Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard
Å bygge sitt eget hus, er et prosjekt de færreste hiver seg i kast med flere ganger. Derfor er det så viktig at du sørger for at du får det du har bestilt, og at alt blir gjort slik det er forventet.
Føre-var-prinsippet
Mange som bygger bolig opplever at det oppstår problemer både ved kontraktsinngåelse, under byggefasen og når bygget skal overleveres.
Derfor går vi gjennom de viktigste momentene, punkt for punkt, og gir deg oppskriften på hva du må følge med på.
Velg en ryddig utbygger
En ryddig utbygger har en fremdriftsplan for nettopp ditt prosjekt som han overleverer til deg.
I tillegg har han kvalitetssystemer med sjekkpunkter som må valideres og som sørger for at alt håndverk er utført i henhold til kravene.
Med jevne mellomrom inviterer han til et byggemøte hvor han gjennomgår fremdriftsplanen, forklarer videre fremdrift, og eventuelle forsinkelser.
Slik velger du tomt
Å velge tomt er det første du gjør, men sjekk alltid om det er heftelser knyttet til tomten. Sjekk også grunnforhold, hvilke reguleringsbestemmelser som gjelder og hvilken utnyttelsesgrad den har.
Kjøper du en tomt privat er det verste som kan skje at den ikke er regulert for boligformål, eller at den setter begrensninger på hvilken type bolig du kan velge, både med tanke på høyde, størrelse og plassering.
Tomt med byggeklausul
En tomt som selges med byggeklausul innebærer vanligvis at bygget eller byggearbeider på tomten skal utføres av en spesifikk leverandør eller entreprenør.
Hvis denne leverandøren eller entreprenøren har en katalog med hus, er denne katalogen utgangspunktet for valgene du kan ta. Du må også være klar over at det vanligvis er byggeplikt.
Byggeplikt betyr at du plikter å bygge, ofte innen ett gitt tidsrom.
Tomt uten byggeklausul
Kjøper du en tomt uten byggeklausul står du i utgangspunktet friere. Derimot må du sjekke reguleringsplanene i området slik at du er sikker på hva du kan bygge.
Nå er det ditt ansvar å finne en god byggmester.
Sjekk hva du kan bygge
Planlegger du stor garasje med utleieenhet på toppen? Ønsker du en eller flere utleieenheter i sokkel, eller har andre spesifikke ønsker, bør du først sjekke med kommunen om det finnes begrensninger.
Ferdighus?
Velger du hvilket hus du har lyst til å bygge før du velger utbygger? Eller velger du en byggmester fordi han har et godt rykte? Vær oppmerksom på at mange byggmestere har avtaler som gjør at han kun bygger en viss type hus.
Men: Mange utbyggere har en stor katalog med hustyper, og at du også kan få tilpassede, spesialtegnede løsninger, eller tilvalg.
Det handler om hjemmet ditt!
Medlemmer i Huseierne får:
→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter
Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!
Ha kontroll på kostnadene
Vær oppmerksom på at en kjeller kan koste deg opptil én million kroner ekstra. Er budsjettet stramt, bør du være forsiktig med tilvalg, eller ha stålkontroll på ekstrakostnadene det vil medføre.
Disse punktene i bustadsoppføringslova bør du kjenne til
- Avtale: Det kan ikke avtales eller gjøres gjeldende vilkår som er dårligere for forbruker enn det som følger av loven (Bustadoppføringslova § 3. Avtalen)
- Garanti: Entreprenøren skal stille garanti dersom vederlaget overstiger 2G (Bustadoppføringslova § 12. Garanti for oppfylling av avtalen)
- Forskudd: Gjelder bare dersom verdien av arbeid som er utført ikke tilsvarer betalt beløp (Bustadoppføringslova § 47. Forskotsbetaling)
- Under arbeid: Entreprenøren skal overholde frister som er avtalt for overtagelse (Bustadoppføringslova § 10. Tida for utføring)
- Endringer og tilleggsarbeid: Forbruker kan kreve tilleggsarbeid dersom dette ikke fører til ulemper, og ikke overstiger vederlaget med mer enn 15 prosent (Bustadoppføringslova § 9. Endringer og tilleggsarbeid)
- Justering for endringer og tilleggsarbeid: Partene kan kreve justering av vederlaget dersom det følger av opprinnelig avtale eller tilleggsavtale, eller dersom krav på tillegg eller fradrag er fremsatt i forbindelse med kravet, og den andre parten måtte skjønne at dette ville føre til et slikt krav (Bustadoppføringslova § 42. Justering for endringar og tilleggsarbeid)
- Frarådingsplikt: Entreprenøren har frarådingsplikt dersom han ser at forbruker ikke er tjent med å få arbeidet utført etter avtalen (Bustadoppføringslova § 8. Plikt til fråråding)
- Forsinkelse: Ytelsen er forsinket dersom overtagelse ikke kan skje etter fastsatt frist (Bustadoppføringslova § 17. Forseinking)
- Tilleggsfrist: Kan kreves dersom endringer eller tilleggsarbeid forsinker arbeidet, arbeidet blir forsinket på grunn av omstendigheter forbruker står for, eller det oppstår en hindring utenfor entreprenørens kontroll (Bustadoppføringslova § 11. Tilleggsfrist)
- Dagmulkt: Kan kreves dersom overtagelse ikke skjer på avtalt dato (Bustadoppføringslova § 18. Dagmulkt)
- Overtagelse: Overtagelse skjer ved overtagelsesforretning (Bustadoppføringslova § 14. Overtaking)
- Overtagelsesforretning: Risiko overføres fra entreprenør til forbruker, reklamasjonsfristene begynner å løpe, dagmulkt stanses, gir entreprenøren anledning til å kreve sluttoppgjør (Bustadoppføringslova § 15. Overtakingsforretning)
- Tilbakeholdelsesrett: Forbruker har anledning til å holde tilbake så mye av vederlaget som er nødvendig for å sikre et mangelskrav (Bustadoppføringslova § 24. Forbrukarens rett til å halde attende vederlag)
- Reklamasjon: Forbruker mister retten til å gjøre en mangel gjeldende dersom det ikke er gitt melding til entreprenør innen rimelig tid (Bustadoppføringslova § 30. Reklamasjon)