Kristiansand er den dyreste kommunen i Agder: - Krevende for mange

Gå til hovedinnhold

Kristiansand er den dyreste kommunen i Agder: - Krevende for mange

Det er blitt mye dyrere å være boligeier i Agder. Kristiansand er aller dyrest å bo i. Her har bokostnadene steget med 12 prosent på ett år. Utviklingen uroer den lokale distriktslederen i forbrukerorganisasjonen Huseierne. Se tallene for din kommune!

KRAFTIG ØKNING: Bokostnadene øker med 12 prosent i år på landsbasis. Den kraftige økningen kommer på toppen av oppgangen på 25 prosent i fjor. -Alvorlig, sier distriktsleder i Agder Cecilie Thorbjørnsen. 

Av: Kristin Gyldenskog og Birgitte Bay

 

-Vi ser at mange boligeiere sliter med å få endene til å møtes. Bokostnadene på landsbasis har doblet seg siden 2017, og lønnsveksten holder ikke tritt, sier distriktsleder for Huseierne i Agder, Cecilie Thorbjørnsen, og fortsetter:

-En økende andel av lønna går nå til å dekke kostnader som ikke kan velges bort uten at det får alvorlige konsekvenser for husholdningen, sier distriktslederen i Agder.

Det er store forskjeller mellom kommunene her til lands i hva det koster å bo.

I Agder er det Kristiansand som er dyrest med bokostnader på 189.550 kroner i 2024. Nest dyrest er Lillesand med bokostnader i 2024 på 187.368 kroner. Den billigste kommunen i Agder er Bykle med 133.831 kroner.

Se tallene for din kommune nederst i saken!

Bokostnadene fortsetter å øke

På landsbasis økte bokostnadene med 25 prosent i fjor, og i 2024 forventes en økning på ytterligere 12 prosent.

Tallene i Bokostnadsindeksen går tilbake til 2010, og for første gang må en gjennomsnittlig norsk boligeier betale over 200.000 kroner årlig for å eie hjemmet sitt. 

Bokostnadsindeksen er utarbeidet av analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse for forbrukerorganisasjonen Huseierne og gjelder for en standard enebolig på 120 m2.

Bokostnadsindeksen inkluderer: 

  • Rentekostnader 
  • Kommunale gebyrer 
  • Eiendomsskatt 
  • Energikostnader 
  • Forsikring 
  • Vedlikeholdskostnader 

Enslige husholdninger mest utsatt 

Til tross for forventet rentenedgang og foreslått momskutt på vann og avløp, viser prognosene at bokostnadene vil holde seg høye de neste årene. Ikke alle har noen å dele bokostnadene med.

Av 2,6 millioner husholdninger utgjør enslige husholdninger nesten 1,1 millioner ifølge statistikk fra SSB.

-Vi i Huseierne er opptatt av at alle skal kunne bli boende i hjemmet sitt, og ha økonomisk trygghet i hverdagen. Utviklingen i de samlede bokostnadene er alvorlig. Politikerne må ta disse tallene inn over seg, og ikke øke avgiftsbyrden mer enn nødvendig når de lager budsjettene sine, sier distriksleder Cecilie Thorbjørnsen i Huseierne.

 

 

 

Fakta:

Dette kan du gjøre for å få ned dine bokostnader:

Rente: Vær en aktiv bankkunde - prut på renten! Forhandle med egen bank og se om du får bedre vilkår i andre banker.

Strøm: Selve strømprisen får du ikke gjort så mye med, men de fleste av oss har litt å gå på når det kommer til å spare strøm. Bruk strøm når prisen er lavest og sett ned temperaturen. Flere sparetips kan du lese her.

Kommunale avgifter: Hvis du installerer vannmåler kan det gjøre vannet billigere. Forbruksmåler gjør at du bare betaler for vannet du bruker og at det ikke gjøres beregning ut fra boligens størrelse. Dermed kan du få lavere vannregning ved å være litt bevisst.

Forsikring: Prut på forsikringen! Forhandle med eget forsikringsselskap og se om du får bedre vilkår.

Vedlikehold: Energieffektivisering er smart for deg som boligeier. Du får lavere strømregning og bidrar til bedre miljø. I tillegg øker det verdien på boligen din. Varmepumpe, solceller, etterisolering og nye vinduer er tiltak som vil spare deg for penger. Men hva er lurest i din bolig? Se våre råd!