Slik skal du måke snø

Gå til hovedinnhold

Slik skal du måke snø

Uten trening kan måking gi deg store plager. Med rett teknikk slipper du unna vondt etterspill.

 


- Det kroppen tåler dårligst er mye statisk belastning og uvant aktivitet. Snømåking er en repeterende bevegelse som man gjør mange ganger, og som i tillegg er noe man ikke gjør mange ganger i året, sier spesialist i manuellterapi og leder på NIMI spesialsenter, Frode Hilde.

- Rent teknisk er kombinasjonen med rotasjon og fremoverbøy en bevegelse ryggen tåler dårlig. Når en slik kombinasjon skaper problemer bør man prøve å luke ut en av disse faktorene, og da er det lettest å sikre strak rygg. Deretter kan man heller rotere litt i det man lemper snøen bort, sier han.

For å ikke belaste kroppen for hardt når man skal ut å måke bør man ifølge Hilde først og fremst varme litt opp og ta på seg varme klær. Deretter bør man veksle på hvilket grep man bruker, til hvilken side man kaster snøen og man bør ikke holde på i mer enn 15 minutter i strekk. Deretter bør man ta en liten pause på fem til ti minutter og gjøre noe annet, for deretter å gå på igjen.

- I tillegg er det viktig, særlig med våt snø, at man ikke tar for mye på skuffen eller spaden av gangen. Her blir det snakk om lange vektarmer og store krefter, så det trenger ikke være mye våt snø skuffen før det kan bli for stor belastninger på kroppen, advarer han.

 

Måketrening


Fysioterapeut ved Olympiatoppen, Erik Iversen, sier det dessverre finnes lite dokumentasjon på hvordan man kan unngå å pådra seg belastningsskader når man skal ut å måke snø.

- Man kan jo se helt klare paralleller til det å gjøre markløft i idretten vektløfting, men du har i tillegg en rotasjonsbevegelse i rygg og mageregion som gjør denne typen arbeid farlig for ryggen, sier han.

Iversen poengterer at utrente personer som skal ut å skuffe snø en halvtime uten noen forberedelser i forkant er særlig utsatt.

- Å skuffe snø kan være ekstremt hardt arbeid. Mangler du grunntrening opplever du helt sikkert å få samme type vondt i ryggen som du får når du skifter dekk på bilen, sier Iversen.

For å styrke mage, buk og ryggregionen er det viktig å trene alle musklene som sitter i området.

- Prøv å ikke trene på isolerte muskler, altså at man trener først ben, så armer, så rygg og så mage. Dette gjør du best ved å ”gjøre ting” or eksempel å gå i trapper, bære handleposer og liknende. Lar du være å ta snarveier ved å bruke hjelpemidler ligger det ofte god trening i det. Bruk også din egen kropp. Armhevinger, mageøvelser, ryggøvelser og normale øvelser man forbinder med god gammel linjegymnastikk. Dette er enkle øvelser som ikke krever annet enn deg selv og litt plass. Jobb med flere muskelgrupper samtidig. Ben og kropp på samme tid, sier han og anbefaler for eksempel langrenn som en glimrende treningsform for hele kroppen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler