Huseierne: Vi skal snakke boligeiernes og forbrukernes sak under Arendalsuka

Gå til hovedinnhold

Huseierne: Vi skal snakke boligeiernes og forbrukernes sak under Arendalsuka

Forbrukerorganisasjonen Huseierne deltar på Arendalsuka som er en viktig møteplass for alle som er opptatt av politikk. I år skal vi i Huseierne blant annet debattere strømstøtte, energieffektivisering og kommunale avgifter. Det er mulig å følge de fleste debattene digitalt!

MØTEPLASSER: Arendalsuka er et sted der Huseierne kan være med og snakke forbrukernes sak. For ofte opplever vi at debattanter snakker OM forbrukere, ikke MED forbrukere. Vi er der for å bli snakket med!

Av: Kristin Gyldenskog

Arendalsuka arrangeres i år mandag 12. – fredag 16. august. Vi i forbrukerorganisasjonen Huseierne har deltatt på Arendalsuka i en årrekke for å snakke boligeieres og husholdningenes sak. 

- Forbrukerinteressene blir dessverre alt for ofte glemt i debatten. Vi er i Arendal for å minne politikere og næringsliv på hvorfor det er viktig å lytte til forbrukerstemmen. Vi må sørge for at boligeierne blir hørt. Arendalsuka er en fin møteplass og gir oss mulighet til å fremme våre medlemmers interesser, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne. 

- Det er spesielt viktig at boligeierne og husholdningene blir hørt i en tid med svært høye bokostnader. Vi i Huseierne etterlyser flere initiativ og større engasjement fra lokale og nasjonale politikere for å dempe den dramatiske veksten i husholdningenes bokostnader. Det er en stor risiko for at boligeierne blir sittende alene med en nesten uhåndterlig og unødvendig stor regning alene, sier Meyer. 

Det er mulig å følge de fleste av debattene digitalt! 

 

Arendalsuka 2023: Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne (til høyre) sammen med Jan Davidsen fra Pensjonistforbundet på det felles arrangementet "Bo trygt hjemme - men hvor skal vi bo?"

 

Snakker boligeiernes sak 

Arendalsuka gir Huseierne mulighet til å delta i mange debatter og også ha uformelle samtaler med beslutningstakere i politikk, embedsverk og representanter fra mediene.  

-Huseierne er en viktig samfunnsaktør. På Arendalsuka kan vi få frem argumentene som er viktige for landets boligeiere og husholdninger, sier Meyer. På Arendalsuka er det også et stort oppbud av journalister fra ulike redaksjoner, sier Morten Andreas Meyer, og fortsetter:

-Arendalsuka gir oss også anledning til å snakke med representanter fra mediene, noe som kan gi oss enda større mulighet til å komme til orde i den offentlige debatten og snakke boligeiernes sak, avslutter generalsekretæren. 

 

Disse debattene skal Huseierne delta i: 

Hvordan gjør vi solceller populært igjen? 

Tirsdag 13/8 2024 klokken 10:00-11:00 

I løpet av det siste året har solcelleinvesteringene i private husholdninger kollapset. Enova har kuttet i støtteordningen, regjeringen diskuterer solskatt for folk flest og søknadsprosessene opppleves å være trege og kostbare. Hva er egentlig regjeringens plan og hva tenker Stortinget om utviklingen så langt? Finn ut hvordan vi skal gjøre solceller populært igjen! 

Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne deltar i debatten, sammen med blant andre Elisabeth Sæther, statssekretær i Energidepartementet (Ap), Lars Haltbrekken fra Stortingets energi- og miljøkomité (SV) og Geir Ove Kulseth, forbundsleder i EL og IT Forbundet. 

Les mer om arrangementet her. 

 

Hva skal til for at vi ønsker oss mer gjenbruk? 

Tirsdag 13/8 2024 klokken 11:00-11:30 

Reparasjoner har ikke stått høyt i kurs hos verken forbrukere, bedrifter eller forsikringsselskaper. Nå er det klare tegn til endring, noe som er helt nødvendig for å lykkes med omstillingen til det grønne skiftet. Stadig flere velger reparasjoner og gjenbruk, men hva må til for å endre folks holdninger for å styrke denne trenden? Hvilke politiske tiltak er nødvendige? 

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne deltar sammen med Margrethe Assev, bærekraftsdirektør i Storebrand, Camilla Skjelsbæk Gramstad, bærekraftssjef i Elkjøp og Sigrun Gjerløw Aasland, statssekretær i Klima- og miljødepartementet (Ap).  

Les mer om arrangementet her. 

 

Hvem tar regningen for energieffektivisering av den norske boligmassen? 

Tirsdag 13/8 2024 klokken 13:00-13:45 

 Norge er gjennom av Parisavtalen forpliktet til store kutt i klimagassutslippene. Regjeringens mål er at bolig- og eiendomssektorens bidrag til skal være reduksjon i energiforbruk på minst 10 TWh frem 2030. Hvem tar regningen for energieffektiviseringen av den norske boligmassen? Kan nordmenn som allerede er verdensmestre i ENØK bli enda bedre? 

Carsten Pihl, leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i Huseierne deltar sammen med Sigrun Gjerløw Aasland, statssekretær i Klima- og miljødepartementet (Ap), Ingrid Nergaard Fjelstad, stortingskandidat Hordaland Venstre, Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, Geir Bergskaug, banksjef i Sparebanken Sør og Hanne Geelmuyden, avdelingsleder i Sørmegleren. 

Les mer om arrangementet her.

 

Hvordan skal boligeierne møte nye energikrav? 

Onsdag 14/8 2024 klokken 11:10-11:50 

Kravene til energieffektivitet blir stadig strengere – dette gjelder for både eksisterende boliger og nybygg. Boligeiere og boligkjøpere trenger tydelig informasjon om hvilke tiltak som er smarte og økonomisk lønnsomme, og om investeringene vil gjøre at de oppfyller fremtidige krav og pålegg. Dette vil bli viktig i forbindelse med bygging, rehabilitering, og oppussing. Det blir også viktig i arbeidet med taksering og i dialogen med låneinstitusjonene. Er vi forbredt på endringene som kommer og hva slags krav kan vi forvente? 

Carsten Pihl, leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i Huseierne deltar sammen med Sigrun Gjerløw Aasland, statssekretær i Klima- og miljødepartementet (Ap), Daniel Ø. Helgesen, administrerende direktør i Norsk takst og debattleder Ivar Vigdenes i First House. 

Les mer om arrangementet her. 

 

Aldersvennlige boliger - Hva skal til?

Onsdag 14/8 2024 12:30 - 13:30

Demografi-endringene representerer både muligheter og utfordringer. Behovet for aldersvennlige boliger er stort og det vil øke. Hva bør vi tenke på og hvorfor bør hver enkelt av oss legge noen gode planer for en aldersvennlig bolig?

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne deltar sammen med Hanne Løvbrøtte, prosjektleder i OBOS Nye Hjem og Tove Holst Skyer, forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.

Les mer om arrangementet her.

 

Hva gjør vi med strømstøtten? 

Onsdag 14/8 2024 klokken 14:30-15:30 

Høsten 2021 fikk vi en dramatisk økning i kraftprisene og mange husholdninger fikk problemer med å betale strømregningen. Det ble derfor etablert en enkel og ubyråkratisk strømstøtteordning som har vært avgjørende for mange norske husholdninger. 

I senere tid har strømstøtten blitt kritisert for å reduserer husholdningenes motivasjon for å gjennomføre tiltak for energieffektivisering og investere i solceller. 

En ny rapport undersøker undersøker hvordan strømstøtten kan tilpasses for å bedre møte forbrukernes behov, samtidig som vi fremmer gode energiløsninger i boliger. Rapporten blir lagt frem på seminaret. Vi inviterer også til en politisk diskusjon om strømstøtten og mulighetene for å omfordele statens ekstraordinære inntekter fra kraftsalg for å sikre en rettferdig byrdefordeling i det grønne skiftet. 

Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne deltar på seminaret. Det gjør også blant andre Elisabeth Sæther, statssekretær i Energidepartementet (Ap) og Tyra Merker, doktorgrad i samfunnsøkonomi, Samfunnsøkonomisk Analyse. 

Les hele programmet her. 

 

Trygg bolighandel – en evaluering av avhendingsloven 2,5 år etter revisjonen 

Onsdag 14/8 2024 klokken 14:30-15:00 

Carsten Pihl, leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i Huseierne deltar sammen med Daniel Helsen/Norsk Takst, Carl O. Geving/Norges Eiendomsmeglerforbund, Frida Furnes/Fremtind, Lars Marcus Evensen/Gjensidige, Tore Strandbakken/HELP.

Les mer om arrangementet her.

 

Trygg bolighandel – hva kan bli bedre? 

Onsdag 14. august klokken 15:10-15:45  

Carsten Pihl, leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i Huseierne deltar sammen med Daniel Helsen/Norsk Takst, Frida Furnes/Fremtind, Lars Marcus Evensen/Gjensidige, Tore Strandbakken/HELP m.fl. 

 Les mer om arrangementet her.

 

Vil revidert avløpsdirektiv forsterke fraflytting og bidra til økt sentralisering i norske kommuner? 

Torsdag 15/8 2024 klokken 10:45-11:30

Strengere nasjonale regler og regler fra EU gjør atden  kommunale vannbransjen har fått skjerpede krav innen vann og avløp. Nytt avløpsdirektiv fra EU baner vei for en stortilt utbygging av avløpsrenseanlegg i hele Norge. Dette krever både investeringer i infrastruktur og mennesker – har kommunene kapasiteten til dette? Betalingen er det innbyggerne som skal stå for – har de råd til dette? 

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne deltar sammen med Ragnhild Aalstad, direktør i  Norsk Vann, klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap), stortingsrepresentant Anne Kristine Linnestad (H), Aud Hove, 2. nestleder i KS, Eirik Rismyhr, daglig leder i MIRA IKS og Liv Kari Hansteen, administrerede direktør, Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF). 

Her kan du lese mer. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Ny strømstøtteordning

Les mer