Liten balkong? Lag en plantehylle i etasjer med gamle paller

Gå til hovedinnhold

Liten balkong? Lag en plantehylle i etasjer med gamle paller

Gjør det selv, eller DIY (do it yourself) ble oppfordringen. Så her har vi funnet frem lastepaller og verktøy og laget en plantehylle i etasjer for balkonger med liten plass.

Noen gamle paller, og vips så har du en plantehylle? Ikke helt sant, men her har du fremgangsmåten. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Tekst og foto: Kari Gjertrud Dølgaard

- Det er enkelt selv med 10 tommeltotter, fikk vi høre. Vel, det måtte vi jo undersøke.

Pallene fikk vi gratis. Mange byggevarebutikker kildesorterer dem bare. Unntaket er kanskje såkalte "europaller" som kan pantes. 

Vi fikk tak i to gamle paller. Den ene skal bli rammen til selve hyllen, og den andre skal demonteres og brukes som materiale.

Pallen som skal brukes som ramme måler 1,26m i høyden, 1,50m i bredden. Her kan like gjerne valget være å sage av en del slik at hyllen blir smalere.

Demonteringen viste seg å bli vanskelig. Disse lastepallene er laget av dårlig treverk, og spikerne er av dårlig kvalitet og dessuten rustne.

Med hoggjern, hammer og et brekkjern jobbet vi oss gjennom en vanskelig demontering. To av plankene ble delvis revet i stykker.

Etter mye jobb, sto vi igjen med to hele planker, to halveis opprevne planker og fire hele bjelker, en haug med flis og mange rustne og ubrukelige spiker. 

Fordi to av plankene var blitt delvis ubrukelige, ville vi ha kommet til kort med materialer.

Erfaring: Sørg for at du tar med deg en eller to ekstra paller. Vi hadde heldigvis noen plankerester liggende.

Bor du trangt, har du kanskje ikke noe sted å demontere pallene. Sjekk om du kan gjøre arbeidet ute, slik at du bare kan bære med deg materialene etter demontering.

Under hver bjelke har vi skrudd fast "føtter" til rammen.

En bjelke sages opp og brukes til føtter på den pallen som er selve rammen slik at den står støtt.

Resten av bjelkene sages i klosser som skal gjøre hyllene dypere, både i bakkant og ned i kassene, og blir dessuten "spikerslag" når frontene til kassene skal monteres.

Lengden på klossene avgjør hvor dype kassene blir. Vi har brukt klosser på 20cm, som har gitt en dybde ned i kassene på 14cm.

Den nederste kassen kunne vi legge rett på "føttene" slik at den er dypere (ned). 

Føttene til rammen måler 25cm hver og må plasseres slik at de går litt bak pallen, og har tilstrekkelig plass foran til klosser som skal gjøre hyllene dypere.

Planterøttene trenger mer jord enn en hylledybde på 10cm tillater. Derfor skrur vi fast klosser i front av hyllene.

Her er klossene som skal gjøre hyllene større skrudd fast i front. Et godt råd er å bruke skruer, og ikke spiker, fordi skruene er enkle å få ut igjen om du har feilberegnet.

I den nederste hyllen kan plankene legges direkte på "føttene" til rammen. 

Men for de andre hyllene, må det lages "hylleknekter" av klosser som plankene kan legges på. 

Sag til klosser av materialet du har gjenvunnet. De behøver ikke være like solide som dem vi har laget, men brede nok til at treverket ikke sprekker når du setter inn skruen.

Erfaring: Skru inn skruene i klossene så de sitter fast før du monterer dem, så slipper du å måtte holde fast både skruer og drill. 

Sag til planker som passer som bunn til kassene.

Nå er alle hyllene kommet på plass. Nå må vi skru fast planker i front og på baksiden slik at vi får hele plantekasser.

Tadaa! Ferdig plantehylle, men den ser litt rufsete ut, så vi sliper av skitt og flis slik at vi kan male den i etterkant.

Slik ser den ut etter at den er slipt. Den kunne kanskje bare ha vært slik? Treverket bør ikke finslipes, maling hefter bedre på en litt ru overflate. 

Vi planter direkte i kassene. Derfor må vi fore kassene med plast innvendig. Vi har brukt byggeplast som vi hadde liggende. Kanskje har du noen i omgangskretsen som har litt til overs?

Har du trening i origami? Det hadde ikke vi! Det viste seg å bli kronglete. Men til slutt fikk vi det til. Plasten har vi stiftet fast i treverket.

Erfaring: Klipp til plasten nøye slik at du slipper så mye bretting!

En annen løsning kan være å sette potter direkte i kassene. 

Det som tar lengst tid er å male og å vente på maling som tørker. Vi malte to strøk med husmaling siden hyllen skal stå ute.

For å unngå å kjøpe husmaling, har du sikkert bekjente som har en slant stående og som du kan få.

I øverste hylle plantet vi to forskjellige mynteslag. Vi elsker mynte, både til te og til en mojito. Napp av og spis et mynteblad, det gir deg frisk pust! I den neste ble det timian og rosmarin, perfekt for sommergrilling. Noen salater står ved siden av. Helt nederst har vi plassert redskaper, en vannkanne, lyslykter og ting vi bruker på balkongen. 

Skruehullene er synlige selv etter maling. For å unngå det, kan du fylle skruehullene med akrylmasse før du maler. 

Den nederste hyllen blir stående i skyggen på balkongen. Derfor bruker vi den til redskaper, potter, og ellers annet som kan ryddes vekk når det ikke er i bruk.

Eventuelt kan du velge å sette planter som liker skygge i den nederste hyllen.

Les mer: Om planter som trives i skyggen.  

Eller hva om du bygger en kasse som hyllen kan stå på? Paller er som sagt gjerne gratis!

Dette brukte vi av verktøy:

  • Hammer
  • Brekkjern/hoggjern
  • Sag
  • Drill (har du ikke drill, kan du kanskje få låne?)
  • Skruer i to størrelser, en størrelse til bjelker en annen til planker og tilhørende bits (som passer til skruehodene)
  • Slipemaskin (spør om å få låne en eller bruk sandpapir)
  • Maling og pensel
  • Stiftemaskin 

Enjoy!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler