Fjern mosen på taket

Gå til hovedinnhold

Fjern mosen på taket

Mose irriterer mange med hus og hage. Men takmosen kan knekkes på flere måter.

EFFEKTIVT: Mose på taket kan fjernes på ulike måter. Takrenovering.no tilbyr høytrykksrens med kokende varmt vann. Foto: Takrenovering.no.

 

En mosegrodd plen, eller et hustak som sakte, men sikkert blir overtatt av mose, er noe mange kjenner til. Det finnes over 1 000 mosesorter i naturen vår, og de fleste av dem har vi et godt forhold til. En mosedekt skogbunn er et vakkert syn på en skogstur, men når mosen overtar den hardt opparbeidede plenen din er det en annen sak. Mose som gror og sprer seg utover huset er en gjenganger for mange som har trær i nærheten av taket.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

Det strides om hvor skadelig mosen er for taket, eller om det er mest av estetiske hensyn at mose bør tas vekk. Mosen kan gjøre skade, men av ulik art på de forskjellige taksteinsortene. Mosen bidrar til å holde på fuktigheten, og kan derfor øke faren for frostsprengning på tegl. Mosen gror frem av det biologiske materialet som trærne drysser over taket, og himmelretning og klima avgjør hvor gode vekstforholdene er. Å hindre begroing er en del av klimatilpassingen norske kommuner fokuserer på i møte det fuktige klimaet som kommer. De gir råd på www.klimakommune.no. Mose og alger liker seg godt i fuktig klima.

Kobber

HL-medlem Dagfinn Bratland i Trondheim har et hus der mosen har hatt gode vekstforhold. Han har gjennom årene eksperimentert med ulike fjerningsmetoder, med varierende resultat. Han har et shingeltak på huset som er fra syttitallet, og mener denne typen er mer mottakelig for mose. Særlig nordsiden av taket, der skyggen av store trær, som han nå har felt, ga gode vekstforhold for mosen.  Han fikk en gang tips om å strø sinkoksid langs mønet, og det viste seg å være veldig effektivt, men det må gjøres en gang i året. Siden har det vært kobber som har blitt den beste løsningen.

– Jeg fikk råd  av en biokjemiker om å spenne en kobbertråd på hver side av mønet. Kobberet oppløses langsomt, og kobberionene som dannes i denne prosessen dreper mosen. Store deler av taket mitt er nå fritt for mose, sier Bratland.

Han sier at kobbertråden har hatt best effekt mot sør, der det er mist mose. Han mistenker at kobbertråden kanskje var for tynn til å klare å ta knekken på det verste.

Firmaet Würth lager brede tettebånd i kobber, og Wütop møne-valmebånd skal ta knekken på mosen og motvirke fuktskader, og tette rotsystemet til alt som vil gro. Produktsjef Ivar Forsland sier at den nye typen nå kan brukes på alle typer takstein, shingel, skifer og betong; rett og slett på alle typer tak der det gror mose. Båndet festes langs mønet på huset, og det er viktig å børste godt før du limer på båndet. Da står det fint i stormen. Båndets synlighet vil avhenge av hvilken farge du har på taket.

– Det kan ta ett til tre år før du får all mosen vekk, men da holder det i tretti år. Det er bare koste vekk den tørre mosen etter hvert, mener salgssjef i Würth, Ivar Forsland.

Bevaringsråd

Bygg og Bevar er nettportalen som gir råd til både håndverkere og privatpersoner om renovering og bevaring av gamle hus, og er et samarbeid mellom Byggenæringens Landsforening og Miljøverndepartementet. I en artikkel på nettsiden skriver de blant annet at man må holde takrenner og gravrenner fri for blader og kvist, slik at vannet renner unna der det skal. De anbefaler å fjerne mosen med håndkraft, med hjelp av vann og mosefjerner.  Bruk hansker i kontakt med kjemikalier.

Det er viktig å fjerne greiner på trær som skygger og gir gode vekstforhold for mosen. Ta bort kvister og annet som ligger på snøfangerne.  Har du et gammelt bølgeeternitttak, anbefales det ikke å begynne å skrape, fordi eternitten kan avgi asbestfibre. Flate og slake tak, der hellingen er under 25 grader, er mer utsatt for mose, og der må du jevnlig ta turen opp.  Bygg og Bevar anbefaler at du sjekker taket årlig for mose, at taksteinen ligger og at nedløp ikke er tettet av blader.

Takrens

Høytrykksrens av taket er en annen metode som gir taket den mosefrie glansen tilbake. Det er viktig å gjøre dette riktig for ikke å ødelegge taksteinen eller lage fuktskader i takkonstruksjonen. Svein Olav Lenes i firmaet Takrenovering.no, sier det er viktig å bruke riktig trykk for å unngå skader. En sterk profesjonell spyler kan ha et trykk på 500 bar, noe som er altfor sterkt, mens en hobbyspyler som regel ikke har et sterkere trykk enn 150 bar. Det er viktig å tilpasse trykket, og ikke spyle motsatt vei av det vannet renner.

– Vi spyler vekk mosen med høytrykk og varmt vann. Etterpå har vi på et desinfiserende middel som dreper alger og mose. Vi bruker middelet HydroBlock impregnering, som bruker noen måneder på å virke, forklarer Lenes.

Firmaet bruker en spesialtakrensevogn som skal gi en dyprensende effekt. Denne behandlingen kan brukes på ulike typer tak som skifer, dekra, betong, teglstein og ståltak. Høytrykkrens kan ikke brukes på shingel eller takpapp.

Impregneringsmiddelet beskrives som vannavisende og gjenoppbyggende, det skal hindre misfarging og også forebygge saltutblomstring.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler