Finanstilsynet vil fortsatt ha strenge regler om lån: - Vi i Huseierne ønsker lettelser i utlånsrelgene

Gå til hovedinnhold

Finanstilsynet vil fortsatt ha strenge regler om lån: - Vi i Huseierne ønsker lettelser i utlånsrelgene

Finanstilsynet vil forsette med de strenge reglene for å få lån. -Vi i Huseierne vil ha lettelser i reglene for å gjøre det lettere å få lån for førstegangskjøpere og de som må etablere seg etter samlivsbrudd, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer.

LITT LETTERE: -Vi i Huseierne ønsker å gjøre det litt lettere å få lån til bolig. Det er viktig at vi ikke stenger de som har råd ute fra boligmarkedet. Det å eie egen bolig bidrar til bedre helse, bredere utdanning og reduserer risikoen for arbeidsledighet. (Foto: Christiane Y. Vibe)
Av: Carsten Henrik Pihl
 

Finanstilsynet kom 23. august med sin anbefaling om Utlånsforskriften. Dette er reglene som regulerer hvem som kan få lån og ikke.

I korte trekk ønsker Finanstilsynet å videreføre dagens forholdsvis strenge regler.

Huseierne ønsker noe mildere regler, slik at det vil være lettere å komme seg inn på boligmarkedet:

-Vi i Huseierne mener det i dagens boligmarked fortsatt er behov for reguleringer, men det er nødvendig med justeringer, sier generealsekretær Morten Andreas Meyer.

Han peker på at reglene i dag setter krav til at man som boligkjøper må ha 15 prosent egenkapital. Dette utelukker en del som ikke har oppsparte midler, men som har nok inntekt til å betjene et lån, forteller han:

-Særlig tror vi det er lurt å lempe på reglene for de som har god betjeningsevne, men som mangler egenkapital. Dette vil særlig hjelpe førstegangskjøpere og de som skal reetablere seg etter samlivsbrudd, sier Morten Andreas Meyer.

Fjerning av utlånsforskriften vil gi høyere boligpriser

Flere har tatt til orde for å fjerne dagens utlånsforskrift. Dette frykter Huseierne bare vil føre til økte boligpriser:

-I en tid med lav boligbygging og et tilbud som ikke møter etterspørselen, vil en avvikling av utlånsforskriften gi ytterligere boligprisvekst og gjøre den enda vanskeligere å komme inn på boligmarkedet i pressområdene, sier Morten Andreas Meyer.

Han peker på at det må gjøres andre tiltak for å få ned boligprisene:

-Utlånsforskriften kan ikke alene hjelpe boligmarkedet, mindre regulering vil bare øke boligprisene. For å få et jevnere boligmarked er det viktig at det bygges nok i områder der folk ønsker å bo, sier Morten Andreas Meyer.

 

Finanstilsynet vil beholde reglene

Finanstilsynet vil beholde hoveddelen av reglene slik de er uten lempinger. De er bekymret for gjelden i husholdningene.

Se faktaboksen lenger ned på siden om hvordan dagens regler er. 

I saken: Hvor mye kan jeg låne i 2024 - kan du se hvordan reglene virker i praksis.

Ny forskrift skal gjelde fra nyttår

Finansdepartementet har nå sendt Utlånsforskriften ut på høring sammen med Finansdepartementets anbefalinger.

Høringsfristen er 4. oktober, og deretter skal finansminister Trygve Slagsvold Vedum bestemme de nye reglene som skal gjelde fra nyttår. 

Huseierne vil gi sine høringsinnspill i løpet av september.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Ny strømstøtteordning

Les mer