7 tips til mest mulig effektiv bruk av varmepumpa

Gå til hovedinnhold

7 tips til mest mulig effektiv bruk av varmepumpa

Dere har sikkert hatt diskusjonen flere ganger hjemme, nemlig om varmepumpa skal stå på oppvarming, kjøling eller auto. For er det kjempedyrt å bruke varmepumpa som aircondition, og skal pumpa bare stå på auto året rundt?

FORVIRRENDE? Varmepumpa har mange symboler og instillinger, så det er fort gjort å miste motet og bare sette den på auto. Men det er enklere enn du tror å lære seg noen små triks som gjør at du får utnyttet varmepumpen din maksimalt - både med tanke på komfort og økonomi. 

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Varmepumper er i teorien veldig enkle i bruk, men likevel så er det mange misforståelser der ute når det kommer til hvordan man utnytter den mest mulig effektivt.

Uansett hva slags varmepumpe og merke du har, så er symbolene på fjernkontrollen stort sett de samme.

Men skal sola på når sommeren er der, og snøkrystallen brukes på vinteren – eller var det egentlig motsatt?

Her får du syv kjappe tips til hvordan du kan utnytte varmepumpen best mulig, som forhåpentligvis er så enkle at du husker dem etter å ha lest ferdig saken.

 

1. Auto

Auto-symbolet er pilene som følger hverandre i ring eller i firkant, og er ofte første symbol i rekka på fjernkontrollen. Mange tenker derfor at dette er den foretrukne innstillingen året rundt, for her kan du vel ikke bomme. Like så greit å bare lære seg det med en gang, auto innebærer at pumpa automatisk styrer om den skal kjøle eller varme. Veldig praktisk tenker du kanskje, men det har sine klare ulemper. Hvis du for eksempel har pumpa på auto og 23 grader, så vil den begynne å kjøle når du fyrer i peisen og varmen stiger. Åpne balkongdører og vinduer kan også bidra til at pumpa hele tiden prøver å justere temperaturen. Sett heller alltid varmepumpa i det modus du vil ha den i, da får du mest stabil temperatur.

 

2. Varme

Varmemodus er illustrert med en sol, og betyr ikke sommerdrift som mange tror. Solen bruker du når du skal varme opp rommet eller etasjen, så denne funksjonen er smart å bruke når gradestokken begynner å krype nedover igjen til høsten og vinteren. I motsetning til i eksemplet over, så starter ikke pumpa å kjøle hvis man når ønsket temperatur på 23 grader, den bare slutter å varme. Synker temperaturen så sørger termostaten for at pumpa likevel holder innetemperaturen jevn. Ha aldri pumpa på auto, da den kan begynne å motarbeide annen oppvarming som vedfyring og panelovner ved å sette i gang automatisk kjøling.

 

3. Kjøle

Kjølemodus er ofte illustrert med en snøkrystall, og er perfekt modus for pumpen vår og sommer når solen står på. En god regel på sommerstid er å ta i bruk all solskjermingen, fordi da fjerner du mye av varmen fra solinnstrålingen. Bare der vil du spare deg fra en del tette varmegrader når du kommer hjem fra jobb. Når du skal kjøle må du også huske å lukke dører og vinduer, for å kjøle for kråka er like meningsløst som å fyre for kråka. Og husk at pumpa har termostat, så du trenger ikke å stille inn pumpa på mye lavere temperatur enn du vil ha fordi du ønsker rask nedkjøling.

 

4. Vifte

Viftefunksjonen betyr stort sett at pumpen verken varmer eller kjøler, men bare sirkulerer luften. Men det å øke viftehastigheten til maks, særlig på natten, er et godt triks for å spre kulden og varmen – alt ettersom når på året det er snakk om. Kjølig luft spres mindre effektivt enn varm luft, så det å øke viftehastigheten når varmepumpen settes i kjølemodus er veldig smart. Så selv om du kanskje bruker stillemodus på pumpen en del eller har innbilt deg at høy vindhastighet på pumpa suger strøm, så stemmer altså ikke det. Motoren som driver innedelen i varmepumpa di bruker minimalt med strøm, så ikke vær redd for å bruke vifta.

 

5. Alltid på eller skru av?

En annen ting som er mye diskutert, er hvorvidt det er smart å for eksempel skru av pumpa helt når strømprisen er kjempehøy, når du sover, er på jobb eller når man skal reise bort. Men det er faktisk ikke anbefalt å slå av pumpa for å spare strøm, ekspertene fastholder at varmepumper er mest effektive når de kan jobbe jevnt uten for høy belastning – særlig gjennom oppvarmingssesongen. Så ha heller på varmepumpa hele tiden, og juster temperaturen opp eller ned. Hvis du senker temperaturen for kraftig, så kan vinningen fort gå opp i spinningen når huset våkner til liv og varmepumpen må jobbe for full maskin med å få opp igjen temperaturen.

 

6. Rengjør filtrene jevnlig

En av de vanligste feilene når varmepumpen fungerer dårlig eller slutter helt å fungere, er faktisk manglende vedlikehold fra eierens side. Mange glemmer å rense luftfiltrene på innedelen, eller er rett og slett ikke klar over at man skal gjøre dette selv. Når man ikke gjør denne enkle støvsugingsjobben med jevne mellomrom, helst hver fjerde uke, vil støvet samle seg raskt. Mye støv gjør at pumpen må bruke mer kraft for å trekke luft inn, samtidig som støvet samler seg i maskineriet. Støvet påvirker viftetrommelen på innsiden av pumpa, som igjen vil slite med å få kastet ut igjen luften. Du vil bruke mer strøm, samtidig som du kan oppleve at pumpa ikke klarer å oppnå eller opprettholde riktig temperatur. Utedelen bør også kontrolleres jevnlig ved å fjerne blader, snø og annet som stenger for lufttilførselen til pumpa. Det er viktig at utedelen har fri tilgang til luft.

 

7. Service

Selv om du er flink å rengjøre filtrene selv og passe på, så skal pumpen ha service med jevne mellomrom for å fungere optimalt. Hvert andre til tredje år er anbefalt. Ofte venter man med å bestille service til pumpen begynner å streike eller lage ulyder, og da kan det være for sent. Støv og skitt er varmepumpens største fiender, og derfor er service med vask og rens av utilgjengelige områder på både inne- og utedelen så viktig.

 

Dyr luksus å bruke den til kjøling?

Hvor mye strøm pumpa trekker er avhengig av eksempelvis utetemperatur, hvor varmt det er inne og hvor stort området som skal kjøles er.

Mange kvier seg for å bruke varmepumpa til kjøling på varme dager, nettopp fordi de frykter høy strømregning. Men det å kjøle ned er mye billigere enn å varme opp.

Ved kjøling er det gjerne mindre forskjell på ute- og innetemperatur, noe som gjør varmepumpen mer effektiv enn hvis den skal gi 20 grader inne når det er 20 minusgrader på utsiden.

Det er altså en seiglivet myte at det er så dyrt å bruke varmepumpa til kjøling om sommeren.

250 kroner for behagelig innetemperatur

Et enkelt eksempel som Norsk varmepumpeforening opererer med, kan illustrere hva kjøling en varm sommer koster.

En varmepumpe bruker mellom 200 og 1200 Watt, men ved kjøling bruker den ofte rundt 400 Watt i timen i gjennomsnitt.

Sett at den står på kjøling 10 timer om dagen i 60 dager, så blir det et forbruk på 4 kilowattimer i døgnet – altså totalt 240 kWh for hele perioden.

Snittprisen på strøm i NO1 denne uken har vært på 107 øre/kWh. Det innebærer at det ikke vil koste mer enn ca. 250 kroner å kjøle ned hjemme med varmepumpa i hele denne perioden.

Med andre ord så kan du trygt bruke varmepumpa di til å kjøle deg ned innendørs i sommer når det blir for varmt i solveggen ute.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer