- Når det regner, står ikke telefonen stille

Gå til hovedinnhold

- Når det regner, står ikke telefonen stille

Mange trenger hjelp til å få renset takrennene fordi de er så høyt oppe. Nytt og bedre utstyr har gjort tjenestene enklere og billigere.

Mange steder i Norge er terrenget bratt og ulendt, og dersom du har en bolig som står i en skråning kan det fort være ganske langt opp til takrennene på det høyeste: For høyt for stige. Hvordan skal man da kunne sørge for å holde takrennene rene for løv, takstein-sand og annet rusk og rask? Tidligere har løsningen på problemet for mange vært enten å leie lift, eller å få hjelp av firmaer som kommer med lift – til den prisen slikt utstyr innebærer.

- Vi har drevet med takrennerens i en årrekke, og tidligere brukte vi lift til høye takrenner. Da kom prisen gjerne på en fem-seks tusen kroner per hus, og dermed var det begrenset med oppdrag for eneboliger, sier Ørjan Thunes, daglig leder i Bergen Vaktmester AS / Bergen Takrennerens. Etterspørselen etter rens og vedlikehold av takrenner begrenset seg dermed i all hovedsak til sameier, borettslag og næringsbygg.

Trenger du gode råd? Visste du at medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og epost?

Fant utstyr i England

Thunes begynte å lete etter utstyr som kunne gjøre jobben enklere og billigere.

- Jeg syntes det var rart at det var så lite utstyr å få tak i i Norge, og begynte å søke på engelske og amerikanske markeder. Da kom jeg over utstyr med lette teleskopstenger og tilhørende utstyr som suger takrennene rene. Jeg fikk til slutt bestilt utstyret fra England for en tre års tid siden, sier Thunes.

Utstyret gjør at han og hans folk nå kan rense takrenner opp til fem etasjers høyde – fra bakken. Dette igjen påvirker prisen.

- Nå er det langt mindre omfattende å rense høye takrenner, og vi kan dermed levere takrennerens til fastpris på 2 500 per bolig til privatmarkedet. Dette har også gjort at etterspørselen har gått merkbart opp blant private boligeiere, sier Thunes, som forteller at det har vært svært mange henvendelser den siste tiden på grunn av alt regnværet.

Ringer ved regnvær

Foto: Takrennemannen.

Også i Osloområdet er interessen fra privatmarkedet stor – spesielt når det regner. Christian Reiertsen har drevet firmaet Takrennemannen / Rent utemiljø i halvannet år.

- Når det begynner å regne står ikke telefonen stille. For svært mange er ikke rensing av takrenner noe de tenker på – før de ser at vannet går helt andre veier enn det skal. Først da tar de tak i det, sier han.

Også Takrennemannen tilbyr «støvsuging» av takrennene fra bakken, og har fastpris for privatboliger på 2 500 kroner per hus. Reiertsen forteller at det er én gruppe kunder som peker seg ut og lar høre fra seg også når det ikke regner.

- Det er godt voksne menn som er opptatt av hus og hage og som

Det finnes enkle produkter som kan være til god hjelp for deg som vil rense takrennene selv. Foto: Rikke Åserud

vet at takrennerens bør inngå i jevnlig vedlikehold av huset. De hører vi gjerne fra etter løvfall, sier Reiertsen.

Dersom noe er galt med takrennene, kan det være vanskelig å se fra bakken hva som er i veien.

- Vi tilbyr også inspeksjon med kamera, så hvis du lurer på hvordan det ser ut i takrennene dine – om det for eksempel er skader som bør utbedres eller lignende – kan du faktisk få film derfra, sier han.  

Produkter til hjelp

Dersom du vil, og har mulighet til å rense takrennen selv, finnes det en rekke ulike produkter som kan være til hjelp. Enkle takrennerensere finnes i de fleste jernvarehandler og byggvarehus og koster noen hundrelapper. Fordelen med å gjøre det selv, om man klarer, er selvsagt at man sparer penger og kan rense så ofte det er behov for. En ulempe er at det kan bli bra med søl og sprut, særlig om man står på bakken og forsøker å løfte ut vann, leire og løv med en takrennerenser på teleskopstang.

Fallrørfilter. Foto: Jula.

Ønsker du litt mer «profesjonelt» utstyr, finnes det blant annet slanger og tilbehør du kan koble til høytrykkspyleren. Kärcher er blant produsentene som har tilbehør til høytrykkspylere som er spesialtilpasset rens av nedløpsrør og som skal kunne brukes uten at du trenger å klatre opp i stige.

Produkter som løvsil, nett og fallrørfilter kan være fornuftig å få montert for å forhindre at det danner seg propper i systemet, men bør etterses og ryddes jevnlig.

Viktig for å unngå skader

Men er det egentlig så farlig om takrennen tetter seg? Dersom de er fulle av vann og rusk og rask når vinteren kommer, er faren stor for at takrennene ødelegges av frostsprengning, og begynner å lekke på de merkeligste steder. Da risikerer du vann på ville veier – i verste fall inn i bygningskroppen. raa@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler