Haugesund er den dyreste kommunen på Haugalandet: - Krevende for mange

Gå til hovedinnhold

Haugesund er den dyreste kommunen på Haugalandet: - Krevende for mange

Det er blitt mye dyrere å være boligeier på Haugalandet. Haugesund er aller dyrest å bo i. Her har bokostnadene steget med 11 prosent på ett år. Utviklingen uroer den lokale distriktslederen i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

KRAFTIG ØKNING: Bokostnadene øker på landsbasis i gjennomsnitt med 12 prosent i år. Den kraftige økningen kommer på toppen av oppgangen på 25 prosent i fjor. -Alvorlig, sier distriktsleder Knut Magnus Haavik i Huseierne.

Av: Kristin Gyldenskog og Birgitte Bay

-Vi ser at mange boligeiere sliter med å få endene til å møtes. Bokostnadene på landsbasis har doblet seg siden 2017, og lønnsveksten holder ikke tritt, sier distriktsleder for Huseierne i Rogaland Nord, Knut Magnus Haavik.

-En økende andel av lønna går nå til å dekke kostnader som ikke kan velges bort uten at det får alvorlige konsekvenser for husholdningen, sier distriktslederen.

Det er store forskjeller mellom kommunene her til lands i hva det koster å bo.

På Haugalandet er det Haugesund som er dyrest med bokostnader på 167.764 kroner i 2024. Nest dyrest er Tysvær med bokostnader i 2024 på 167.139 kroner. Den billigste kommunen i hele Rogaland er Utsira med 139.294 kroner.

 

SJOKK: - Du får et lite sjokk når du får den første regningen for kommunale avgifter! Det sier Stian Henriksen (41) fra Stavanger som kjøpte et hus fra 1970 i januar i år.

-Og når det kommer til betalingen på lånet, så går jo store deler av det faste avdraget til renteutgifter, og lite til å nedbetale det faktiske lånet, fortsetter han.

Henriksen er singel, og har derfor ingen å dele utgiftene med.

 

Bokostnadene fortsetter å øke

På landsbasis økte bokostnadene med 25 prosent i fjor, og i 2024 forventes en økning på ytterligere 12 prosent. Tallene i Bokostnadsindeksen går tilbake til 2010, og for første gang må en gjennomsnittlig norsk boligeier betale over 200.000 kroner årlig for å eie hjemmet sitt.

Bokostnadsindeksen er utarbeidet av analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse for forbrukerorganisasjonen Huseierne og gjelder for en standard enebolig på 120 m2.

Bokostnadsindeksen inkluderer:

  • Rentekostnader
  • Kommunale gebyrer
  • Eiendomsskatt
  • Energikostnader
  • Forsikring
  • Vedlikeholdskostnader

Enslige husholdninger mest utsatt 

Til tross for forventet rentenedgang og foreslått momskutt på vann og avløp, viser prognosene at bokostnadene vil holde seg høye de neste årene. Ikke alle har noen å dele bokostnadene med.

Av 2,6 millioner husholdninger utgjør enslige husholdninger nesten 1,1 millioner ifølge statistikk fra SSB.

-Vi i Huseierne er opptatt av at alle skal kunne bli boende i hjemmet sitt, og ha økonomisk trygghet i hverdagen. Utviklingen i de samlede bokostnadene er alvorlig. Politikerne må ta disse tallene inn over seg, og ikke øke avgiftsbyrden mer enn nødvendig når de lager budsjettene sine, sier distriktsleder Knut Magnus Haavik i Huseierne. 

 

 

Fakta:

Dette kan du gjøre for å få ned dine bokostnader:

Rente: Vær en aktiv bankkunde - prut på renten! Forhandle med egen bank og se om du får bedre vilkår i andre banker.

Strøm: Selve strømprisen får du ikke gjort så mye med, men de fleste av oss har litt å gå på når det kommer til å spare strøm. Bruk strøm når prisen er lavest og sett ned temperaturen. Flere sparetips kan du lese her.

Kommunale avgifter: Hvis du installerer vannmåler kan det gjøre vannet billigere. Forbruksmåler gjør at du bare betaler for vannet du bruker og at det ikke gjøres beregning ut fra boligens størrelse. Dermed kan du få lavere vannregning ved å være litt bevisst.

Forsikring: Prut på forsikringen! Forhandle med eget forsikringsselskap og se om du får bedre vilkår.

Vedlikehold: Energieffektivisering er smart for deg som boligeier. Du får lavere strømregning og bidrar til bedre miljø. I tillegg øker det verdien på boligen din. Varmepumpe, solceller, etterisolering og nye vinduer er tiltak som vil spare deg for penger. Men hva er lurest i din bolig? Se våre råd!