Ikke for sent å så

Gå til hovedinnhold

Ikke for sent å så

Dyrk selv og spar penger! Du kan fortsatt så både blomster og urter som du kan sette ut i balkong- eller verandakasser når finværet kommer. Sjekk våre tips!

Å få til så nydelige bed, vil ta lenger tid enn du har akkurat nå, men prøv deg på for eksempel de fargesterke ringblomstene og noen urter, det er enkelt og raskt. 

Har du tomme balkongkasser, eller et bed i hagen som snart bør fylles, så er det ikke for sent å så frø selv. Selv om mai er kald og mange steder fortsatt har snø, så kommer plutselig sommeren likevel.

Derfor gjør du lurt i å starte dyrkingen inne, for frøene trenger varme for å spire.

Ikke alle har råd til å fylle handlekurver med blomster og urter fra hagesentrene, og selv om du har det, kan du jo bruke pengene på noe annet?

Å dyrke frem blomster og urter selv behøver verken å være utstyrsmessig krevende eller kostbart, og når det vokser og gror fra egen hånd, gir det en deilig mestringsfølelse.

Frø

Et par poser frø koster ikke mye, men kanskje kan du etterlyse ubrukte frø på sosiale medier? Det sitter nemlig mange rundt omkring med frølagre i en skuff, og som sikkert gladelig vil gi deg litt.

Tenk litt over hva du har plass til å dyrke frem innendørs. Av erfaring vet jeg nemlig at det er veldig lett å bli litt grådig. Hvor stor er plassen du skal beplante?

Se for deg hvor stor plass plantene vil ta når de har nådd vanlig størrelse.

Les også - Byliv: Dyrk maten selv 

Jord

Den beste jorden lager du selv, men det har du kanskje verken plass eller lyst til. Da er det beste og billigste alternativet å undersøke om du finner kompostjord på din gjenvinningsstasjon. Den er laget av hageavfall vi har deponert, og koster ikke mye. Dessuten er den næringsrik og helt fri for torv.

Les også - Bokashi: Den beste jorden lager du selv 

Dersom det ikke er et alternativ å hente jord på gjenvinningsstasjonen, sørg i hvert fall for at du ikke kjøper torvjord. Myrene er nemlig vårt eget karbonlager, og bør ligge urørte. Kanskje kjenner du noen som har en hage og kan avse litt jord til deg?

Les også - Hagejord med torv: En miljøbombe 

Potter

Nei, du må ikke kjøpe potter, du kan helt fint bruke det du har. Det enkleste er ofte det beste. For eksempel tomme melke- eller juicekartonger som du klipper til litt. Når du er ferdig med dem, kan du kaste dem i papiravfallet.

Kartongene bruker du til å så, og de gjenbrukes når du har priklet spirene. Å prikle vil si å plukke fra hverandre de tettsådde spirene til egne potter eller fordelt over flere potter for å gi dem plass til å vokse.

Drikker du verken melk eller juice, har du kanskje plastbokser av noe slag. Alt duger.

Blomster eller urter i balkongkassene?

Er du glad i å bruke urter i maten, er både persille, gressløk og mynte lette å gro frem i balkongkasser eller i bed. Mynte lukter godt og er en flott plante, men planter du den, bør den stå alene, for den brer om seg. Lar du den blomstre, så har den i tillegg fine blomster. Det har også gressløken. Og hvorfor ikke så ruccola, og ha en balkongkasse du kan plukke fra? 

Basilikum, timian og rosmarin vil gjerne stå solrikt og lunt. Er det litt værhardt der du bor, kan du sette disse plantene i potter inntil en varm og lun vegg.

Det betyr ikke at det kun skal være grønne vekster. De fargerike ringblomstene for eksempel, har spiselige kronblader, og tørker du bladene, vil du ha små fargeklatter du kan bruke i salater eller på kaker.

Les også - Hage: Spiselige og vakre planter 

Når du sår

Sår du frøene inne, vil de raskt spire. Kanskje til og med over en natt eller to dersom du setter dem på et varmt badegulv.

Så fort de har spiret, setter du dem på det stedet i huset eller i leiligheten hvor det er mest lys. Eventuelt kan du bruke ei bordlampe plassert rett over spirene for å stimulere veksten dersom du ikke har nok lys inn fra vinduene.

Bruk en spruteflaske til vanningen, da risikerer du ikke å skylle frøene opp av jorden. Kanskje har du en tom spruteflaske som det har vært vindusvask i? Husk at jorden skal være jevnt fuktig uten å være for bløt.

Trer du brødposer utenpå kartongene eller boksene, får du noe som ligner på et drivhus for frøene og senere spirene. Da er de godt beskyttet, og gror raskt.

Å prikle

Du kan prikle spirene når de har utviklet de første bladene, og du klarer å holde dem mellom to fingre. Ta dem forsiktig fra hverandre slik at de skjøre røttene ikke blir skadet.

Forbered ny jord i flere kartonger, og plass til kanskje fem spirer i lengden, dersom du har kartonger. Planlegg i alle fall at de har god plass til å vokse seg store.

Lag et hull til røttene med en blyant eller en pinne, og kveil roten rundt på plass i hullet før du dytter til med jord rundt planten.

Noen spirer er veldig lite utviklet i forhold til resten, og her som i resten av økosystemet vårt, gjelder Darwins lover; det er som regel de sterkeste som overlever.

Har du plass til de svakeste, plant dem om likevel, det kan hende de overrasker. Kanskje har de bare fått en trang start.

La spirene få stå lyst og lunt til de vokser seg store nok til å plantes ut.

Sett dem ut

Når plantene dine har fått stå inne enda et par uker, har nok våren, og kanskje sommeren kommet, og du kan plante dem ut i kassene eller bedene du skal fylle. Er det fortsatt kalde netter, dekk dem til med litt fiberduk om natten så greier de seg fint.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer