Forsikringen dekker ikke taklekkasje

Gå til hovedinnhold

Forsikringen dekker ikke taklekkasje

Det blir stadig oftere styrtregn, og i følge Meterologisk institutt kan vi forberede oss på at dette blir normalt i fremtiden.. Stoler du på at forsikringen skal dekke skadene kan du gå på en stjernesmell.

Store nedbørsmengder vil være utfordrende for dagens huskonstruksjoner. I fremtiden vil det også være ekstra viktig å følge med på taket sitt. Dersom taket ditt er lekk, dekker nemlig ikke forsikringen dette. Du er selv ansvarlig for oppfølging og vedlikehold av taket slik at du ikke får skader.

- Normalt vil ikke slike skader du beskriver være dekket.  Det vil si at selve utettheten eller problemet i taket ikke dekkes av forsikringen gjennom forsikringsselskapet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If.

270 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Altså vil ikke selve lekkasjen være dekket av selskapet. Alle huseiere er selv ansvarlig for dette, og dette gjelder også i sameier hvor man har felles forsikring. Disse forsikringene dekker heller ikke taklekkasje.

- Derimot vil innvendige følgeskader, altså vann som renner inn og skader inventar som er lagret på loft og andre innvendige bygningskomponenter, være dekket, forteller Berge.

Et raskt søk på avtalene hos de største forsikringsselskapene i Norge viser at det er de samme vilkårene som gjelder. Ingen dekker selve lekkasjeskade, kun følgeskaden. Det betyr at det kan koste deg dyrt å neglisjere takets tilstand.

Er du usikker, bør du ta kontakt med ditt forsikringsselskap.

Mer trøblete vær i fremtiden

I Norge har Meteorologisk institutt de siste 100 årene observert en temperaturøkning på cirka én grad, og en generell økning i nedbør på cirka 18 prosent . For fremtiden viser klimaprojeksjoner at vi kan forvente fortsatt økende temperatur og nedbør i hele landet gjennom hele året.

Nordmenn må også forberede seg på flere episoder med kraftig styrtregn i framtida, og på at nedbør-intensiteten i slike episoder vil øke. Om sommeren kan det bli større svingninger mellom tørre og varme perioder, og kaldere vær og perioder med styrtregn. Disse svingningene og raske væromslag kan potensielt gjøre mye skade. 

Sammenligner man med perioden 1971 til 2000 er intensiteten i kraftig styrtregn beregnet å øke med omtrent 20 prosent fram til midten av århundret, og med rundt 40 prosent fram mot slutten av århundret.

Styrtregn defineres som kraftig regn med varighet på tre timer eller kortere. Økningen blir størst for de korteste varighetene og den mest intense nedbøren, ifølge Meteorologisk Institutt.

Sjekker aldri taket

I en tidligere undersøkelse Yougov har gjennomført for Icopal, opplyste hele 90 prosent av nordmenn at de vet at det er viktig å sjekke taket ved kjøp av ny bolig. Likevel har over halvparten av de spurte ikke sjekket hustaket sitt de to siste årene. Mange har aldri sjekket taket i det hele tatt. Dermed er det mange huseiere som er lykkelig uvitende om hvilke mulige problemer de har på taket sitt.

I følge fagfolk bør man sjekke hustaket to ganger i året - før høststormene og etter vinteren. Det er en god investering å forsikre seg om at taket er i god stand før høsten kommer med vind og ruskevær.

- Løv, kvister og skitt kan tette takrenner og utvendige nedløp og føre til at vann trenger inn i boligen og gjøre skade. Takpapp som har løsnet eller ødelagte takstein bør også skiftes ut, sier prosjektleder Kent Rune Løkken i Recover Nordic.

Han oppfordrer alle huseiere til å ta en tur opp på taket eller få noen profesjonelle til å gjøre det.

- Ofte er det et trist syn som møter oss på oppdragene. Et tak kan ha lekket i lang tid før eieren oppdager det. Da kan det være for sent å redde taket, og hele taket må byttes. Når høsten er der, og vinden hviner rundt hushjørnene, kan det ofte være for sent. Den beste tiden for en taksjekk er nå, sier han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer