Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne
Nå i de første ukene av 2022 har norske banker meldt om rekordresultater og store overskudd. Til tross for korona og harde tider for mange næringer tjener bankene penger.
Og det som skaffer gode penger i bankenes lommer er boliglånskundene.
Utnytter rentehevinger
En annen ting som kommer frem i tallene og avisoppslagene er at bankene utnytter uroligheten med rentehevinger til å prise opp lånene enda mer.
De øker altså fortjenesten sin uten at kostnadene har gått opp.
Dette sa DNB-sjef Kjersti Braathen til i næringslivsavisen E24 tidligere denne uken:
– Det er den finansielle effekten på DNB ved at vi, som følge av at rentene justeres, justerer prisene våre. Så treffer det litt ulikt i de ulike segmentene, sa DNB-sjef Kjerstin Braathen til E24 da hun forklarte hvordan hvert av rentehoppene i fjor høst fører til 1,5 milliarder (!) i økte inntekter for Norges største bank.
Det hun altså sier er at DNB bruker renteoppgangen til å ta seg bedre betalt fra en del lånekunder. De setter altså opp renten mer enn den kostnaden de har på lånene sine.
Les også: Så mye egenkapital trenger du i 2022 når du skal kjøpe bolig
Ta ansvar, bytt bank!
Det er bare du som kan sørge for at renten din går ned:
- Sjekk rentebarometeret under.
- Se hva andre banker kan tilby deg.
- Ta en telefon til banken for å prute på renten. Fortell at du vet du kan få bedre betingelser andre steder - det pleier å hjelpe.
- Hvis ikke: Bytt bank!
Det handler om hjemmet ditt!
Medlemmer i Huseierne får:
→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter
Bli en trygg boligeier for 639 kroner i året!
Rentene går opp - før rentehevingen
Norges Bank har varslet ny renteheving ved rentemøtet 24. mars. Da settes antakelig renten opp med nye 0,25 prosentpoeng. Det vil si at renten har økt med 0,75 prosentpoeng siden rentehevingene startet i september i fjor.
Bankene har seks ukers varslingsfrist, det vil si at du må vente deg dyrere boliglån fra starten av mai.
RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om boliglånsmarkedet i februar 2022.
Tar du en titt på rentebarometeret under, vil du se at rentene for de beste lånene har økt noe. Himla, banken på toppen av rentebarometeret, har økt rentene siden januar-barometeret. Men det var ventet - i og med at Himla ikke hadde økt rentene etter rentehevingen i desember.
SE DETALJER: Husk at du kan se detaljene om de ulike bankene og hvor mye renten er endret ved å holde muspekeren ved å trykke på søylene til den enkelte banken i grafene. Da ser du blant annet hvor mye bankene har hevet renten siden renteoppgangene startet i september.