- Jeg er kunde i Sbanken, hva skal jeg bytte til?

Gå til hovedinnhold

- Jeg er kunde i Sbanken, hva skal jeg bytte til?

EKSPERTEN SVARER: Mange Sbanken-kunder er nå på jakt etter ny bank nå som DNB har fått lov til å kjøpe opp Sbanken. Men hva skal man bytte til? Huseiernes forbrukersjef går gjennom alternativene.

BYTTE: Mange Sbankenkunder ønsker nå å bytte til en annen bank i og med at Sbanken kjøpes opp av DNB. Her får du se alternativene.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerssjef i Huseierne

Denne artikkelen ble publisert første gang i mars 2022. Den er oppdatert pr januar 2024, etter at det ble kjent at Sbankens nettbank legges ned.

Det gikk bare minutter fra det var kjent at DNB får lov til å kjøpe Sbanken til vi i Huseierne fikk de første spørsmålene fra Sbanken-kunder: Hvilken bank skal jeg nå bytte til?

Sbanken har i dag rundt 400.000 bankkunder, og mange av disse lurer på hva de nå skal gjøre.

Sbanken ble i løpet av 2023 tatt inn i DNB og opphørte som egen bank. I januar 2024 ble det kjent at nettbanken legges ned og at kundene må bruke en egen app med færre funksjoner.

Flere medlemmer som har vært i kontakt med oss ønsker å bytte bank.

De ønsker å beholde muligheten til å bruke en nettbank for sine banktjenester, eller de vil bare bort fra DNB.

Les mer: DNB får kjøpe Sbanken: En trist dag for norske forbrukere

 

Her er en gjennomgang av de mulighetene du har våren 2024:

Hva er viktigste banktjeneste for deg? 

For de fleste kundene er det kostnaden med boliglånet som er viktigst. Altså at du får en lav rente på boliglånet.

Da er det viktig at du velger en bank som er jevnt god, og har gode renter over tid.

Vi i Huseierne lager hver måned et rentebarometer som forteller deg hvor du finner de beste rentene. Sbanken har gjennomgående vært på denne topplisten, og de er der fortsatt.

Se siste rentebarometer her: Huseiernes rentebarometer

Det vil si at i Sbanken får du pr i dag et boliglånstilbud som er godt i konkurranse med andre banker. 

Pass på at bankene leverer noe ulike tjenester, og at noen av bankene ikke er landsdekkene. Her er en liste over banker det kan være verdt å se på ut fra hvilke tjenester de leverer.

Enkle boliglånsbanker:

Dette er banker som stort sett bare leverer boliglån, brukskonto og nettbank. Ofte er det ganske strenge betingelser for å få lån, for eksempel at du må være innenfor 75 prosent av boligens verdi eller at du ikke kan få fastrentelån.

Her er banker som har ligget godt an på vårt rentebarometer det siste året:

  • Himla banktjenester (eiet av Fana sparebank)
  • Nybygger.no (eiet av Sparebanken Øst)
  • Bulder Bank (eiet av Sparebanken Vest)

Merk at ingen av disse "bankene" er selvstendige banker. Dette er bankkonsepter på linje med Sbanken, drevet av ulike andre banker. De kan holde lave priser fordi tilbudet er "skrapet".

Banker med flere tjenester:

Dette er banker der du både kan få boliglån og dagligbanktjenester, men også kan få andre tjenester som for eksempel lån til utleiebolig, fritidsbolig mv. Noe som kan være vanskeligere i de enklere bankene.

Her er banker som har ligget godt oppe på vårt rentebarometer for vanlige banker det siste året:

  • Landkredit Bank
  • KLP-Banken
  • OBOS-banken

Både KLP-banken og OBOS-banken er egentlig medlemsbanker, men de har ganske greie tilbud for de som ikke er medlemmer også.

De siste månedene har Danske Bank også ligget høyt oppe på listen. Men de skal slå seg sammen med Nordea, så hvordan tilbudene blir etter fusjonen vet vi ikke.

NB: Husk å sjekke medlemskapstilbud i fagorganisasjon mm! Det er også viktig at du sjekker tilbud for ulike medlemskap når du skal velge den beste banken for deg.

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. 

Hvorfor vil du bytte? - Hva med DNB?

Noen av de som har vært i kontakt med oss vil bytte fra Sbanken uansett. For disse er det ikke aktuelt å være med til DNB, de har valgt Sbanken nettopp for å være hos en utfordrer.

Disse må altså se seg om en etter en annen bank.

Men: For en rekke av Sbanken-kundene kan kanskje DNB være et godt alternativ videre. 

DNB er på jakt etter kunder og det vil nok gjøre sitt for å beholde de beste kundene. Har du god sikkerhet og et godt lån, kan det være at man vil få et godt tilbud fra DNB. I tillegg vil du få gode tekniske bankløsninger, se mer om det under.

Men dette innebærer også at man må være påpasselig med å sjekke rentevilkårene. Både ved bytte og etter at man har blitt kunde.

Hva med mobilbanken?

Mange kunder har valgt Sbanken på grunn av at de har gode tekniske løsninger, blant annet mobilbanken og nettbanken. Sbanken vant i 2021 kåringen av beste mobilbank gjort av analyseselskapet Cicero.

De neste på listen er SpareBank1, DNB, Nordea og Sparebanken Vest. Etter dette kom utfordrerbanken BulderBank. 

Hele testen fra Cicero finner du her: SBanken har Norges beste mobilbank 

Pass på at Cicero ikke har testet alle mobilbankene i landet. For eksempel er verken Landkreditt med i testen. Men de har teste nettbanken til Eika-kjeden som innebærer en rekke lokalbanker i hele landet.

Testen er noen år gammen, men de som ligger på toppen av testen er de som er kjent for å ha brukt mest penger og tid på utvikling av mobilbanken.

Det betyr at hvis du velger andre banker, må du kanskje svelge dårligere teknologiske løsninger. I allefall foreløpig.

 

* For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler