Høstsjekk for hus og hage

Gå til hovedinnhold

Høstsjekk for hus og hage

Vinteren står for døren. Tar du en runde og sjekker hus og hage er du godt forberedt på den fine, kalde tiden.

Løvet har falt av trærne, dagene er merkbart kortere og kulda har satt inn over store deler av landet. Hagesesongen er definitivt over, men en siste runde utendørs for å sjekke at alt er som det skal før snøen faller, vil kunne spare deg for bekymringer gjennom vinteren og til våren. Og når du først er i gang – gå inn etter runden i hagen og sjekk innendørs, også.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Utekrana

Har du husket å skru av utekrana? Vannlekkasjer på grunn av frost har kostet 500 millioner kroner på snaut tre år, viser tall fra forsikringsbransjen. Kuldevinteren 2009/2010 var det foreløpig verste året: Da var det frostskader for rundt en milliard kroner.      

Den aller enkleste form for forebygging er å skru av vanntilførselen til utekrana.

- Dette er en klassiker! Hvert år har vi skader fordi folk glemmer dette, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If. Han minner om at du ikke bare bør stenge vanntilførselen, men også sørge for å tømme krana, altså la vannet renne til det slutter, for å være sikker på å unngå frostsprengte rør i utekrana til vinteren.

 

Rister og nedløp

Du har kanskje raket hagen fri for løv, men har du husket å sjekke rister og nedløp på eiendommen? Når snøen smelter til våren blir vannmengdene store, og dersom vannet ikke finner riktig vei ned i avløp og dreneringskanaler, vil det kanskje ta veier du ikke ønsker, for eksempel til grunnmuren hvis du ikke har godt nok fall fra husveggen. Mange har asfaltert helt inn til husveggen, og er slik ekstra utsatt dersom fallet fra veggen ikke er ivaretatt godt nok. Et godt tips er å ta turen ut når det regner i høst og sjekke hvilke veier vannet tar.

Husk også å rense takrennen. 

 

Krukker og potter

Blomster og planter i krukker og potter er populære innslag i både store og små hager, samt på balkongen. Husk at disse lett kan sprekke i vinterkulden dersom de inneholder våt jord som utvider seg når den fryser. Har du ikke planter som skal overvintre i krukken, kan du fjerne jorden og legge den i komposten sammen med annet blandingsavfall fra hagen, og dermed gjenbruke den senere. Dreneringslaget kan du la ligge i potten, men husk å tømme det for vann.

Har du planter som skal overvintre i krukkene, har Norges største hageblogg, Moseplassen, følgende råd: Sett plantene i en mindre potte inni krukken, eller ha et par lag med bobleplast på innsiden av potten, slik at jorden kan utvide seg mot den.

Sett krukkene inn i uthus eller utebod eller dekk dem til på en måte som gjør at de ikke fylles med vann. Sett dem på klosser så de ikke fryser fast i bakken.

 

Trampolinen

Har du trampoline i hagen? Husk at duken virker som et segl når det blåser.

- For noen år tilbake hadde vi en sak der en trampoline i fritt svev forårsaket skader på tre nabobiler. Så vidt jeg vet har naboene i dag et godt forhold, men det er ikke sikkert alle er like heldige med sine naboer, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If. Han oppfordrer alle til å ta duken av trampolinen i vinter, slik at vinden ikke farer av gårde med den.

 

Tak og kjeller

En høstregnværsdag er en god dag for å sjekke dreneringen og eventuelle lekkasjer på taket. Antydninger til problemer nå bør du ta tak i – slik at du er sikret når snøsmeltingen kommer i gang.

- Med regn og vind ser du hvor taket har problemer, sier Kolbjørn Mohn Jensen i en av Astma- og allergiforbundets nye videoer om fukt og inneklima i boliger. Han anbefaler alle å ta en tur på loftet og sjekke himlingen for mørke flekker og misfarging når det regner, for å oppdage eventuelle problemer med lekkasjer så tidlig som mulig.

Å sjekke dreneringen på dette tidspunktet er også en fordel.

- Har du en eldre kjeller, så se etter fargeendringer på grunnmuren, oppfordrer Jensen. Undersøkelser viser at ny drenering ligger langt nede på nordmenns oppussingsliste. De fleste av oss drømmer om nytt kjøkken fremfor ny drenering. Klimaendringene er imidlertid med på å gjøre drenering til noe de fleste av oss blir nødt til å ha et mer aktivt forhold til for å unngå fukt- og råteskader fremover. 

 

Skadedyr

Mus og rotter er ofte på utkikk etter mat og ly om høsten. En rotte trenger en åpning på ca. 12 millimeter for å komme seg inn et sted, mens mus ikke trenger mer enn 6-7 millimeters åpning for å smette inn i hus og hytter. Det beste tiltaket mot gnagerne er å tette alle sprekker og åpninger.

Når vi er inne på skadedyr kan det også være greit å sjekke at du ikke har hatt gjester med hjem i kofferten i sommerferien. Norsk Hussopp Forsikring melder at vi er inne i høysesongen for veggedyr her i landet. Mange bruker litt tid på å innse at det ikke er myggestikk de våkner med om morgenene.

Veggedyrene er veldig overlevelsesdyktige, og kan gjemme seg i madrassen, sømmer i madrassen og sprekker i rammeverket på sengen.

- Noen ganger kan man også se de største dyrene, eller man finner mørke ekskrementflekker på madrass eller på sengeramme, sier Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler