Kjøpe luft-til-luft varmepumpe? Her er 7 gode råd!

Gå til hovedinnhold

Kjøpe luft-til-luft varmepumpe? Her er 7 gode råd!

Luft-til-luft varmepumper er effektive og enkle å installere. Er du blant de mange som tenker å anskaffe en? Her er noen ting du bør tenke igjennom før du kjøper.

Vær en krevende kunde! Be om å få opplæring i rengjøring og vedlikehold når du får varmepumpen installert. Foto: Shutterstock.

I Norge selges det vanligvis rundt 80-90.000 luftvarmepumper årlig. Og det er gode grunner til at salgstallene er høye: Sammenlignet med andre enkle varmekilder, som panelovner og løse ovner, er nemlig varmepumpen nokså uovertruffen når det kommer til effektivitet. Er du på jakt etter den rette varmepumpen for ditt hus? Les dette før du kjøper!

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 639 kroner i året! 

1) Sjekk markedet, handle lokalt

Det første du bør gjøre når du skal kjøpe en varmepumpe er å sjekke ulike tilbud. Tenk lokalt, og sjekk referanser. Seriøse bedrifter tilbyr hjemmebesøk, slik at de etter å ha sett boligen kan anbefale det rette produktet for deg. Sammenlign tilbud fra flere forhandlere.

2) Priser med og uten installasjon

Forsikre deg om at du ikke sammenligner epler og pærer! Dersom du først får et hjemmebesøk og deretter et tilbud, er det gjerne en samlet pris på både varmepumpe, frakt og installasjon. Det kan være vanskeligere å få et bilde av totalkostnaden dersom du handler hos en ordinær elektrovarehandel, der man i første omgang oppgir pumpens pris, og hvor installasjonskostnaden først legges til i neste ledd, deretter valgfrie forsikringer og lignende ekstrakostnader.

En luftvarmepumpe kan ikke installeres av hvem som helst. Installatøren må være F-gassertifisert, du trenger altså en fagperson til å gjøre jobben.

En standardmontering ligger på mellom 5.000 og 6.000 kroner.

I tillegg kommer kanskje frakt av pumpen, om du ikke henter den selv, samt eventuelt tillegg på monteringspris dersom du må trekke ledningene lenger enn det som inngår i standardmonteringen. 

3) Effekt

Det spørsmålet alle som kjøper varmepumpe stiller seg er selvsagt: Hvor mye sparer jeg? Det er jo passelig vanskelig å svare på fordi det kommer an på hvordan du varmer opp boligen i dag, hvor godt boligen holder på varmen og så videre. Enova anslår at man i gjennomsnitt sparer rundt 4.800 kroner på oppvarming årlig dersom strømprisen er 1 kr/kWh. Det betyr at gjennomsnittsbesparelsen er mer nå når strømprisen mange steder i landet er langt høyere.

Det kan være verdt å se på SCOP-tallet (varmeeffekt) når du kjøper en varmepumpe. Det angir hvor mye pumpen gir igjen i varme per brukte kWh, men det er gjerne under ideelle testforhold og vil sjelden være helt oppnåelig ved vanlig bruk i vær og vind.

Pass på å sjekke at pumpen er egnet for norske forhold og de vintertemperaturene som er vanlig i ditt område av landet.

4) Hvor plasserer jeg varmepumpen?

Du bør tenke godt over hvor du vil plassere både innedel og utedel før du handler pumpe – og gjerne rådslå med forhandler / leverandør på hjemmebesøk.

Utedelen bør for eksempel ikke plasseres rett under et soveromsvindu, på grunn av lyden, og den bør av samme grunn heller ikke vende rett mot naboens soveromsvindu. Den bør heller ikke monteres på trepanel, da lydvibrasjoner vil kunne forplante seg.

Innedelen bør plasseres slik at du får mest mulig glede av varmen. Mange har god erfaring med å plassere pumpen i trappeløp mellom etasjer, slik at varmen sprer seg midt i huset, mens andre vil ha best nytte av å plassere den i en stor stue-kjøkkendel i boligen.

5) Lyd

Hva man oppfatter som støy er individuelt, men de fleste nyere varmepumper i dag har et lydnivå som mange vil oppfatte som akseptabelt. Husk at produsentene ofte oppgir lydnivå ved lav hastighet på pumpen, da bør du etterspørre lydnivået også når den går for full hastighet. Varmepumper som ikke får jevnlig service vil normalt få høyere lydnivå etter hvert.

6) Vegg, gulv eller flere innedeler?

Skal innedelen plasseres på veggen eller stå på gulvet – eller trenger du kanskje to innedeler? Det vanligste er veggmodellen, som plasseres et stykke opp på veggen, men gulvmodeller har noen fordeler:

De støyer normalt mindre, siden viften der er større og dermed kan flytte store luftmengder uten å gå for fullt. Siden varmluft stiger, kan det også være hensiktsmessig at den «starter» lavere i rommet. Gulvmodellene er imidlertid noe større enn veggmodellene.

Har du stort varmebehov kan du også få varmepumper med flere innedeler.

7) Vedlikehold av varmepumpen

Vær en krevende kunde, og be om å få opplæring i vedlikehold når pumpen er ferdig installert. Du skal føle deg trygg på å åpne dekselet og ta ut filtrene som skal støvsuges eller skylles jevnlig.

Husk også at varmepumpen trenger service omtrent som en bil. Mange forhandlere har en produktgaranti som krever at du som forbruker bestiller minst to servicer på varmepumpen i løpet av de første fem årene. Det er ikke uvanlig aldri å ha service på varmepumpen, og det kan gå bra.

Men faren er stor for at den med tiden blir langt mindre effektiv fordi skitt og rusk vil sitte i maskineriet på utedelen og hindre den i å levere som den skal.

 


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_ÅStrøm.jpg

Som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris!

Avtale: Spotpris + 3,85 øre/kWh i påslag, og kun 29 kr i fastbeløp pr. mnd.

Les mer

 

Medlemsfordel

Toshiba_ABK-Q_banner.jpg

Medlemsrabatt på Toshiba Varmepuper

Spar strøm og få en god temperatur hjemme - året rundt. Huseiernes avtale med ABK-Qviller gir medlemmer et prisavslag på kr 750,- ved kjøp av Toshiba luft/luft varmepumper

Les tilbudet

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler