Hvordan lydisolere vegger? Bygningseksperten gir deg svaret her!

Gå til hovedinnhold

Hvordan lydisolere vegger? Bygningseksperten gir deg svaret her!

Hører du hvilket TV-program naboen har på til enhver tid? Eller synes resten av familien at ditt talent på el-gitar er begrenset? Å lydisolere en lettvegg er ikke så vanskelig! Huseiernes byggtekniske rådgiver Anders Stensrud viser hvordan!

Hva vi oppfatter som støy er individuelt. Lyd noen opplever som svært forstyrrende, vil andre kanskje ikke tenke over engang.

Men de fleste av oss har vel opplevd en eller flere ganger å bli plaget av støy, enten det er nabofesten som aldri tar slutt, instrumentøving, oppussingsbråk eller annet. Blir det for mye av det, kan det være greit å vite at man kan gjøre noe.

Sjekk ut videoen over der du får fremgangsmåten enkelt forklart! 

Stor forskjell på isolert og uisolert lettvegg

- Lyd er trykkvariasjoner som forplanter seg som bølger gjennom konstruksjonen, forklarer Huseiernes byggtekniske rådgiver Anders Stensrud. Hvis man endrer på konstruksjonen, vil også lyden endre seg.

Lyd angis i desibel, som er en logaritmisk måleenhet. En normal samtale ligger rundt 65 desibel, mens et rop ligger rundt 80. Øret oppfatter en økning på 3 desibel som en dobling av lydstyrken.

- I en lettvegg kan det skille fort 10 desibel mellom isolert og uisolert vegg, sier Stensrud.

Det kan derfor være svært effektivt å gjøre tiltak dersom du plages av støy fra naboen eller et tilstøtende rom i din egen bolig.

Bryt lydens vei gjennom materialene

For å dempe lyd må man isolere veggen bedre. Men poenget når man skal dempe lyd, er også å bryte lydens vei gjennom konstruksjonen. Det gjør man best ved å bygge en ny vegg med 10 millimeters klaring til den gamle. Det vil være med på å bryte lyden slik at ikke vibrasjoner kan forplante seg fra det ene materialet til det andre. Slik får man mye bedre lyddemping enn om man lekter ut rett fra eksisterende vegg.

For å få til avstanden på 10 millimeter, kan man bruke lydbøyler som man monterer på den eksisterende veggen og deretter fester i utlektingen på den nye. Men det går også an å gjøre det enklere – for eksempel ved å bruke selvklebende kork.

- Da vil man få en avstand som er litt mindre enn 10 millimeter som anbefalt, men korken vil likevel være med på å sørge for at ikke lyden forplanter seg fra den ene konstruksjonen til den andre, forklarer Stensrud.

Kork der du skal skru

Selvklebende kork er både rimeligere og enklere å bruke enn lydbøyler. Kork fås kjøpt i butikker som Clas Ohlson, Biltema og lignende.

- Pass bare på å legge korken der hvor du skal skru utlektingen på den eksisterende veggen, påpeker Stensrud.

Den nye veggen isoleres med for eksempel Glava Proff 34.

- Deretter avslutter man med ett lag med gips, eller helst, to lag med gips, sier Stensrud.

To lag med gips vil være med på å gi ekstra god lyddemping.

Husk avstand mot gulv, tak og tilstøtende vegger

Mot gulvet, taket og tilstøtende vegger, er det viktig å gjøre på samme måte: Sørge for avstand mellom eksisterende og ny konstruksjon.

- Det er viktig at bunnsvill og toppsvill på utlektinga til den nye veggen får kork også på henholdsvis undersiden og oversiden. Da vil du få en 6 millimeters klaring, slik at materialene ikke er i kontakt med eksisterende konstruksjon, forklarer Stensrud.

Når den nye veggen er isolert og du legger på gips, så avslutter du med en bunnfyllingslist og en fuge rundt veggen.

- For det som er litt av prinsippet med en lydvegg er at du skal prøve å få den så lufttett som mulig, og at ikke flatene er i kontakt med hverandre.  Klarer man å oppnå det, så vil man få en ganske så bra lydreduksjon, sier Stensrud.


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_Monter.jpg

Rabatter på byggevarehuset Montér

Medlemmer får inntil 45% på byggevarer hos Montér, og i tillegg får du alltid 2% Huseierbonus på alle kjøp.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler