Eksperten advarer: Innlagt vann på hytta? Ikke steng den i vinter!

Gå til hovedinnhold

Eksperten advarer: Innlagt vann på hytta? Ikke steng den i vinter!

Dersom du aldri før har stengt hytta for vinteren, og er den på et visst moderne nivå med innlagt vann og ulike apparater som bruker vann – da bør du ikke vinterstenge og skru av varmen helt i vinter.

ADVARER: Huseiernes byggtekniske ekspert Ingeborg B. Engh får mange spørsmål fra hytteeiere som aldri før har vinterstengt hytta, men som nå ønsker å gjøre det for å spare strøm. Hun advarer mot å skru varmen fullstendig av i hytter med innlagt vann. 

Tekst: Rikke Åserud

Hytter er forskjellige, og kanskje har du en rutine på å vinterstenge hytta som har fungert i alle år, og som også vil fungere denne vinteren. I så fall: Klikk deg videre til noen av våre andre flotte artikler! (Se for eksempel her hvordan du best mulig kan spare strøm og energieffektivisere boligen!)

Denne artikkelen er først og fremst myntet på hytteeiere som aldri før har vinterstengt hytta, men som vurderer å gjøre det nå for å spare strøm og oppvarmingskostnader gjennom vinteren.

Generelt råd: Ikke steng ned hytta

Som et generelt råd vil Huseiernes byggtekniske avdeling advare mot fullstendig nedlukking av hytter med innlagt vann, og med apparater tilknyttet vann, i vinter:

- Det er selvsagt slik at noen vil kunne gå ekstremt nøye til verks og klare å tømme hytta og alle installasjoner for vann, samt sikre innbo og annet mot skader som kan oppstå ved frost. Men generelt vil vi nok anbefale at hytter med innlagt vann ikke stenges av helt denne vinteren, dersom eierne ikke har erfaring med hvordan de skal gjøre det og hva som fungerer.

Det sier Ingeborg B. Engh, byggteknisk rådgiver i Huseierne. Hun får stadig spørsmål fra hytteeiere som naturlig nok nå frykter for vinteren og strømregningen. Mange ønsker å stenge hytta for første gang, skru av all varme og la den fryse.

Stor risiko i kalde Norge

- Det er dessverre slik at det er forbundet med nokså stor risiko å stenge en hytte helt ned for vinteren i kalde Norge. Og jo nyere og jo mer avansert hytta er – jo større er faren for at noe skal bli ødelagt, sier Engh.

Det er ikke uvanlig i våre dager at hytter har både dusj, vaskemaskin, oppvaskmaskin og andre installasjoner som på ulike måter er koblet opp mot vann. For å unngå frostskader i slike apparater, og i tilkoblinger, må de tømmes fullstendig. Blandebatterier må demonteres og tømmes skikkelig. Oppvaskmaskin og tilkoblinger til oppvaskmaskinen kan være vanskelig å få tømt for vann om man ikke bruker vakuum.

Som oftest vil dette være nærmest umulig for folk flest å få til, da vi verken har utstyr eller kunnskap om dette.

- Man bør i så fall få kyndig rørleggerhjelp dersom man vil være sikker på å få dette gjort ordentlig, sier Engh.

Forskjell på sommerhytter og helårshytter

I enkelte hytteområder er det rørleggere som om høsten tar på seg oppdraget med å tømme vanninstallasjoner i hytter som skal stenges for vinteren. Men ofte er dette typisk «sommerhytte»-områder, der det er tradisjon for å stenge om vinteren, og hvor dette er tatt med i betraktningen når hyttene ble bygd og eventuelt når de er blitt modernisert.

For det som vanligvis har fungert som helårshytter er det annerledes. De kan ofte ha flere apparater tilkoblet vann, og også annet utstyr som ikke tåler frost. Kanskje er det ikke rørleggere i området som har den nødvendige erfaringen med de ulike installasjonene som kan være på hyttene.

Bruk hytta riktig

Husk også at for nye hytter kan det bli diskusjon rundt reklamasjonsretten (som etter bustadoppføringslova gjelder i fem år) dersom hytta er brukt annerledes enn beskrevet og noe blir ødelagt. Huseierne har fått tilbakemelding om at enkelte hytteprodusenter forutsetter at de som eier hytta sørger for å holde en minimumstemperatur på 15 grader innendørs.

Finelektronikk er også noe som kan bli ødelagt dersom det fryser, og også møbler kan ta skade av å bli værende i minusgrader over tid.

Lavere risiko med få vanninstallasjoner

Men – det er selvsagt slik med disse rådene som for de fleste andre: Det er mange unntak. Har du en helt enkel hytte med et par tappekraner og et vannklosett, vil det være lavere risiko forbundet med å vinterstenge fullstendig og skru av all varme.

Men du må uansett stenge hovedkranen, tømme kraner og blandebatterier fullstendig og helle frostvæske i kum, sluk og toalett. Har du varmtvannsbereder må denne også tømmes helt om frosten ikke skal skade den. 

 

Hold øye med snø og skadedyr

Skal du stenge hytta helt, eller planlegger du å bruke den mindre enn vanlig i vinter, bør du likevel ta noen inspeksjonsturer i løpet av vinteren.

Ligger hytta i et område med mye snø, bør du få måkt tak og eventuelt veranda eller platting i løpet av vinteren, kanskje i flere omganger om nødvendig. Særlig våt snø blir fryktelig tung og vil være til stor belastning for konstruksjonen.

I tillegg bør du sjekke jevnlig innvendig for å forsikre deg om at mus eller andre dyr ikke har kommet seg inn og fått etablert seg.

For å forebygge bør du fjern alt spiselig som kan tiltrekke seg mus, og sjekke for utettheter mellom grunmur og panel, langs lister og i røroverganger.

 

Husk å sjekke forsikringsvilkårene!

Dersom du vurderer å vinterstenge en hytte fullstendig for første gang bør du sjekke med ditt forsikringsselskap hvilke vilkår som gjelder.

Gjensidige opplyser for eksempel at det for nyere hytter er et krav at de holder en viss temperatur: «Moderne hytter er konstruert på en måte som krever at de er varme hele året. Sørg for at temperaturen holder seg på minst ti grader selv om det skulle bli mange minusgrader ute. Det er faktisk et krav i forsikringen at en hytte skal være tilstrekkelig oppvarmet» skriver selskapet på sine nettsider.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand minner om at du som hytteeier selv har ansvar for å begrense skader.

- Det betyr bl.a. at du må sørge for å stenge hovedstoppekranen, ha på nok varme, måke snø og rense takrenner og sluk. Hvis skader skyldes manglende vedlikehold eller at du ikke har gjort det som kreves for å forebygge, kan det i visse tilfeller føre til at du får en redusert erstatning og mindre penger til å reparere skaden, sier Tvetenstrand.

Med andre ord: Hvis rørene dine sprekker fordi du ikke sørger for nok varme, kan det fort koste deg mer enn strømregningen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer