Finanstilsynet kom 23. august med sin anbefaling om Utlånsforskriften. Dette er reglene som regulerer hvem som kan få lån og ikke.
I korte trekk ønsker Finanstilsynet å videreføre dagens forholdsvis strenge regler.
Huseierne ønsker noe mildere regler, slik at det vil være lettere å komme seg inn på boligmarkedet:
-Vi i Huseierne mener det i dagens boligmarked fortsatt er behov for reguleringer, men det er nødvendig med justeringer, sier generealsekretær Morten Andreas Meyer.
Han peker på at reglene i dag setter krav til at man som boligkjøper må ha 15 prosent egenkapital. Dette utelukker en del som ikke har oppsparte midler, men som har nok inntekt til å betjene et lån, forteller han:
-Særlig tror vi det er lurt å lempe på reglene for de som har god betjeningsevne, men som mangler egenkapital. Dette vil særlig hjelpe førstegangskjøpere og de som skal reetablere seg etter samlivsbrudd, sier Morten Andreas Meyer.
Fjerning av utlånsforskriften vil gi høyere boligpriser
Flere har tatt til orde for å fjerne dagens utlånsforskrift. Dette frykter Huseierne bare vil føre til økte boligpriser:
-I en tid med lav boligbygging og et tilbud som ikke møter etterspørselen, vil en avvikling av utlånsforskriften gi ytterligere boligprisvekst og gjøre den enda vanskeligere å komme inn på boligmarkedet i pressområdene, sier Morten Andreas Meyer.
Han peker på at det må gjøres andre tiltak for å få ned boligprisene:
-Utlånsforskriften kan ikke alene hjelpe boligmarkedet, mindre regulering vil bare øke boligprisene. For å få et jevnere boligmarked er det viktig at det bygges nok i områder der folk ønsker å bo, sier Morten Andreas Meyer.
Finanstilsynet vil beholde reglene
Finanstilsynet vil beholde hoveddelen av reglene slik de er uten lempinger. De er bekymret for gjelden i husholdningene.
Se faktaboksen lenger ned på siden om hvordan dagens regler er.
I saken: Hvor mye kan jeg låne i 2024 - kan du se hvordan reglene virker i praksis.
Ny forskrift skal gjelde fra nyttår
Finansdepartementet har nå sendt Utlånsforskriften ut på høring sammen med Finansdepartementets anbefalinger.
Høringsfristen er 4. oktober, og deretter skal finansminister Trygve Slagsvold Vedum bestemme de nye reglene som skal gjelde fra nyttår.
Huseierne vil gi sine høringsinnspill i løpet av september.