Finnes det trampolineregler?

Gå til hovedinnhold

Finnes det trampolineregler?

Trampoline er lek og moro for noen, og irriterende støy for andre. Men finnes det egentlig noen regler man må forholde seg til når det gjelder trampolinebruk, hensyn til naboer og sikkerhet?

GØY: Det er morsomt med trampoline – så lenge ingen skader seg. Som eier har faktisk du ansvaret for at trampolinen er montert slik bruksanvisningen viser, at underlaget et jevnt og trygt og at bruken er forsvarlig.

Tekst: Linda Ørstavik Öberg. Foto: Pixabay.

Mange steder har solen tittet frem og temperaturen stiger. Det betyr mer utetid, og stadig flere barn trekker ut på trampolinene landet rundt.

Veldig mange boligeiere har trampoliner, og de er et vanlig syn i de fleste nabolag. Men hva bør man tenke på når man setter opp trampoline i hagen, og hva når alle nabobarna vil hoppe?

Og kan egentlig naboene klage på støy med loven i hånd?

Naboloven gjelder alltid

Huseierne får i løpet av vår- og sommersesongen mange spørsmål om plassering av trampoline, hvor mye støy man må finne seg i og om det finnes noen tid på dagen/kvelden det skal være stille.

Som så mange andre steder, så er det også her naboloven som gjelder. Som kjent for mange så sier hovedbestemmelsen § 2 at det er forbudt å ha, gjøre eller sette i gang noe som urimelig, unødvendig eller er til skade eller ulempe på naboeiendom. 

- Når det er sagt så skal det mye til for at lek i trampolinen og støyen som følger med skal regnes som urimelig, i alle fall hvis man bor i boligstrøk hvor man må kunne forvente at folk i området har trampoline, forteller Morten Fæste, advokat i Huseierne.

Morten Fæste

SNAKK SAMMEN: Advokat Morten Fæste i Huseierne anbefaler både trampolineeiere og naboer om å ha god dialog og ta hensyn til hverandre. Alle er tjent med at man snakker sammen og finner gode løsninger for alle parter.

Noe støy fra barn og andre i nærheten som bruker uteområdet annerledes enn deg selv er å forvente, særlig så lenge man bor med andre mennesker og hager i nærheten. At noe er tidvis sjenerende betyr ikke det samme som at det er urimelig.

Ta likevel hensyn

Selv om det skal mye til at naboen når frem med sin misnøye, så betyr ikke det at du bør ture frem som du vil.

Det kan lønne seg å finne den løsningen som er det beste kompromisset for alle parter, og ta hensyn hvis og når man kan.

- Har du stor tomt og mye plass i hagen, så trenger du kanskje ikke å sette trampolinen din helt på nabogrensen mot naboens solrike uteplass. Hvis det er knappere om plassen, kan det lønne seg å ta en hyggelig prat med naboen før man setter den opp, sier Fæste.

En god plassering vil jo være et sted hvor naboen ikke blir forstyrret, og dere ikke føler at barna og familien blir uglesett hver gang ungene lar seg rive med og roper litt. Det er vinn-vinn.

 

Ikke hopp døgnet rundt

Samme gjelder kjøreregler for bruk. Ikke la unga hoppe syv om morgenen og elleve om kvelden, og unngå at det til enhver tid er fullt av barn på trampolinen.

Det kan fort bli slitsomt for naboene hvis det er støy døgnet rundt, men de fleste vil se gjennom fingrene på dagtid og tidlig kveld.

- Alle parter tjener på å tenke løsningsorientert fremfor rettighetsorientert. Fokuser på gode løsninger for begge parter, og finn noen kjøreregler som er rimelige for alle, oppfordrer Fæste.

Hva om noen skader seg?

Klare kjøreregler for trampolinebruk er ikke bare lurt for godt naboskap, men også med tanke på sikkerheten for barna som hopper.

En ting er når dine egne slår seg løs, men hva hvis det kommer både 2, 3 og 4 nabobarn som også vil være med på leken?

- Det er greit å vite at dersom du lar andres barn hoppe på din trampoline, kan du i verste fall bli stilt ansvarlig hvis du ikke har satt opp trampolinen skikkelig. Derfor er det greit at de voksne i nabolaget blir enige om noen kjøreregler som gjelder uansett hvilken trampoline man bruker, både for barnas og trampolineeierens sikkerhet, understreker advokat Fæste.

Ha alltid kantbeskyttelse og sikkerhetsnettet oppe, og det er alltid lurt at en voksen følger med.

I tillegg bør man unngå at for mange hopper samtidig, særlig hvis det er stor vektforskjell på barna. Desto flere som hopper, desto større sjanse er det for at hodene braker sammen eller for at et kne eller en albue forårsaker tannskader.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Tabellen viser hvor mye man må betale for et mellomfinansieringslån,

Pass opp for mellomfinansiering

Les mer