Hvorfor slår røyken inn når du fyrer?

Gå til hovedinnhold

Hvorfor slår røyken inn når du fyrer?

Det kan være flere grunner til at røyken kommer inn i rommet i stedet for å forsvinne opp pipa når du tenner opp i ovnen eller peisen. Vi har sett på noen av dem, og ikke minst hva du bør gjøre for å forhindre problemet.

Kos og varme: Når man først får fyr på peisen er det utrolig koselig, men noen ganger kan veien dit være litt turbulent. Foto: Shutterstock.

Strømprisene er skyhøye, vintertemperaturene er her og mange sverger til vedfyring for å holde varmen. De fleste som har fyrt med ved har nok en eller flere ganger opplevd at røyken ikke går dit den skal, men i stedet trekker inn i rommet og kanskje soter til peishylla med det samme. Fryktelig irriterende – men hva skyldes det?

Pipeeffekten forringes av kulda

En av grunnene kan være at den kalde luften i pipa rett og slett kan sitte i som en propp.

- For at en skorstein skal fungere, må det være termisk oppdrift – det vil si, varmluften må kunne stige opp og ut. All varm luft stiger, mens kald luft synker. Innimellom er forholdene slik at pipa er for kald, slik at varmluften ved opptenning «stanger» opp i den kalde luften og heller må finne seg andre veier – for eksempel ut i rommet, sier teknisk rådgiver Anders Stensrud.

Særlig kan det være et problem når det er lavtrykk, kjølig og fuktig vær. Da bør du åpne en dør eller et vindu slik at du får gjennomtrekk og et vindusug oppover i pipa.

Du må også fyre opp riktig, slik at du allerede fra begynnelsen av får en ren flamme. Har du en god flamme på gang fra starten av, vil luften som stiger være så varm at den ikke sliter i møte med kaldluften, men kommer hele veien opp og ut av pipa.

- Tenn opp med små vedkubber som er tørre og fine, og bruk heller et par opptenningsbriketter slik at det blir ordentlig fyr med en gang. Vent med de store kubbene til bålet er ordentlig i gang, sier Stensrud.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Peisen krangler med kjøkkenvifta

En annen klassisk feil er at man tenner opp i peisen samtidig som man begynner å lage mat og setter på kjøkkenvifta. Særlig i boliger og hytter med åpen stue-kjøkkenløsning vil dette bli et problem.

-Jeg har selv gått i denne fella, det er fryktelig fort gjort. Men når kjøkkenvifta står på, vil den trekke luft ut av rommet – luft som egentlig skulle blitt sugd inn i peisen og opp i pipa. Når peisen og vifta krangler om luften, vinner som oftest vifta, og dermed blir røyken sugd inn i rommet, sier teknisk rådgiver Ingeborg B. Engh.

UTFORDRINGER: Moderne boliger med balansert ventilasjon kan ha utfordringer med røyk fra ildsteder, fordi det er vanskelig å få nok tilluft til opptenningen, forteller byggteknisk rådgiver Ingeborg B. Engh i Huseierne.

 

Når du skal fyre opp bør du altså passe på at alle mekaniske avtrekk er avslått. Også baderomsvifta kan spille negativt inn om døren inn til badet ikke lukkes godt når du fyrer.

Kan være et spesielt problem i leiligheter

Leiligheter er i en særstilling. Der kan problemene med røyk som slår inn i rommet henge sammen med byggemåten.

- En del leiligheter er bygget med balansert ventilasjon og et lite overtrykk i leiligheten i forhold til oppgangen. Dette er for å hindre at det kommer røyk inn i leiligheten hvis det brenner i korridoren. Det vil si at balansen i ventilasjonsanlegget kan gjøre det vanskelig å fyre opp i peisen eller ovnen i leilighetene, sier Engh.

Også i moderne boliger med balansert ventilasjon kan det være problematisk å få nok tilluft til opptenningen. Men her er ofte også ovnene nye og har egen frisklufttilførsel, slik at de likevel kan fungere godt.

 

Fakta:

Sjekkliste når røyken slår inn i rommet

  1. Ventiler må stå åpne, spalteventil og veggventil hvis du har det.
  2. Avtrekk på kjøkken, bad eller våtrom må være avslått.
  3. Prøv å åpne et vindu eller en verandadør for å få enda mer luft inn akkurat under oppfyring.
  4. Prøv å fyre opp med opptenningsbriketter og opptenningsved, få så god varme som mulig inn i pipeløpet på et tidlig tidspunkt.
  5. Åpne trekken på selve ovnen/peisen maks.
  6. Fyr opp med ovnsdøra åpen eller på gløtt.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer