Beis terrassen på 1-2-3

Gå til hovedinnhold

Beis terrassen på 1-2-3

Før du beiser terrassen, må underlaget være RFT: Rent, Fast og Tørt. Særlig mer hokus pokus er det i grunn ikke. 

NYT: Litt jobbing på forsommeren - så kan du slappe av og nyte terrassen resten av sesongen. Og neste, også. Foto: Jotun.

 

Terrassen er gjerne den delen av boligen som er mest eksponert for vær og vind, og følgelig også den delen som trenger mest omsorg og vedlikehold.

Hvor lang tid det kan gå mellom hver gang du beiser terrassen er avhengig av værforholdene der du bor, samt om terrassen er overbygget eller ikke – men å måtte beise i hvert fall hvert tredje år må du nesten regne med.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

Til gjengjeld får du da en holdbar terrasse som ikke fliser.

Sjekk fukten

Terrassen må være skikkelig tørr før du beiser, ellers er jobben bortkastet.

Har du en ny terrasse i trykkimpregnert treverk, kan du egentlig ikke vite hvor tørr den er, fordi det kommer an på hvor lenge materialene har ligget på lager. Det er heller ikke sikkert at en ny terrasse trenger å beises eller oljes.

Dersom materialene kommer rett fra fabrikken vil treverket være fuktig i flere måneder, og for å være på den sikre siden går det an å vente en sesong med beisingen.

– Men dersom materialene har ligget en stund er det ingen grunn til å vente så lenge. Kjøp en enkel fuktmåler, så kan du følge med på når materialene er tørre nok.

Fuktigheten i treverket må ligge under 16 prosent, sier marketing manager Mette Dahl i Nordsjö.

Vask

Før du begynner å beise må du sørge for at underlaget er rent.

– Dersom terrassen tidligere er beiset går du over med en terrassebeisfjerner. Den kan du påføre med rulle eller pensel. La den virke noen minutter før du går på med stiv børste og deretter spyler godt med hageslangen, sier Tom Arne Simonsen, som er senioringeniør ved teknisk service hos Jotun.

Begynner terrassen å se litt sliten ut? Om du må skifte ut bordene, eller om du kan pleie de som ligger der, kommer an på hvor skadde de er.

Poenget er å få av det som er løst av den gamle beisen. Også hvis du har impregnerte bord som ikke har vært beiset tidligere, må du vaske underlaget før du begynner.

-Det er blant annet fordi treverket «svetter» ut impregnering og dette legger seg nesten som en slags støv på materialene når de tørker, forteller Mette Dahl i Nordsjö. ''

Hun anbefaler en grundig rens med for eksempel Tinova Wood Cleaner.

– Det er en terrasserens med litt lut i, som du blander med vann i en bøtte. Fukt først terrassen med hageslangen, og smør deretter såpeblandingen utover med en pensel, kost eller lignende. La det virke i ti minutter, og gå så på med terrasseskrubb, gjerne med forlengerskaft - eller bruk høytrykkspyler med terrassevasker, sier Dahl.

Ikke bruk vanlig høytrykkspyler rett ned i treverket – det vil føre til at treverket fliser seg opp.

Etter vasken må treverket få tørke noen dager. Hvor lenge kommer an på været – men en liten uke vil stort sett holde fint, så lenge det ikke regner noe særlig.

I strålende sol vil tørketiden være kortere.

Grønnskjær

Terrassebeis er ikke heldekkende. Det vil si at underlaget vil synes igjennom, selv om du velger en beis med fargepigmenter.

– Dersom utgangspunktet ditt er impregnert treverk har materialene et grønnskjær. Dette vil prege sluttresultatet, og spesielt for de lysere fargene, som for eksempel lysegrått, som er så populært nå for tiden, sier Mette Dahl.

Det er derfor ikke nok å se på fargekartet i butikken når du velger farge. Spør etter virkelige prøver med overmalt impregnert tre – dette finnes hos velassorterte fargehandlere.

Dersom du har tidligere beiset treverk og velger en annen farge, bør du ha gått ekstra nøye over med terrassebeisfjerner. Jo penere underlaget ditt er – jo penere blir sluttresultatet.

Mal og tørk av

Når underlaget er klart, er det bare å sette i gang med beisingen. Proffene anbefaler gjerne å bruke rulle med forlengerskaft, pluss en liten pensel til sidene av bordene.

– Beis ett til to bord i lengderetningen om gangen. Terrassebeis tørker forholdsvis fort, og hvis du ikke følger bordene risikerer du stygge skjøter og skjolder, sier Simonsen i Jotun.

Noe av det viktigste for et pent sluttresultat er likevel at du ikke bruker for mye beis.

– Beisen skal ikke danne en film oppå treverket, den skal trekke inn. Hvis noe blir liggende oppå, må du tørke det av. Da er det fint for eksempel å bruke en rulle som du kan låse; først beiser du med rullen på vanlig vis, så låser du rullen og bruker den til å stryke av overskytende beis, forklarer Simonsen.

Har du ikke en rulle som kan låses, kan du også bruke en fille som ikke loer. Dammer av beis som ikke tørkes bort, vil danne en klebrig flate som etter hvert begynner å flasse eller skjolde.

Ikke beis i direke sollys, da tørker beisen for raskt. Men pass på at det heller ikke er meldt regn det første døgnet.

Vil du ha perfekt resultat bør du ikke beise en kveld før nattefrost.

Ett til to strøk

Om du trenger ett eller to strøk kommer an på beisen du velger, og på hvor dekkende du ønsker å få den. Det er ulike varianter på markedet.

Generelt gir vanntynnbare terrassebeiser med UV-beskyttelse best beskyttelse mot solen, som er en av treverkets verste fiender, siden den tørker det ut.

Oljebaserte terrassebeiser kan på sin side være et godt alternativ på Vestlandet og steder der det regner mye. 

raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Tre seiere til Huseierne i statsbudsjettet!

Les mer