Tekst: Linda Ørstavik Öberg
Mange har fått med seg at man ved skilsmisse som hovedregel har felleseie, og derfor deler eiendelene likt.
Men for samboere finnes det ingen overordnet samboerlov. Det økonomiske forholdet mellom samboere reguleres i stor grad av alminnelige formuerettslige prinsipper.
Her er det altså eiendomsretten til eiendelene som blir avgjørende ved oppgjøret etter brudd.
- Blir det brudd mellom samboere skal hver samboer ta med sine ting ut av forholdet, forteller Karianne Listerud Lund, advokat i Huseierne og ekspert på samboerkontrakter og samboerforhold.
Forvirrende sier du? Nettopp derfor bør du sørge for at dere skriver en god samboerkontrakt mens dere er venner.
Gratis avtale: Medlemmer i Huseierne får gratis tilgang til samboerkontrakt. Den fylles enkelt ut her, og signeres med BankID.
Her er Huseiernes fem tips til deg som er samboer:
1. Hva skal jeg med samboerkontrakt?
Samboerpar har ikke det samme lovverket i ryggen som ektefeller når det kommer til fordeling ved brudd.
Noe av det viktigste et samboerpar kan gjøre for å sikre økonomisk trygghet og forutsigbarhet, er derfor å inngå en samboerkontrakt.
- En samboerkontrakt forteller hvem som eier hva, og hva dere skal ha med ut av forholdet ved et eventuelt brudd, forteller advokat Karianne Listerud Lund.
Hun påpeker at samboere bør lage en avtale på et tidlig stadium i forholdet. Da kan man avklare eierforholdet og eierandelen på fredelig vis, og det er enkelt å fremskaffe bevis på hva som faktisk har skjedd.
Mange ser ikke behovet for en samboerkontrakt mens kjærligheten blomstrer, og tenker at man har en fin ordning som ruller bra og fungerer for begge.
Men hva skjer hvis samlivet ryker? Hvis dere blir uvenner, og ikke klarer å samarbeide lengre? Hvis delingen av eiendeler og verdier er vanskelig å bli enige om?
Nettopp da trenger du en samboeravtale. En avtale som sikrer dere begge hvis ting ikke blir helt som man så for seg. Dette papiret kan du se på som en sikring av det «papirløse ekteskapet.»
EKSPERT: Karianne Listerud Lund er advokat i Huseierne. Hun råder alle samboere til å skrive samboerkontrakt for å sikre samlivet sitt. - Husk også gjensidig testament for å sikre arveretten, sier hun.
2. Sikkerhet og trygghet i hverdagen
Samboerkontrakten er også en sikkerhet i gode tider. Man vet at man har en god avtale i bunn som regulerer samboerforholdet, så man slipper å bekymre seg.
Den vil skape trygghet og forutsigbarhet under selve samboerskapet.
Man slipper også unødig irritasjon fordi den ene parten sløser bort pengene, mens den andre betaler utgiftene. Fordi en slik avtale sier også noe om hvordan utgifter og inntekter skal fordeles under samboerskapet, i tillegg til hva som skal skje ved et eventuelt brudd.
Samboerkontrakten regulerer også eierforholdet til det samboerne har med seg av verdier inn i samboerskapet og verdier som skaffes underveis.
3. Husk å revidere samboeravtalen
Det er lurt å friske opp avtalen underveis i forholdet. Da kan dere skrive inn nye eiendeler dere har kjøpt, og få med om de er kjøpt av den ene eller i fellesskap.
- Man kan oppdatere en såkalt eierfortegnelse over gjenstander og ha det som et tillegg til avtalen, forteller Huseiernes ekspert på samboeravtaler, Karianne Listerud Lund.
Dette er det viktig å gjøre med jevne mellomrom, og ikke minst hvis en av samboerne har arvet, dere har flyttet til ny bolig, eller dere har gjort større investeringer.
For deg som er samboer
Medlemskap i Huseierne trygger samboerskapet ditt:
→ Gratis samboerkontrakt - med smart utfylling
→ Gratis juridisk rådgivning hvis du har problemer
→ Gratis kurs om arv og samliv
Bli en trygg boligeier for 639 kroner i året!
4. Bruk Huseiernes smarte samboerkontrakt
Etter et langt samliv med sammenblandet økonomi kan det være vanskelig å dokumentere hvem som har anskaffet hva, samt hvor stor eierandel hver av partene har i eiendelen.
Risikoen for å gå nokså tomhendt ut av et samboerskap kan med andre ord være stor dersom man ikke har inngått skriftlig avtale.
Les mer: Se mer om det økonomiske forholdet mellom ektefeller og samboere på våre sider!
Vi anbefaler derfor på det varmeste å bruke Huseiernes standard samboeravtale for å sikre deg økonomisk trygghet og forutsigbarhet.
Det er en standard samboeravtale som vi har utformet, som avklarer de viktigste forholdene under et samboerskap. Som medlem har man tilgang til denne gratis på «Mine sider.» I tillegg har man gratis juridisk rådgivning dersom man trenger hjelp til utfylling eller presisering.
5. Husk testament for å sikre arven
Samboere må også huske å skrive gjensidig testament, råder advokat Karianne Listerud Lund:
- Samboere arver ikke hverandre automatisk. Men arverett kan man sikre gjennom et gjensidig testament, forteller samboereksperten.
Les mer: Samboere og arv
Bruk Huseiernes enkle digitale samboerkontrakt!
Medlemmer i Huseierne kan bruke vår digitale mal for samboerkontrakter.
Dere svarer enkelt på spørsmål, og får enkelt laget en samboerkontrakt som er tilpasset deres samliv! Dere ser samtidig hvordan kontrakten blir seende ut!
Medlem? Trykk på knappen under for å gå til kontrakten! (Du må være logget inn - hvis du ikke er logget inn, kommer du til innloggingssiden først.)
Ikke medlem? Bli medlem på fem minutter for å kunne bruke kontrakten! Bli medlem her!