktet for beregningene.

Økonomien din må tåle renteoppgang på tre prosentpoeng

Husk en annen viktig regel i utlånsforskriften som gjør at boliglånet du kan begrenset: Bankene må sjekke at økonomien din tåler en renteoppgang på tre prosentpoeng. Det betyr at selv med dagens rentenivå, må økonomien din kunne tåle en rente på rundt 8,5-9 prosent (Tall for desember 2024.)

Du kan få lån uten egenkapital

For noen kan det være vanskelig å stille med så mye egenkapital som kreves. Det kan for eksempel være hvis man kjøper bolig for første gang, eller hvis man kjøper bolig etter et samlivsbrudd. Utlånsforskriften har et unntak fra egenkapitalkravet: 

Bankene får lov til å fravike reglene i 10 prosent av utlånene. Men i Oslo er det et særkrav. Der får bankene bare lov til å fravike reglene i 8 prosent av tilfellene.

Huseierne mente at reglene burde vært endret, og at bankene kunne fått gitt fleksibilitet i flere tilfeller. Det skjedde ikke:

– Vi i Huseierne mener at bankene burde fått mer fleksibilitet til å avvike fra utlånsforskriften, for eksempel når boligkjøperne har god nok inntekt, men mangler egenkapital. Nå opprettholdes ganske strenge fleksibilitetskvoter, noe som fortsatt kan bidra til å holde folk utenfor boligmarkedet, avslutter Meyer.

Les mer: Huseiernes høringssvar om utlånsforskriften kan du lese her!

Hvis du ikke kommer inn under unntaksreglene, kan du stille med en kausjonist som garanterer for deler av lånet. Dette er som oftest foreldrene dine.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler