Gled deg over naboens julelys!

Gå til hovedinnhold

Gled deg over naboens julelys!

Huseierne håper at flest mulig henger opp julelys i år, og setter pris på naboer som lyser opp en tid som er ekstra tung for mange.

LYSER OPP: For mange er julelysene kjærkomne, og akkurat i år setter nok mange av oss ekstra pris på dem!

Tekst: Linda Ørstavik Öberg. Foto: Unsplash

Hva med å senke skuldrene og tenke på Inger Hagerups kloke ord i denne mørketiden som i år er ekstra spesiell:

"Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede. De står og skinner for seg selv og oss som er til stede. Så tenner vi tre lys i kveld for lengsel, håp og glede"

 

Selv om du kanskje er en av dem som ikke har all verdens glede av å se naboens julelys, så kan det hende at naboen setter pris på å se på dine!

Julelysene er kommet for å bli

I år er vi mer inne, mer hjemme og mindre på besøk. Mange er avskåret fra familie og gode venner. Mange kan ikke huske sist de fikk en god klem.

Hvis litt ekstra julelys kan være med på å lyse opp noens hverdag og holde mørket på avstand, så er det gode grunner til å pynte litt ekstra i år.

Tidligere var det vanlig å pynte mest inne, og kanskje sette opp noen lys på treet i hagen. Stadig flere ønsker nå å lyse opp mer, og det blir vanligere og vanligere å se store nisser og blinkende julelys i nabolagene.

Det som kanskje ble sett på som litt harry og smakløst før, er nå i stor grad blitt allemannseie. Den amerikanske julen blir stadig mer adoptert, og mange setter pris på den lekne tilnærmingen til mørketiden og jula.

Likevel er det nok mange som også tenker at ting var bedre før. Da nissene var røde fjøsnisser, og faktisk hadde ansikt. Da den syvarmede julestaken og julestjernen var det synligste tegnet på jul. Og blinkende julelenker var en sjelden attraksjon.

Hvor mye julelys må du tåle?

Det er jo bare jul en gang i året, men for noen varer den helt til påske. Hvis de samtidig starter pyntingen i oktober/november, kan sesongen bli lang for naboen som ikke liker julelys i det hele tatt.

Når naboens hus blir en lokal attraksjon med blinkende lys, julemusikk fra høyttaler og snakkende nisser, blir det fort mange nysgjerrige tilskuere utenfor som vil være en del av feiringen. Noen opplever alt dette som slitsomt å forholde seg til.

Men hvor går egentlig grensen, og er det noe å klage på?

– Vi får noen telefoner om dette i desember hvert år. Som oftest fra noen som synes naboens julepynt ser skjemmende ut - eller blir "litt mye". Som oftest er dette mer irritasjon enn det er fysisk plage, forteller Carsten Pihl, kommunikasjons- og forbrukersjef i Huseierne.

Snakk sammen og respekter hverandre

Blir irritasjonen stor, bør du forsøke å ta en hyggelig prat med naboen. Kanskje har ikke vedkommende tenkt over at de blinkende julelysene skaper disko på soverommet ditt når du skal legge deg, så du både får en beklagelse og en kjapp løsning på problemet.

- Vårt råd er alltid å snakke med naboen først. Hvis lysene blinker og lyser opp soverommet hele natten, kan man fortelle det på en hyggelig måte, og høre om det går an at lyset skrus av nattestid. Mange vil nok ha forståelse for dette, sier Pihl.

Pihl sier at det ikke finnes noen spesifikke lover eller regler som går konkret på julelys eller julepynt, så man må nok tåle en god del pynt hos naboen.

- Julepynt hos naboen er nok noe man stort sett må tåle. Dette selv om naboen har en litt annen smak enn det man selv har. Pyntingen skjer også i en ganske tidsbegrenset periode.

Du kan ta det opp med styret

Paragraf 2 i Naboloven slår fast at ingen må ha eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen, men det skal mye til for at du med loven i hånd skal kunne drepe julestemningen hos naboen.

Det er altså en skjønnsmessig vurdering her som går på hva som er urimelig og hva som er unødvendig.

- Men de som bor nært på hverandre i borettslag og sameier kan ta dette opp med styret. Styret eller generalforsamlingen kan i en viss grad styre pynten og belysningen gjennom vedtekter og ordensregler, sier Pihl.

Eierseksjonsloven og borettslagsloven har generelle regler som sier at boligen ikke må brukes på en slik måte at det er til urimelig ulempe for naboen.

- Vi oppfordrer uansett alle boligeiere til å ta hensyn til hverandre slik at alle har god opplevelse av julepyntingen. I år er det særlig viktig å ha i bakhodet at mange har glede av de ekstra lysene, avslutter Pihl.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer