7 tips: Hvordan spare strøm på hytta i vinter?

Gå til hovedinnhold

7 tips: Hvordan spare strøm på hytta i vinter?

Mange hytteeiere fortviler over høye strømpriser og gruer seg til vinteren. Hvordan kan du holde strømutgiftene lavest mulig?

Winter is coming: Mange hytteeiere må i vinter balansere mellom å bruke minst mulig strøm til oppvarming, og samtidig bruke nok til at ikke vannrørene fryser.  

Tekst: Rikke Åserud

Tre av fire hytter er tilkoblet strømnettet her i landet, og ifølge Forbrukerrådet ligger gjennomsnittsforbruket per hytte på 8.000 kWh i året. Nå når vinteren står for døren er det mange hytteeiere som frykter store strømutgifter i tiden som kommer. Mange lurer på hvordan de kan bruke minst mulig strøm i den kalde årstiden – uten at rørene fryser og skader oppstår.

1) Fyr med ved, lukk av rom

Som i boligen er det gjerne oppvarmingen som ofte står for størsteparten av strømforbruket på hytta. Dersom du har mulighet til å fyre med ved når du er på hytta, bør du benytte denne muligheten, og heller skru ovner og eventuelle varmekabler ned på et minimum. (Dette fordrer selvsagt at du ikke kjøper dyr ved på bensinstasjonen!) 

Har du en lite effektiv, åpen grue, kan tiden være inne for å få den lukket

Sørg for å holde dører til soverom og andre rom som tåler å være kalde, lukket, både når du er på hytta, og når du forlater den.

2) Nye panelovner kan bedre situasjonen

Mange hytter har eldre og dårlig regulerte panelovner. Eldre panelovner kan være både unøyaktige og lite energisparende. Derfor kan det være lurt nå å benytte anledningen nå til å bytte dem ut. Om ikke alle, så i hvert fall den eller de som eventuelt må stå på når hytta står tom. Nye panelovner med termostat er energioptimale og avgir ikke mer varmemengde enn nødvendig for å oppnå ønsket varme i rommet – noe de eldre ovnene gjerne ikke er like nøyaktige på.

Dersom du har nettilgang på hytta finnes det også ulike systemer for fjernstyring og overvåkning av varmen.

3) Tett for trekk fra vinduer og dører

I mange eldre hytter trekker det fra vinduer og dører. Tettelister er et enkelt, rimelig og effektivt tiltak for å holde kulden ute. Lurer du på hvor det trekker mest er det enkelt å finne ut ved å føre et stearinlys langs listene. Flammen blafrer der det trekker.

Tenk praktisk – dersom du ikke får gjort jobben med tettelister i høst, er det mye bedre å for eksempel pakke en dyne på innsiden av den trekkfulle utgangsdøren om nettene, og når du drar fra hytta, enn å gjøre ingenting.

4) Luftvarmepumpe fungerer godt på hytter

Luftvarmepumper har gått sin seiersgang over Norge, og det er ikke uten grunn. Kombinasjonen av lavere strømutgifter og høyere varmekomfort har fått mange til å investere i varmepumpe hjemme. Det er ingenting i veien for å investere i en varmepumpe også på hytta.

I tillegg til at varmepumpen kan holde en jevn temperatur i hovedrommet på 5-10 grader vinteren igjennom, har du den fordelen at luften avfuktes. Dette kan du lese mer om her

5) Trekk ut støpselet til kjøleskapet

Du kan spare noe strøm ved å trekke ut støpselet til kjøleskapet / fryseren når du ikke er på hytta. Husk å tømme og vaske kjøleskapet og eventuelt fryse av fryseren før du trekker ut støpselet. La gjerne dørene stå litt på gløtt.

Dersom du bare skrur av kjøleskapet før du drar, men lar støpselet stå i, risikerer du at det ved et eventuelt strømbrudd slår seg på igjen til fabrikkinnstilling når strømmen kommer tilbake.

6) «Frys» TV-en og slukk lys

Når du ikke er til stede bør du også sørge for at støpselet til TV-en og tilhørende elektronikk er ute av kontakten. Dette vil beskytte apparatene mot skader ved lynnedslag (noe som selvsagt er mest aktuelt i sommerhalvåret). Husk da også at om du er svært lite på hytta i løpet av vinteren, eller ikke i det hele tatt, bør du få fryst abonnementet ditt på TV-tjenester, slik at du slipper å betale for TV når du ikke har bruk for det.

Du bør selvsagt også slukke alt lys når du ikke befinner deg på hytta, og om du ikke allerede har gjort det, skifte fra halogenpærer til LED.

7) Ikke skalk lukene helt!

Det kan være svært fristende å lukke alle lufteluker når den kalde årstiden står for døren. Men for inneklimaet er det dessverre ikke særlig lurt å tette hytta helt på denne måten. Noe lufting bør det være åpent for hele året, slik at du unngår et innemiljø der mugg og sopp har gode vilkår.

Har du krypekjeller under en fjellhytte, bør luftelukene der stå åpne hele året. Les mer om inneklima på fjellhytta her.

På en sjøhytte bør lufteventilene til krypekjeller være åpne om vinteren og lukket om sommeren. Les mer om inneklima på sjøhytta her. 

HYTTE MED INNLAGT VANN: Hvor lavt kan jeg sette varmen når jeg ikke er på hytta?

Tommelfingerregelen er å sette på nok varme slik at rom med vannrør holder 10 grader, for å sikre at rørene ikke fryser. Men er ikke ti grader mye – når det bare skal holdes frostfritt? Husk at røropplegget gjerne er lukket inne i benkeskap, og at varmen fra ovnen skal helt inn dit. Det viktige er å unngå minusgrader i alle vegger og installasjoner med vannrør. Da kan ti grader i rommet være nødvendig.

Selv om strømmen er dyr, kan det bli enda mye dyrere å sette varmen for lavt. Forsikringsselskapet kan avkorte forsikringen ved vannskade dersom du forlater hytta med for lite varme på i den kalde årstiden.

Hva gjør vi med varmtvannet?

Varmtvannsberederen bør stå på når du ikke er på hytta – eller tømmes. (Husk å alltid skru av strømmen til berederen før du tapper den, så den ikke tørrkoker!)

Du bør ikke bare skru den av og forlate hytta i den kalde perioden, da kan den fryse og ødelegges. Det vil også kunne være en fare for oppblomstring av legionellabakterier i en feiltemperert varmtvannsbereder.

Dersom jeg tømmer berederen for vann, tapper kranene og heller frostvæske i toalettskålen og andre avløp – behøver jeg da å ha på varme i hytta gjennom vinteren?

Dessverre er det fortsatt steder der vann kan ligge i rørene og skape ødeleggelser. Det kan være vanskelig å få tømt for eksempel tilkoblingen til oppvaskmaskinen og blandebatteriene fullstendig for vann. Blandebatteri må i så fall demonteres for å tømmes ordentlig. I tillegg kan det være igjen vann inne i selve oppvaskmaskinen, vaskemaskin eller kaffetrakter. Det kan også være at rørene ligger i en U-form inne i veggen – der vann legger seg i bunnen. Derfor vil det være en nokså stor risiko å skru av strømmen i hytter med innlagt vann.

Et alternativ kan være å få hjelp av rørlegger med å tømme alle vanninnstallasjoner, og i tillegg renske hytta for alt som kan ta skade av - eller lage skade ved - frost. 

 

HYTTE UTEN INNLAGT VANN: Kan jeg skru av strømmen helt?

Dersom du har hytte uten innlagt vann, er det mindre problematisk å skru av strømmen helt enn på hytter med vann.

Husk bare at hytta kan bli svært rå innvendig, du bør derfor rydde unna finelektronikk, strengeinstrumenter og annet som ikke tåler slike forhold. Møbler kan i verste fall ta skade av å stå i minusgrader over lengre tid.

Men tradisjonelt har svært mange sommerhytter stått vintrene igjennom helt uten varme her i landet, uten at de har tatt skade av dette.

PS: Har du fått AMS-måler på hytta, ønsker nettselskapet at du trykker på bryteren på måleren fremfor å ta hovedsikringen. Dette er fordi nettselskapet kan få feilmelding om du bruker hovedbryteren, og da vil bruke unødvendige ressurser på feilsøking.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer