De 5 viktigste sakene for norske boligeiere i 2025

Gå til hovedinnhold

De 5 viktigste sakene for norske boligeiere i 2025

I 2025 er det stortingsvalg. - Høye og raskt voksende bokostnader for folk flest gjør det ekstra viktig at boligpolitikk kommer høyt opp på dagsorden i valgkampen, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

283.000 MEDLEMMER: -Jo flere vi er, jo mer blir vi lyttet til i den boligpolitiske debatten. Økt medlemsoppslutning styrker vår mulighet til å bidra i viktig politikkutforming for oss som er opptatt av hjemmet vårt, sier generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer.

Av: Kristin Gyldenskog og Linda Ørstavik Öberg

 

Høyt medlemstall styrker Huseiernes mulighet til å delta i viktig politikkutforming. Ved stortingsvalget i 2021 hadde Huseierne 235.000 medlemmer. Nå har vi 283.000! Det betyr at Huseiernes medlemsvekst er høyere enn Tromsøs innbyggertall.

- Jo flere vi er, jo mer blir vi lyttet til i den boligpolitiske debatten. Økt medlemsoppslutning styrker vår mulighet til å bidra i viktig politikkutforming for oss som er opptatt av hjemmet vårt, sier generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer.

Huseiernes generalsekretær peker på fem boligpolitiske saker som vil være viktige for norske boligeiere i 2025:

 

1. Bolig som valgkampsak

Mandag 8. september 2025 er det stortingsvalg. Huseierne har kommet med konkrete forslag til alle partiene og deres programprosesser i forkant av valget.

Huseiernes mål er å få en bred boligdebatt gjennom 2025 som gjør at boligeiernes stemme blir hørt.

8 av 10 husholdninger eier sitt eget hjem. I løpet av livet er 9 av 10 boligeiere. Dette er unikt for Norge og kalles eierlinja eller den norske boligmodellen. Huseierne legger vekt på at det er viktig å bevare den norske eierlinja og sørge for at flest mulig har råd til å eie og ta vare på sitt eget hjem.

Trygghet og forutsigbarhet er de viktigste grunnene til å eie egen bolig. Det kommer frem i en undersøkelse Opinion har gjort for Huseierne.

- Vi ønsker å delta i debatten for å få en saklig og god debatt basert på tall og fakta og som reflekterer utfordringene husholdningene opplever i hverdagen, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Bokostnadene har doblet seg på 7 år. I følge prognosene vil bokostnadene fortsette å stige i 2025 og holde seg høye de neste årene.
Huseierne bruker vår rapport "Bokostnadsindeksen" for å gjøre politikere og sentrale myndigheter klar over den drastiske økningen i kostnader ved å bo.

-Vi vil fortsette å spre budskapet om hvor tyngende bokostnadene er for vanlige boligeiere. Mange boligeiere er hardt presset økonomisk og politikerne må ta hensyn til dette i politikkutformingen, spesielt når det gjelder skatter og avgifter, sier Morten Andreas Meyer og fortsetter: 

- Mange boligeiere har nådd tålegrensen fordi bokostnadene har skutt i været.

 

2. Større effektivitet innen vann og avløp

Det er et enormt vedlikeholdsetterslep og investeringsbehov i vann- og avløpssektoren. Det fører til at gebyrene som husholdningene betaler for vann- og avløpstjenestene øker drastisk.

Kommunene selv oppgir at gebyrene i gjennomsnitt vil øke med 60 prosent frem til 2027. Det kommer frem i en undersøkelse som analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse har utført for oss i Huseierne.

Dette betyr at mange boligeiere med vanlige jobber og inntekter, vil måtte betale mellom 30.000 og 40.000 kroner i årlige vann- og avløpsgebyrer.

-Slik kan vi ikke ha det. Det kommer rett og slett ikke til å gå i hop for husholdningene. Forskning viser at det er et stort potensiale for effektivisering innen vann og avløp. Samarbeid mellom kommuner er nødvendig for at vann- og avløpstjenestene skal driftes mer effektivt, sier Meyer.

 

3. Hjelpe husholdningene med å kutte strømutgiftene 

Gode tilskuddsordninger er nødvendig for å flere til å gjøre energieffektiviseringstiltak hjemme.

Huseierne har i flere år arbeidet for at Enova skal kunne gi støtte etterisolering og skifting av vinduer og dører. Det er nå bevilget penger i Statsbudsjettet, og Huseierne kommer til å fortsette å arbeide for at slike støtteordninger kommer på plass.

Les mer: Nå kan Enova støtte isolasjon og varmepumper

Dagens strømstøtte er fredet ut 2025. Huseierne arbeider for en varig strømstøtte, og har utredet alternativ innretning på strømstøtteordningen som i større grad belønner tiltak for år redusere forbruket.

-Strømstøtten er en viktig forsikring for vanlige boligeiere når strømprisen er høy. Det er en viktig kampsak for Huseierne, sier Meyer.

Les også: Slik blir boligskatten i 2025

 

4. Bedre konkurranse i bank og forsikring

Den høye renten gjør at rentekostnaden er den høyeste bokostnaden for mange boligeiere. Huseierne arbeider for bedre bankkonkurranse, slik at vanlige boligeiere får så lav boliglånsrente som mulig. 

Bankene blir større og at det er blitt færre som konkurrerer om boliglånskundene.

-Det er alt for dårlig konkurranse mellom bankene her til lands. Det samme gjelder innen forsikring. Vi i Huseierne oppfordrer alle til å prute på både rente og forsikring. Det er også behov for bedre konkurranse innen hus- og innboforsikring, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Les mer: Du trenger mindre i egenkapital for å låne til bolig i 2025

 

5. Det skal fortsatt være enkelt å leie ut

For mange familier er det å leie ut en viktig inntektskilde og de aller fleste har et godt forhold til leietakerne sine.

Det er rom for forbedringer i dagens husleielov og Huseierne er med i det viktige lovutvalget for å ivareta boligeiernes interesser.

Utleiemarkedet er avhengig av private utleiere som utgjør 75 prosent av markedet, så ingen er tjent med at mange selger sekundærboliger eller slutter å leie ut i egen bolig. 

-Det er viktig at det fortsatt skal være enkelt å leie ut for private, sier Meyer.

 

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer