Av: Carsten Henrik Pihl
RENTEBAROMETER: Heller ikke på rentemøtet i desember rørte sentralbanksjef Ida Wolden Bache styringsrenten.
Men hun sa at Norges Bank mest sannsynlig setter ned renten i mars.
Fordelen med at hun nå er så klar er at vi nesten kan være sikre på at renten settes ned i mars.
Sentralbanksjefen er ikke den som kommer med datoer uten å holde dem!
Dessverre sa hun også at renten neppe skal ned så mye som hun tidligere har antydet. Norges Banks prognoser antyder nå en boliglånsrente i 2027 på 4,5 prosent. Rundt 1-1,5 prosentpoeng lavere enn i dag.
Det betyr at du må forberede deg på bokostnader som holder seg høye.
Boligeiere kan likevel ikke regne med å få mye mer å rutte med i 2025. Grunnen er at de andre bokostnadene som kommunale avgifter, forsikring og vedlikeholdsutgifter stiger.
RENTEKOMMENTAR: Huseiernes leder for politikk og samfunn, Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om bankmarkedet i januar 2025.
Bytt bank, spar penger!
Men du kan få ned renten på boliglånet ditt selv om Norges Bank ikke setter ned renten.
Huseiernes rentebarometer for september viser at det er rundt et prosentpoeng forskjell mellom Himla som er rimeligst og Sparebanken Vest som har den dårlige listeprisen.
Det er en stund siden forrige renteheving, og erfaringsmessig er det da større prutningsrom hos de ulike bankene.
Sjekk rentebarometeret, og se om du kan bytte bank! Eller i det minste prute på renten hos den banken du allerede har. Du kan i mange banker få en bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.
Ved å bytte bank eller prute ned renten et halvt prosentpoeng kan du spare to rentehopp - eller rundt 11.000 kroner i året etter skatt på et lån på 3 millioner kroner. I en stram husholdningsøkonomi er det veldig gode penger å ta med seg!
Les også: Ny utlånsforskrift - du trenger mindre for å låne i 2025!
Slik går du frem for å prute:
Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.
Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.