Blomkarse: Vakker, villig og nyttig

Gå til hovedinnhold

Blomkarse: Vakker, villig og nyttig

Store røde, gule og oransje blomster omringet av runde, grønne blader; et friskere syn skal du lete lenge etter. I tillegg kan du spise både blomst, blad og frø.

Blomkarsen er virkelig et fargesprakende innslag i hagen.

Tekst og foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Blomkarsen tiltrekker seg pollinerende insekter, spesielt humler, og den har så flotte farger at man rett og slett blir glad av å se den. Har du ingen hage, men en liten balkong? Så blomkarsen i balkongkassene, og få et frodig og friskt utemiljø!

Humlene elsker blomkarsen, og har masse plass til både "lukeparkering" og helomvending.

Pynter kanter og er vaktmester

Planter du den rundt kanten av et bed, vil du få en lav, avrundet kant som dekker jorden. Men den er også fin å plante rundt, eller innimellom grønnsaker, og mellom bærbusker og frukttrær.

Les også: Bærbusker: Lett å beskjære etter høsting

Eller kanskje du bare skal ha den i krukker på terrassen?

Blomkarsen kan altså spises, den er utmerket som bunndekker, og planter du den rundt grønnsakene vil den skarpe duften holde mange skadedyr unna.

Bladene på blomkarsen står som parasoller, og fungerer godt som bunndekker.

Liker sol, men er nøysom

Blomkarsen trives best i sol eller halvskygge, og jorden bør være veldrenert, men ikke for næringsrik. Litt sliten jord er derfor ingen hindring, og planten er lett å få til.  

Planten er en ettårig urt, men på sensommer/høst kan du plukke av «frukten», eller de store tredelte frøene, tørke dem, og forkultivere dem inne til neste år der det er litt kaldere klima.

Fordelen med å forkultivere frøene er selvsagt at du gir farge til hagen med en gang de settes ut og når det ellers er glissent i bedene, i krukkene eller i balkongkassene.

Les også: Ha basilikum hele året

Planten blir ca. 20 cm høy, men dersom den ikke bindes opp eller vokser opp mot et gjerde eller en støtte av noe slag, vil den spre seg utover med krypende stengler, og forme et lavt, rundt jorddekke. Kryper stenglene dit de ikke skal, er det bare å skyve dem på plass.

Blomkarsen former et lavt, avrundet jordekke, men blir den for stor, kan den bare skyves vekk. 

Ta med barna

De ganske store, ertelignende frøene vil være enkle for barn å så. Og tenk så moro å ha et felles prosjekt!

Barna vil sannsynligvis følge spent med når frøene spirer, og de senere kan plantes ut, for ikke å snakke om når de første blomstene spretter frem.

Frøene er store, lette å finne, plukke og så, også for barna!

Jorden bør være frostfri når de plantes ut, eventuelt kan frøene da også sås rett i jorden.

Les også: Liten balkong? Lag en plantehylle

Blomkarse er også matauk

Blomkarsens blomster og blader har en nokså skarp karse/pepperlignende smak, og de umodne og ikke helt utvokste grønne fruktene har en kraftigere smak enn blomster og blader.

Men hvilke matretter kan man bruke blomkarse til? Vi har funnet frem noen tips!

Blomstene kan du plukke når de nylig har sprunget ut, og for eksempel bruke dem til å pynte salater med. Også bladene kan du bruke hakket i salater, men bruk dem litt forsiktig første gang, da de har en kraftig smak.

Blomstene kan også bli nydelig kake/dessertpynt ved at du lager kandiserte blomster. Da pensler du blomstene med eggehvite, dypper dem i hvitt sukker og lar dem tørke.

Bruker du ikke alle de kandiserte blomstene med en gang, kan de oppbevares i en lufttett boks til senere bruk.

Eventuelt kan du bruke blader og blomster til smørbrød for å piffe dem opp. Opphakkede blader er også godt på retter med egg og kremoster, eller hva med hakkede blomster for et fargerikt kryddersmør?

Spiser du pasta? Da kan du jo lage pesto av bladene? Bland i pinjekjerner, cashewnøtter eller kanskje peanøtter, parmesan og olivenolje, og smak til med salt og/eller annet krydder.

Fruktene (frøene) kan hakkes smått og erstatte for eksempel pepperrot i tartarsaus, men du kan også tørke dem og male dem som en peppererstatning. Eller hva om du sursylter dem? Da blir de nesten som kapers.

Les også: Sommer på balkongen

Etter hvert som kronbladene faller av, vil du finne frøene som du enten kan plukke og bruke i matlagingen, eller tørke for å så til neste år.

Del opp frukten, som vanligvis består av to-tre frø sammen. Skyll dem og legg dem i saltlake over natten. Sil av, fyll dem på flasker med vineddik, og la dem stå i til neste år.

Kanskje syltede blomkarsefrø kan være en gaveidé også?

Har du først hatt blomkarse i hagen, er sannsynligheten stor for at du vil ha mer. Sank frøene, la dem tørke, og så enda flere neste vår.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer