Takfornying: Er det bare tull?

Gå til hovedinnhold

Takfornying: Er det bare tull?

Stadig flere bedrifter tilbyr såkalt takfornying. Noen lover at tiltaket vil forlenge levetiden til taket ditt med 20 år. Det er tull, hevder Sintef Byggforsk og Gjensidige Forsikring.

Takfornying et kosmetisk inngrep

Reklamen snakker til lommeboken og til vår estetiske sans. En av reklametekstene lover at taket blir like pent og holdbart som den dagen det var nytt. Men her snakkes det altså om takkledningen, og ikke selve takkonstruksjonen. I neste øyeblikk sier reklamen at takfornyingen vil gi boligen et bedre helhetsinntrykk og øke dens verdi. Til sist blir man fortalt at man sparer penger. Gjør man egentlig det?

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig, medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund. Visste du at medlemmer får gratis økonomisk, juridisk og teknisk rådgivning om boligrelaterte spørsmål?

- Vedlikehold av tak er som vedlikehold av husets vegger. Veggene vasker og maler vi for at de skal holde seg fine, taket vasker vi, sier seniorforsker i Sintef Byggforsk, Trond Bøhlerengen.

Hva er takfornying?

Arbeidet de fleste bedrifter tilbyr går ut på å grundig rengjøre taket for skitt og mose med høytrykkspyler. Deretter tilbyr enkelte påføring av et impregneringsmiddel, eventuelt etterfulgt av maling av taksteinen.

- Å holde taket sitt fritt for mose og skitt er noe alle burde gjøre, det er normalt vedlikehold, sier seniorforskeren.

Les også: Så lenge bør taket vare

Kan skape problemer

Han er veldig skeptisk til takfornyingstrenden som han frykter kan gjøre ting verre for huseier. Å påføre noe på taksteinen har som regel lite for seg mener han, selv om han ser nytten hvis man kan utsette omtekking av taket fordi det blir penere.

- Det som er viktig på et tak er at sløyfer og lekter under taksteinen er fine, sier han.

Konstruksjonen gir feste til taksteinen og sørger for luft mellom undertaket og overtaket. Hvis denne konstruksjonen har råte, vil det kunne føre til at undertaket blir utett.

Ikke teknisk dokumentert

Bøhlerengen etterlyser teknisk dokumentasjon på at takfornying faktisk kan være nyttig utover å være kosmetisk, og stiller spørsmålet om produktene faktisk har de egenskapene man påstår. Usikkerheten om hvor "lenge" en slik behandling varer er stor, og det ser altså ikke ut til at det finnes noen form for dokumentasjon på varigheten av en slik behandling.

- Påføring av impregnering og maling vil selvsagt kunne gi et bedre utseende en kort periode, men det slites fort. Det kan også bli avskalling. Dermed får man ytterligere vedlikeholdsbehov, understreker Bøhlerengen, og føyer til at takstein allerede har en lang levetid hvis taket er vedlikeholdt på skikkelig vis.

Hos Gjensidige forsikring er kommunikasjonsdirektør Bjarne Rysstad klar i sin tale når han understreker at det er tull å tro at takfornying forlenger takets levetid. Han legger til at dette kanskje kan hjelpe takstein som nærmer seg «best før» eller «siste forbruksdag» å holde ut litt til.

- Ofte er det undertaket, eller undertaksbelegget avhengig av type undertak som går ut på dato først, og ikke den ytre tekkingen, sier han, og legger til at ved omlegging av skifertak så gjenbruker man i stor grad skiferen fordi denne kan ha en enormt lang levetid.

Behovet for omlegging vil komme fordi man må bytte undertak, sløyfer, lekter og andre beslag rundt pipe og lignende.

Blikkenslagermester Kasper Kaarbø har sett mange tak og er enig med Rysstad.

- Dette blir som å male på rust eller kjøpe et luftslott, mener han.

For å understreke at takkledningen som regel er god nok, forteller han at for de fleste teglsteinskledde tak som omlegges vil taksteinene brukes om igjen.

- Takstein er ikke vanntette, de er vannavisende, presiserer han.

Blikkenslagermesteren ser at det prismessig er fristende for folk å male betongstein som ofte blir blass og oppleves som skjemmende.

Rysstad i Gjensidige presiserer at forsikringsselskapet har tegningsregler for hvor gammelt et tak kan være for at et hus skal få Hus Pluss-forsikring som dekker vannskader etter lekkasje fra tak.

- I disse reglene aksepterer vi ikke takfornying som at taket er nytt, det vil si at vi vurderer tak med og uten takfornying på samme måte, understreker han.

Hvordan forsvares takfornying?

Daglig leder Dag Anders Rasmussen i Norsk Takfornying Gruppen vil ikke ta på seg arbeider med ståltak med plastisolbelegg fordi det flasser. Sandblåse gjør han ikke fordi han da vil ødelegge skruer og pakninger som holder taket tett. Han rører heller ikke shingeltak. Takstein derimot vil han gjerne behandle.

- Vi mener denne behandlingen gir en økt levetid til taksteinen, sier han.

Han presiser at han ikke mener at det gir lengre levetid til selve taket.

- Det er jo undertaket som skal holde taket tett, sier han.

Derimot mener han at takets utseende har mye å si både for boligens utseende og verdi.

- Når taksteinen blir blass og stygg, vil en slik behandling gjøre at taket ser nytt ut, sier han, men innrømmer likevel at det i hovedsak er kosmetisk.

Det er ikke Vegard Furhovden i Takfornying AS enig i.

- Vi gir en gratis og uforpliktende befaring med en forenklet taksjekk for å avdekke undertakets tilstand, sier han.

Han påpeker at det er meningsløst å fornye taksteinen hvis undertaket har behov for å utbedres. Etter befaringen sender han et skriftlig tilbud til kunden. Når kunden godtar tilbudet, foretar han en ny og utvidet taksjekk før arbeidet starter.

- Vi dyprenser taket med høytrykksspyler før vi påfører en impregneringsveske som styrker betongssteinen og gjør den vannavisende med diffusjonsåpning. Til slutt påføres Drywood taksteinmaling med 500 my tykkelse, forteller han.

Han viser også til at produktet Rooftect paint som brukes til takfornyingen er dokumentert i en ytelseserklæring fra Kontrollrådet for betong.

I Kontrollrådet for betong bekrefter Jan Karlsen at de har sertifisert firmaet Maynor AS for dette produktet.

- Men Kontrollrådet har ikke utarbeidet eller har ansvar for informasjonen i Ytelseserklæringen, dette ansvaret ligger ene og alene på produsenten av det aktuelle produktet, forteller Karlsen.

Furhovden i Takfornying AS utsteder et garantiskjema og 10 års garanti på jobben som er utført. I tillegg opplyser han at bedriften har et garantifond som skal dekke bedriften økonomisk ved behov.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer