1 Støy fra innedel
Hva vi oppfatter som støy er individuelt, derfor er det lurt å tenke igjennom dette før du kjøper varmepumpe: Er du av den mer følsomme typen, eller bryr du deg ikke? Dersom du kan være vâr for lyd, er det tre ting du bør tenke på:
1)Ta det med i beregningen når du velger hvor innedelen skal plasseres.
Er du støyfølsom kan det være lurt å unngå å sette innedelen i stua og i hvert fall på soverommet. Kan den heller plasseres i gangen eller i trappen mellom første og andre etasje, for eksempel?
2) Sjekk støynivået på varmepumpen nøye før du velger modell.
Husk at enkelte forhandlere bare oppgir støynivået når viften går på minimumsfart: Spør derfor om lydnivå når pumpen går med normal og maksimal viftefart. De fleste av oss vil oppfatte en forskjell på 3 dB som merkbar, mens en endring på 5–6 dB vil være tydelig.
3) Vegghengt eller gulvmodell?
Gulvmodeller er ofte mer støysvake enn de vegghengte. De har større overflate som avgir varme til rommet og kan dermed gå med lavere viftehastighet.
2 Støy fra utedel
For å unngå støy fra utedelen er plasseringen og monteringen like viktig som å velge en støysvak modell. Man anbefales aldri å sette utedelen under eller i nærheten av et soveromsvindu, for eksempel, da dette for de aller fleste vil oppleves som forstyrrende. Husk også på å ta naboens hus i betraktning dersom du bor tett på folk, og ikke sett varmepumpen der støy fra den kan virke sjenerende for andre.
Det kan være greit å vite at plassering inne i et hjørne kan virke negativt for støynivået, da dette skaper en slags «trakt» for lyden. En vegg eller et gjerde i kort avstand inn mot varmepumpen vil kunne reflektere støyen.
Siden utedelen vil kunne gi noe vibrasjon bør den ikke festes på en husvegg av tre – fest den i stedet på et stativ på bakken eller på grunnmuren (dersom den er høy nok.) Sørg også for å få vibrasjonsdempere på stativet. Pass på at eventuelle varmepumpehus eller andre overbygg ikke monteres for tett på pumpen – da vil maskineriet kunne slite med å få nok «luft» og dette kan påvirke lydnivået negativt.
Også for utedelen bør du etterspørre støynivå ved ulike driftsinnstillinger før du kjøper varmepumpe. Generelt sett er det ofte pumper i de høyere prisklassene som er mest stillegående. Husk også at eldre varmepumper gjerne støyer mer enn nyere modeller.
3 Avriming gir vann
Har du hatt en issvull under varmepumpen din i vinter? Mange vil kanskje lure på om det er noe galt med pumpen når isen vokser seg høy under, men det viser tvert imot at pumpen fungerer: Om vinteren kjører varmepumpene automatisk avriming av utedelen for å unngå at den ikke blir nediset. Dette kan generere nokså mye vann, opptil et par liter i timen. Men det er altså en fordel at ikke dette blir liggende som is i selve pumpen.
Når det er kaldt ute vil vannet som kommer fra avrimingen fryse, og det kan vokse seg store issvuller under pumpen, dersom vannet ikke ledes vekk. I verste fall – dersom pumpen ikke henger høyt nok over bakken – vil issvullen vokse opp i pumpen og forårsake skader på utedelen. Det er heller ikke heldig om isen og vannet blir liggende inntil grunnmuren og sørge for at den konstant får denne fukten utenfra.
Det beste er å sørge for å kjøpe med en dryppanne og rør med varmekabel i, som kan lede vannet bort fra pumpen og ut til egnet område.
4 Smart vinterdrift
Varmepumpene som forhandles for det norske markedet i dag fungerer godt også når det er skikkelig vinterkaldt ute, og kan hente energi fra uteluften ned til – 25. Mange opplever likevel behov for ekstra varme, for eksempel fra peis, ovn eller panelovner, når det er som kaldest.
Selv om du har en annen varmekilde, er det lurt å la varmepumpen holdes i gang, opplyser Varmepumpeforeningen på sine nettsider, og ikke skru den helt av. Varmepumpen skaper dessuten bevegelse i luften inne som er gunstig for å spre varme fra for eksempel peis eller vedovn.
Du bør unngå å ha varmepumpen på «auto» når du bruker den til oppvarming på vinteren. I verste fall kan det føre til at varmepumpen kjører på med kjøling når du fyrer i stua og det blir ordentlig godt og varmt der inne. Sett heller pumpen på oppvarmingsinnstillingen når det er kaldt ute.
Husk å holde utedelen fri for snø og is. Dersom den ikke står beskyttet under tak bør du vurdere å få montert et «varmepumpehus». Husk at huset må være luftig nok til at pumpen ikke får problemer med lufttilførselen.
5 Rengjøring og service
Innedelen til varmepumpen har filtre som bør rengjøres jevnlig. Gjør man ikke det, vil filtrene samle støv, slik at maskinen må bruke mer kraft på å trekke luft inn og samtidig får mer støv i maskineriet. Da vil pumpen kunne trekke mer strøm og levere dårligere varme.
Leverandøren av varmepumpen skal opplyse deg om hva slags type rengjøring din modell krever. De aller fleste har et system der man åpner innedelen (skru av strømmen først!) og tar ut løse filtere som støvsuges eller vaskes på annet vis. Noen modeller har både grovfilter og finfiltre som må rengjøres.
Regelmessig rengjøring er et godt tilskudd til, men ikke en erstatning for, jevnlig service på varmepumpen. Enkelte forhandlere forutsetter at anbefalte serviceintervaller overholdes for at garantien skal gjelde fullt ut. Vanlig serviceintervall er hvert annet til tredje år.
6 Sommerbruk
Går den økonomiske vinningen opp i spinningen dersom du bruker varmepumpen til kjøling på varme sommerdager? Neppe. Det er gjerne liten differanse mellom sommertemperaturen ute og ønsket innetemperatur: Er det for eksempel 28 grader ute, og du setter pumpen på 24 grader inne, er forskjellen fire grader, som er nesten ingenting sammenlignet med gradeforskjellen pumpen må levere på vinterstid.
Vi i Norge får vel også bare innse at perioden hvor behovet for kjøling er til stede, gjerne ikke er særlig lang, men strekker seg over noen få, korte sommeruker der strømmen tradisjonelt sett også er rimelig.
Når varmepumpen kjøler, vil det skape kondens på innedelen. Vannet føres i et rør som går fra innedelen og ut, bort fra husveggen. Dette er essensielt for å unngå fuktskader.
7 Utskiftning
Levetiden på luftvarmepumper beregnes til å ligge et sted mellom 12 og 15 år. Noen typiske tegn på at varmepumpen kan nærme seg slutten av levetiden er at den støyer unormalt mye, gir mindre varme enn før og bruker mer strøm.
Husk at dersom du vurderer å kjøpe varmepumpe, eller må skifte ut den gamle, så er våren en fin tid å gjøre det på: Da daler etterspørselen, og prisene følger gjerne noe etter – i tillegg har installatørene gjerne litt bedre tid.
Jo tørrere det er i været, jo bedre er det å installere pumpen for å minimere risikoen for fukt i veggen ved installasjon.