Frisk opp terrassen før sommeren

Gå til hovedinnhold

Frisk opp terrassen før sommeren

Begynner terrassen å se litt sliten ut? Om du må skifte ut bordene, eller om du kan pleie de som ligger der, kommer an på hvor skadde de er.

Terrasse

Terrassen utsettes for sterke påkjenninger fra sol og nedbør, som gjør at den eldes raskt om man ikke pleier den jevnlig.

Sliten terrasseJULING: Terrassen får litt juling av stadig oppfukting og uttørking. - Terrassen får litt juling av vær og vind. Stadig oppfuktes den av nedbør, for så å tørkes ut av sola.  Den er utsatt på en helt annen måte enn veggen, som får mye mindre påkjenning. Særlig solens UV-stråler tærer på terrassen, og den vil dermed også trenge løpende vedlikehold på en annen måte enn husveggene. Det sier forskningsleder Per Otto Flæte på Norsk Treteknisk Institutt.

Hus & Bolig har tatt kontakt med Flæte for å få ekspertråd: Hva gjør man med en terrasse som dukker sliten frem fra snøen om våren – kan den bli bra igjen? Svaret avhenger av hvor slitte materialene er.

- Trevirke kan flise seg opp, og dersom du har fått mye sprekker i terrassen blir den jo ikke så god å gå på, i hvert fall ikke med bare føtter. Da må du antagelig skifte ut bordene, eller bytte ut de som er slitt, sier Flæte.

Ikke medlem? Bli medlem i Huseierne og få fem årlige utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff!

Snu terrassebordene?

Han anbefaler ikke «sparemetoden» å løsne bord for bord, snu dem, og feste dem opp-ned.

- Det høres fryktelig arbeidskrevende ut. Jeg ville kvidd meg for en sånn jobb. Ofte sitter disse skruene grassalt hardt. Jeg vil også tro at når du først har fått skrudd ut skruene, ødelegger du litt av holdet når du skal skru på nytt. Jeg synes det høres ut som man vil miste feste av en slik måte, sier Flæte.

Vanlige trykkimpregnerte terrassebord ligger såpass rimelig i pris at dersom man først tar seg jobben med å løsne de gamle, bør man heller unne seg nye, mener Flæte. Også produktsjef Lars Gulbrandsen i Bergene Holm holder en knapp på nye materialer. Det er vanskelig å treffe de gamle skruhullene akkurat, og om man ikke gjør det bli resultatet rimelig halvveis.

- Vanlige trykkimpregnerte terrassebord er rimelige. Når man først gjør et såpass omfattende arbeid, bør man unne seg nye materialer, sier han.

Slipe?

Er terrassen oppsprukket og stygg kan det være en løsning å slipe overflaten.

- Trykkimpregneringen går helt inn til kjerneveden, så det er ingen fare for at man sliper av impregneringen. Sliping kan gi gode resultater dersom du har småsprekker i treet. Det blir visuelt penere, sier Gulbrandsen.

Men spiker eller skruer gjør slipingen risikabel. Alt må bankes eller skrus godt nedi før man starter. På en terrasse av en viss størrelse er det heller ingen småjobb å slipe. Er slitasjen stor, vil ikke resultatet stå i forhold til arbeidet. Da er det bedre å bytte bord. 

Vask

- Det enkleste du kan gjøre for å freshe opp terrassen er å gi den en skikkelig vask. Bruk skikkelig terrasserens og også gjerne treoljefjerner så du få bort alt av rusk og rask. Da kan du kanskje bare slipe noen områder – og så er alt klart for ny overflatebehandling, sier Gulbrandsen.

Vasking kan også hjelpe hvis treverket «loer».

- Dersom du la ny terrasse forrige sommer, og det har gått et års tid, begynner den kanskje å «loe» til våren. Det skyldes at UV-strålene har brutt ned et lite lag av trevirket og løsnet noen fibertråder på overflaten. På ubehandlet tre gjentar dette seg år etter år. Da må man vaske over for å få vekk «loet», forklarer Flæte ved Treteknisk.

Ikke ødelegg fibrene

Det finnes ulike terrassevaskere på markedet, men en kost, vann og såpe er egentlig det beste.

- Terrassevaskere med roterende børster ville jeg ikke brukt. De ødelegger fibrene. Zalo eller terrasserens og en piassavakost fungerer fint. Når man har fått det rent kan man gå på med olje, beis eller hva man nå foretrekker, sier Carina Isager Peters, som jobber på byggeservice-avdelingen på Montér Stabekk.

Når vårsesongen er i gang får hun ofte spørsmål om terrasse fra kunder som vil bygge selv eller fornye den gamle. For dersom bordene er svært slitt og flisete å gå på, eller morkne, hjelper verken vask, sliping eller olje. Da må det nye bord til. Det mange lurer på, er hva slags materiale de bør velge. De fleste av oss ønsker minst mulig vedlikehold, men vi vil også ha lav pris.

- Flesteparten ender opp med de vanlig impregnerte terrassebordene. De er svært prisgunstige. Men om jeg får anbefale noe vil jeg trekke frem Kebony furu. Den er vedlikeholdsfri, men blir grå. En del ender opp med dette på hytta, der man kanskje ikke er så ofte og i hvert fall ikke vil ende opp med å beise og olje hele ferien mens man er der, sier hun.

Dette bør du gjøre med terrassen før sommeren

  • Vask godt. Bruk vann, zalo eller terrasserens og en piassavakost. Unngå høytrykkspyler og maskiner med roterende børster. Dette fliser opp treverket.
  • Sjekk overflaten. Er det lenge siden du beiset eller oljet? Beis er som solkrem for terrassen; den gjør at solens UV-stråler ikke trenger inn og ødelegger det naturlige bindemiddelet i treverket. Olje er ikke like effektivt mot sol, men beskytter godt mot regn.
  • Hvor ofte du må beise vil variere etter påkjenning, men de fleste anbefaler minst hver tredje år. Olje må gjerne gjøres litt oftere.
  • Pass på at bordene er ordentlig tørre når du skal beise. Og husk å sjekke værmeldingen, så du ikke blir overrasket av regn samme kveld som du har beiset, da blir resultatet skjoldete og stygt.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler