Led vannet vekk fra huset

Gå til hovedinnhold

Led vannet vekk fra huset

Vann er en stor påkjenning på bygninger rundt om i landet. Ved kraftig regnvær og våte vintre er ikke alle «skodd» slik at vannet ledes effektivt vekk fra bygningskroppen.

Blir nedbøren liggende inntil husveggen kan det føre til vanninntrenging og skader på boligen.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Et tørt hus er et sunt hus, men mange får vann inn til husveggen. Er du uheldig eller har minimal beskyttelse mot fuktinntrengning, så kan det forårsake skader du helst skulle vært foruten. Vi gir deg tipsene.

Regntungt høstvær og milde vintre

Høsten er perioden hvor det er størst utfordringer med vann, men også milde vintre kan være en utfordring når snøen er våt og tung. Stadig flere steder opplever man også vinterregn.

Er det tele i jordsmonnet, klarer ikke jorden å absorbere vannet som finner nye veier og gjør skade, for eksempel ved å trenge gjennom vinduer og dører i en underetasje.

I tillegg kan temperatursvingninger rundt null grader om vinteren øke faren for frostsprengning og fuktskader.

God drenering er alfa og omega

En god drenering rundt huset er viktig for å holde huset tørt «på beina».

Dreneringen er derimot ikke ofte prosjektert for å drenere store mengder overflatevann fra kraftige regnskyll og som vi opplever stadig hyppigere.

Riktig drenering skal sikre at kjelleren aldri «står med føttene i vann». Foruten nedlagte drensrør, som bør beskyttes mot finstoffer som kan tette dem, skal dreneringen ha et drenerende sjikt.

Les også: Drenering: Slik gjør du det

Drensrørene legges slik at de fører vannet til et egnet utløp og vekk fra bygningskroppen.

Dersom drensrørene ikke er beskyttet og er blitt tette, vil ikke dreneringen klare å lede det uønskede vannet vekk. 

Led vannet fra nedløp til plen eller bed ved hjelp av bøyelige drensrør om høsten og vinteren.

5 ting du må sjekke

1. Sjekk dreneringen

Er dreneringen gammel, kan det være at den ikke lenger er tilstrekkelig fordi været har blitt våtere, eller at drensrørene bør skiftes.

Vet du at du har drenering rundt boligen, men merker at vann blir liggende, eller verre, at det er blitt fuktig i kjelleren?

Da bør du sannsynligvis drenere på nytt.

2. Sjekk takrennene

Sørg for at du går inn i den kalde tida med rene og hele takrenner og nedløp.

Dersom nedløpene går ned til bakkenivå og renner langs grunnmuren, kan du koble på bøyelige drensrør som du legger ut på en plen eller i et blomsterbed et par meter vekk fra huset om høsten.

3. Sjekk helning fra boligen

Opplever du vannansamling nær husveggen ved kraftig nedbør, er det sannsynlig at du har en dårlig drenering rundt boligen, eller manglende fall fra boligen.

For å forebygge skade på boligen rådes det i Byggteknisk forskrift (TEK 17) under paragrafen 13-11 med tittelen «Overvann» til at terreng rundt byggverk planeres med fall utover.

Fallet må være minimum 1:50 i en avstand på minimum 3 meter fra vegglivet.

Der terrenget gjør dette vanskelig, kan alternative tiltak være fall langs veggen og bort fra byggverket, avskjæringsgrøfter og lignende.

4. Velg gjennomtrengelige (permeable) flater

Tette overflater er et større problem i tettbygde strøk og i byer enn andre steder, men selv om du bor landlig bør du sjekke at nedbøren fordrøyes i grunnen rundt husveggene.

Har du for eksempel asfaltert rundt huset, så er det sikkert behagelig å unngå søle og grus som gjerne blir med inn.

Hvis du ikke har tilstrekkelig helning fra boligen og vannet samler seg opp inntil veggene bør du vurdere å skifte ut asfalten.

Dersom du absolutt ikke vil ha singel eller grus rundt huset, kan du heller erstatte asfalten med belegningsstein som samtidig lar vannet renne av mellom hver stein og ned i grunnen.

Les også: Belegningsstein: Mange smarte løsninger

5. Sjekk kjelleren regelmessig

Er du i tvil om dreneringen er god nok? Sjekk kjelleren med jevne mellomrom gjennom høsten og vinteren, og mål gjerne fukt.

Da har du i tillegg god tid til å planlegge eventuelle tiltak til våren.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler